609
O Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ - λίγο μετά πήγε στη Βουλή των Κοινοτήτων για να ζητήσει συγγνώμη | REUTERS/Toby Melville

Τζόνσον για το party-gate: «Καταλαβαίνω πόσο θυμωμένος είναι ο λαός»

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 20:33
O Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ - λίγο μετά πήγε στη Βουλή των Κοινοτήτων για να ζητήσει συγγνώμη
|REUTERS/Toby Melville

Τζόνσον για το party-gate: «Καταλαβαίνω πόσο θυμωμένος είναι ο λαός»

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 20:33

Ηταν μια δύσκολη στιγμή για τον Μπόρις Τζόνσον -που κάτι έχει και τις τραβάει πάνω του. Μόλις τελείωσε, όπως είπε ο ίδιος, από την τηλεδιάσκεψη  που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλους παγκόσμιους ηγέτες για το Ουκρανικό, έφυγε από την Ντάουνινγκ Στριτ και μετέβη στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και του δικού του κόμματος, των Τόρις, τον περίμεναν με άγριες διαθέσεις:

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εισήλθε στο εμβληματικό αυτό κτίριο ως παραβάτης του νόμου και έπρεπε να εξηγηθεί, όχι μόνο γιατί παραβίασε το lockdown της πανδημίας συμμετέχοντας σε διάφορα σουαρέ στην Ντάουνινγκ Στριτ —η βρετανική αστυνομία του επέβαλε πρόστιμο 50 στερλινών— αλλά και γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα επέμενε και διαβεβαίωνε τους βουλευτές ότι δεν είχε συμβεί τίποτε το μεμπτό. Η κατηγορία ότι παραπλάνησε το κοινοβούλιο ήταν πιο βαριά και από το ίδιο το παράπτωμα και ήταν στα χείλη των Εργατικών και όχι μόνο.

Στην απολογία του, ο Μπόρις Τζόνσον επαναλάμβανε συνεχώς ότι ζητάει συγγνώμη για την παραβίαση των κανονισμών του lockdown και υποστήριξε  ότι μετά από αυτό έχει συμβεί νιώθει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στους Βρετανούς, γι’ αυτό και στόχος του είναι να τηρήσει όσα έχει υποσχεθεί και οφείλει να κάνει για τον λαό του.

«Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος είναι θυμωμένος και απογοητευμένος, αλλά τώρα αισθάνομαι ακόμη πιο υπεύθυνος απέναντί του», είπε απολογούμενος. Είπε, επίσης, ότι ο λαός έχει δίκιο να περιμένει περισσότερα από τον πρωθυπουργό του και θέλει να τον διαβεβαιώσει ότι το καταλαβαίνει απόλυτα, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι μόλις έλαβε το πρόστιμο για την παράβαση του lockdown το πλήρωσε αμέσως.

«Αν και δεν το χρησιμοποιώ ως δικαιολογία», δήλωσε, «η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα, δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι μία συγκέντρωση στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, λίγο πριν από μια ζωτικής σημασίας συνάντηση για τη στρατηγική του Covid ήταν παραβίαση των κανόνων». Και συνέχισε να ζητάει συγγνώμη, κάνοντας σαφές ότι σέβεται το αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην Ουκρανία —«οι φίλοι μας οι Ουκρανοί μάχονται για τη ζωή του έθνους τους», «ο Πούτιν αλαζονικά νόμιζε ότι θα καταλάβει το Κίεβο» κλπ.

Αλλά δεν γλίτωσε την κριτική. Ο σερ Κιρ Στάρμερ, ηγέτης των Εργατικών, έκανε λόγο για μια απρόθυμη συγγνώμη από πλευράς πρωθυπουργού, τον οποίο περιέγραψε ως «άτιμο». Είπε ότι οι πολίτες δεν πιστεύουν ούτε λέξη απ’ όσα τους λέει ο πρωθυπουργός τους και κάλεσε τους βουλευτές των Συντηρητικών να απομακρύνουν τον Τζόνσον από την πρωθυπουργία προκειμένου να επιστρέψει η ακεραιότητα στην πολιτική της χώρας.

Ο Εντ Ντέιβι, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, είπε ότι ο Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί. Και αναρωτήθηκε ότι σε περίπτωση που δεν παραιτηθεί αν θα έχει τουλάχιστον το θάρρος να επιτρέψει στους βουλευτές των Τόρις να ψηφίσουν ελεύθερα για το αν πιστεύουν ότι ο αρχηγός τους και πρωθυπουργός της χώρας παραπλάνησε το κοινοβούλιο. Ο Τζόνσον του απάντησε ότι διαφωνεί.

Την Πέμπτη, όσο ο Τζόνσον θα είναι σε επίσκεψη στην Ινδία, το κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το αν ο πρωθυπουργός είπε ψέματα για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στρίτ.

Ο πρόεδρος του Σώματος, σερ Λιντσεϊ Χόιλ ενέκρινε την ψηφοφορία σχετικά με το αν ο πρωθυπουργός είπε ψέματα στο κοινοβούλιο με τις αρχικές του διαψεύσεις για τις γιορτές στην πρωθυπουργική κατοικία.

Το μεγαλύτερο πλήγμα ωστόσο ήρθε από τον Μαρκ Χάρπερ, βουλευτή των Συντηρητικών και υπεύθυνο δεοντολογίας για το κυβερνών κόμμα. Είπε ότι υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

«Λυπάμαι που το λέω αλλά έχουμε έναν πρωθυπουργό που παραβίασε τους κανόνες τους οποίους είχε επιβάλει στη χώρα. Δεν ήταν ειλικρινής σχετικά με αυτό και τώρα θα ζητήσει από τους αξιοπρεπείς άνδρες και τις αξιοπρεπείς γυναίκες στα βουλευτικά έδρανα να υποστηρίξουν κάτι που δεν πιστεύω ότι υποστηρίζεται. Λυπάμαι πάρα πολύ που θα το πω, αλλά δεν πιστεύω ότι πια αξίζει να κατέχει αυτό το σπουδαίο αξίωμα», είπε ο Χάρπερ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...