540
Μακρόν - Λεπέν, οι δύο υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, θα αναμετρηθούν στο debate, την Τετάρτη | REUTERS/Benoit Tessier

Μεγαλώνει η διαφορά Μακρόν – Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 16:26
Μακρόν - Λεπέν, οι δύο υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, θα αναμετρηθούν στο debate, την Τετάρτη
|REUTERS/Benoit Tessier

Μεγαλώνει η διαφορά Μακρόν – Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 16:26

Κερδίζει έδαφος ο Εμανουέλ Μακρόν στις δημοσκοπήσεις για την ψήφο που θα ρίξουν οι ψηφοφόροι στην κάλπη την Κυριακή, στη Γαλλία.

Φαίνεται πως η πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της Μαρίν Λεπέν, στην οποία αποκάλυψε με λεπτομέρειες τις προθέσεις της για τη θέση της Γαλλίας στη διεθνή σκηνή (έξω από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, συμμαχία με τον Πούτιν και μείωση της οικονομικής της συνεισφοράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση), τρόμαξε κάποιους από τους λιγότερο ακραίους ψηφοφόρους, οι οποίοι αποφάσισαν να ψηφίσουν Μακρόν.

Ετσι, με κάθε δημοσκόπηση –16 συνολικά από τον πρώτο γύρο– ανεβαίνει το ποσοστό του απερχόμενου προέδρου, που πλέον έχει φτάσει το 56% έναντι 44% για την ακροδεξιά υποψήφια.

Παρόλα αυτά, ο Ζαν Καστέξ θεωρεί ότι η νίκη του Μακρόν δεν είναι ακόμα σίγουρη.

Ολα αυτά, μία ημέρα πριν το ένα και μοναδικό debate της προεκλογικής περιόδου ανάμεσα στους δύο υποψηφίους. Το αντίστοιχο του 2017, «έθαψε» τη Λεπέν, που ελπίζει να τα πάει καλύτερα αυτή τη φορά.

«Ελπίζω ότι θα είναι μία αναμέτρηση ιδεών και όχι μία παράθεση υβριστικών fake news όπως αυτά που έχω ακούσει την τελευταία εβδομάδα», είπε η Λεπέν.

Οπως σημειώνει ο Guardian, στον πρώτο γύρο η Λεπέν κατάφερε να πείσει αρκετούς ψηφοφόρους ότι το κόμμα της δεν είναι πια τόσο ακραίο και τοξικό όσο παλιότερα –είχε και «σύμμαχό» της σε αυτή την προσπάθεια τον άλλο ακροδεξιό υποψήφιο, τον Ερίκ Ζεμούρ, που ανέλαβε την παλιά της θέση– και έτσι να φτάσει το 23,1% των ψήφων.

Αλλά, στον δεύτερο γύρο, απουσία άλλων υποψηφίων, οι ψηφοφόροι έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στο πρόγραμμά της και τις θέσεις της για την οικονομία, την πρόνοια, το Μεταναστευτικό, τη διεθνή και την περιβαλλοντική πολιτική. Από ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι θέσεις της αυτές δεν άρεσαν στους αναποφάσιστους ή τους ψηφοφόρους άλλων υποψηφίων.

Μάλιστα, διάφοροι αναλυτές επισημαίνουν ότι μία βασική πρόταση που προτείνει η υποψήφια, για «το Μεταναστευτικό, την ταυτότητα και την ιθαγένεια», η οποία θα δίνει «εθνικό προβάδισμα» στους γάλλους πολίτες όσον αφορά εργασία, στέγαση και επιδόματα, καταργεί την αρχή της ισότητας που κατοχυρώνει το γαλλικό Σύνταγμα.

Το νομοσχέδιο, το οποίο η Λεπέν θέλει να θέσει σε δημοψήφισμα, αποκλείει τους πολίτες άλλων χωρών ή τους έχοντες διπλή υπηκοότητα, από δουλειές στο Δημόσιο και περιορίζει την πρόσβασή τους σε κρατικά επιδόματα. Επίσης, ακυρώνει την αυτόματη υπηκοότητα για παιδιά που γεννιούνται στη Γαλλία από μη γάλλους πολίτες και δυσκολεύει τη διαδικασία της απόκτησης ιθαγένειας.

Το νομοσχέδιο παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, βάζει τη Γαλλία στον δρόμο του «έμμεσου Frexit» και στο ίδιο μπλοκ με την Ουγγαρία και την Πολωνία, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ντομινίκ Ρουσό, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Παράλληλα, οικονομολόγοι, όπως ο νομπελίστας Ζαν Τιρόλ, τονίζουν ότι η πρόθεση της Λεπέν να μειώσει το όριο συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια θα χρεοκοπήσει τη χώρα, κοστίζοντας 68 δισ. ευρώ.

Επίσης, νομικοί, εκπαιδευτικοί και ΜΚΟ έχουν επικρίνει τα σχέδια της Λεπέν, σύμφωνα με τα οποία:

  • θα αναγνωρίσει στους αστυνομικούς το τεκμήριο της αυτοάμυνας και το δικαίωμα να δέχονται ανώνυμες καταγγελίες
  • θα αυξήσει κατά πολύ τις ποινές φυλάκισης
  • θα αρνηθεί περίθαλψη στους παράτυπους μετανάστες
  • θα «αποκαταστήσει την ουδετερότητα» στο εκπαιδευτικό σύστημα που βασίζεται «σε παραδοσιακές αξίες».

Η πλατφόρμα της είναι «φαινομενικά ήπια αλλά θεμελιωδώς ακροδεξιά», έγραψε η Le Monde. Κι έτσι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο, την Κυριακή θα προτιμήσουν τον Μακρόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...