291
Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας | REUTERS/Susana Vera

Στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Δανίας

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2022, 11:23
Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας
|REUTERS/Susana Vera

Στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Δανίας

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2022, 11:23

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφτασε το πρωί της Πέμπτης με τη δανέζα ομόλογό του Μέτε Φρεντέρικσεν στο Κίεβο, όπου αναμένεται να συναντηθούν με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση.

«Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ μόλις έφθασε στο Κίεβο όπου θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν ταξιδεύει μαζί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης», ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση.

«Μετά τη συνάντησή τους, οι τρεις ηγέτες θα εμφανιστούν μαζί ενώπιον των δημοσιογράφων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του ταξιδιού του ισπανού ηγέτη, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων ευρωπαίων ηγετών μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε την Τρίτη, αλλά η ισπανική κυβέρνηση δεν είχε ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για λόγους ασφαλείας.

Οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν την περαιτέρω στήριξη των Ουκρανών και ενδεχόμενες διώξεις για «εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο της δανέζας πρωθυπουργού.

Την Τετάρτη, ο Σάντσεθ άφησε να εννοηθεί ότι θα μεταφέρει στον ουκρανό πρόεδρο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, «τη σταθερή και σαφή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και της Ισπανίας «για την ειρήνη».

Η Ισπανία θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά θα συνεχίσει εξίσου να παρέχει «κάθε ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια» που είναι απαραίτητη, δίνοντας εγγυήσεις για την «υποδοχή στο έδαφός μας» των ουκρανών προσφύγων, είχε δηλώσει ο Σάντσεθ.

Η Ισπανία έχει δεχθεί 134.000 Ουκρανούς και 64.000 μεταξύ αυτών έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου καταλύματος και άδειας εργασίας.

Η Μαδρίτη έχει αποστείλει στην Ουκρανία περίπου 10 αεροσκάφη με «εκατοντάδες τόνους» όπλα και ανθρωπιστικές προμήθειες, δήλωσε από την πλευρά της τη Δευτέρα η ισπανίδα υπουργός Αμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News