501
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν στη συνέντευξή του στο κανάλι BFM | YouTube/JEAN-LUC MÉLENCHON

Ο Μελανσόν αποκαλύπτει το σχέδιό του: Εκλέξτε με πρωθυπουργό της Γαλλίας

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2022, 09:50
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν στη συνέντευξή του στο κανάλι BFM
|YouTube/JEAN-LUC MÉLENCHON

Ο Μελανσόν αποκαλύπτει το σχέδιό του: Εκλέξτε με πρωθυπουργό της Γαλλίας

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2022, 09:50

Το πολιτικό σχέδιό του για cohabitation, για «συγκατοίκηση» με τον (ή την) πρόεδρο της Γαλλίας και τον ίδιο στην πρωθυπουργία μετά τις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Ιουνίου, επιβεβαίωσε και επίσημα πλέον ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς («Ανυπότακτη Γαλλία»), ο οποίος ήρθε τρίτος στις προεδρικές κάλπες της 1οης Απριλίου, με ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξεως του 21,95%.

«Ζητώ από τους Γάλλους να με εκλέξουν πρωθυπουργό», δήλωσε ο Μελανσόν μιλώντας το βράδυ της  Τρίτης στο κανάλι BFM.

Ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» υποστήριξε ότι είναι δυνατό το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου να έρθει πρώτο σε ψήφους, «υποχρεώνοντας» με τον τρόπο αυτό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον διορίσει πρωθυπουργό.

Η λεγόμενη «συγκατοίκηση» προέδρου – πρωθυπουργού από διαφορετικές παρατάξεις, η cohabitation, είχε υπάρξει —και ως έναν βαθμό λειτουργήσει— και στο παρελθόν, επί προεδρίας του εμβληματικού σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν: το 1986 είχε συνυπάρξει με πρωθυπουργό τον Ζακ Σιράκ (μετέπειτα Πρόεδρο της  Δημοκρατίας) και το 1993 με τον επίσης κεντροδεξιό Εντουάρ Μπαλαντίρ.

«Δεν υπάρχει μόνο δεύτερος γύρος, υπάρχει και τρίτος», είπε χαρακτηριστικά ο Μελανσόν. Μίλησε για ένα πολιτικό όραμα δημιουργίας ενός Λαϊκού Μετώπου, απευθύνοντας κάλεσμα και προς τους οικολόγους.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ως ο βασικός αντίπαλος της Ακροδεξιάς στη Γαλλία, ιδίως όσον αφορά στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και υποστήριξε ότι οι βασικές επιλογές για την πρωθυπουργία —είτε από το στρατόπεδο της Μαρίν Λεπέν, που προωθεί τον Ζορντάν Μπαρντελά, είτε από αυτό του Εμανουέλ Μακρόν, από το οποίο προκρίνεται ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν— είναι ξεκάθαρα ακροδεξιές.

«Τι θέλετε; Τον κ. Μπαρντελά για πρωθυπουργό; Θέλετε τον κ. Νταρμανάν για πρωθυπουργό; Που έφερε την Ακροδεξιά σε αυτή τη χώρα; Δεν είναι ο κ. Νταρμανάν που έλεγε ότι η κυρία Λεπέν ήταν πολύ “μαλακή”;» είπε ο Μελανσόν στη συνέντευξή του.

Όσον αφορά στο τι θα ψηφίσουν οι υποστηρικτές του στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, ίδιος επανέλαβε τη θέση του να μην υπάρξει ψήφος στην Ακροδεξιά, αλλά προσέθεσε ότι η λευκή ψήφος αποτελεί «δικαίωμα» των Γάλλων. «Τους λέω “μην την ψηφίσετε”» επανέλαβε, προειδοποιώντας ότι μια Λεπέν στο Ελιζέ θα σημαίνει μια Γαλλία που δεν θα είναι πια δημοκρατία. Αλλά παράλληλα αναγνώρισε την απροθυμία  των ψηφοφόρων του να ταχθούν υπέρ του Μακρόν, αναφερόμενος στις συγκρούσεις που υπήρξαν με την αστυνομία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της τελευταίας πενταετίας. «Καταλαβαίνω, όταν ο Μακρόν σου έχει βγάλει το μάτι, να μη θέλεις να τον ψηφίσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μελανσόν, πάντως, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μην απέχουν – σε μια προσπάθεια να εγγράψει τη δύναμή του μέσα από το λευκό.

Προς το παρόν και πριν από το κρίσιμο ντιμπέιτ ανάμεσα στη Λεπέν και τον Μακρόν που αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης, οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα προβάδισμα 54,5% – 45,5% στον νυν Πρόεδρο εν όψει της κάλπης της προσεχούς Κυριακής.

Αυτή η μάλλον ασφαλής διαφορά καθησυχάζει όσους στη Γαλλία και στην Ευρώπη τρομάζουν ορθώς στην ιδέα και μιας συγκατοίκησης Λεπέν-Μελανσόν αν η ακροδεξιά υποψήφια νικήσει τον Μακρόν την ερχόμενη Κυριακή και το κόμμα του Μελανσόν βγει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου: το απόλυτο χάος!

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...