506
Οι δύο υποψήφιοι και οι δύο δημοσιογράφοι της γαλλικής τηλεόρασης στο αντίστοιχο debate του 2017 | EPA/ERIC FEFERBERG / POOL

Γαλλία: Απόψε το debate Μακρόν-Λεπέν – τι θα κρίνει το αποτέλεσμα

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2022, 12:33
Οι δύο υποψήφιοι και οι δύο δημοσιογράφοι της γαλλικής τηλεόρασης στο αντίστοιχο debate του 2017
|EPA/ERIC FEFERBERG / POOL

Γαλλία: Απόψε το debate Μακρόν-Λεπέν – τι θα κρίνει το αποτέλεσμα

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2022, 12:33

Τέσσερις ημέρες πριν τον δεύτερο αποφασιστικό γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, Μακρόν και Λεπέν κονταροχτυπιούνται απόψε στις τηλεοπτικές οθόνες.

Ο γάλλος πρόεδρος στοχεύει να «ξεμπροστιάσει» την ακροδεξιά υποψήφια για τις στενές της σχέσεις με το Κρεμλίνο και την αντιευρωπαϊκή της στάση, ενώ η Λεπέν θα προσπαθήσει να βελτιώσει την κακή της εμφάνιση στο αντίστοιχο debate του 2017, που της κόστισε ψήφους. Αυτή τη φορά, λένε οι σύμβουλοί της, είναι καλύτερα προετοιμασμένη, πιο έμπειρη και ξεκούραστη και λιγότερο αγχωμένη. Ο Μακρόν όμως, πάντα τα πάει καλά μπροστά στις κάμερες.

Τα βασικά θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αποψινή τηλεμαχία, η οποία ξεκινά στις 10 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), αφορούν τους δεσμούς της Λεπέν με τη Ρωσία, το κεκαλυμμένο Frexit, το οποίο θέλει να εφαρμόσει η υποψήφια της Ακροδεξιάς και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που έχει ανακοινώσει ο γάλλος πρόεδρος.

Η Ρωσία και ο θαυμασμός που έχει επιδείξει στο παρελθόν η Λεπέν για τον Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να γίνει αιτία προστριβής.

Πριν αντιμετωπίσει τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017 η Λεπέν έλεγε ότι είχε κοινές αξίες με τον Πούτιν και ότι μαζί του, με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και με την ίδια στην γαλλική προεδρία, θα μπορούσε να προκύψει μια «νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

Η Λεπέν έχει καταδικάσει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά λέει ότι η Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος μετά το τέλος του πολέμου.

Ως προς την εξωτερική πολιτική της η Λεπέν έχει δεσμευτεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις από την Ουάσινγκτον και την Μόσχα.

Από την άλλη, τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία ο Μακρόν μιλούσε για την αναγκαιότητα να συνάψει η Ευρώπη μια νέα συμφωνία ασφαλείας με την Μόσχα.

Ο γάλλος πρόεδρος θα επιχειρήσει επίσης να εμφανίσει την αντίπαλό του ως μια φανατική ευρωσκεπτικίστρια αποφασισμένη να δώσει τέλος σε δεκαετίες ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της μεταπολεμικής περιόδου.

Η Λεπέν δεν πιέζει πλέον για ένα Frexit ή για έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά κάνει λόγο για αναδιάθρωση της ΕΕ εκ των έσω, μέσα από μια συμμαχία με άλλους ηγέτες που έχουν τις ίδιες απόψεις, όπως εκείνοι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Ο Μακρόν χαρακτηρίζει τις εκλογές «μάχη όχι μόνο για την διαμόρφωση του μέλλοντος της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης» και έχει επιτεθεί σε αυτό που χαρακτηρίζει «κρυφή ατζέντα» της Λεπέν για αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι σύμμαχοι του Μακρόν έχουν εστιάσει στην επιμονή της Λεπέν να δώσει προτεραιότητα στους γαλλικούς αντί στους ευρωπαϊκούς νόμους και στη δέσμευσή της να επαναφέρει ελέγχους στα αγαθά που εισάγονται στη Γαλλία από άλλες χώρες της ΕΕ, ως απόδειξη ότι οι ευρωσκεπτικιστικές θέσεις της δεν έχουν μαλακώσει.

Αγκάθι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Ο Μακρόν ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με μια προειδοποίηση που δύσκολα μπορούν να καταπιούν πολλοί ψηφοφόροι: «Θα δουλέψετε περισσότερα χρόνια αν κερδίσω».

Η Λεπέν έχει χαρακτηρίσει «απολύτως άδικο» το σχέδιο του Μακρόν να αυξήσει το νόμιμο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τρία χρόνια, από τα 62 στα 65.

Ο Μακρόν απαντά ότι όποιος υποψήφιος διατείνεται πως το συνταξιοδοτικό σύστημα μπορεί να παραμείνει ως έχει, λέει ψέματα.

Στις δημοσκοπήσεις πάντως, ο γάλλος πρόεδρος συγκεντρώνει ποσοστό υψηλότερο έως και 12% από την αντίπαλό του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...