261
O δανός υπουργός Μετανάστευσης, Ματίας Τεσφάγιε, διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση της Ρουάντας | REUTERS/Johanna Geron

Μετά τη Βρετανία και η Δανία θέλει να στείλει στη Ρουάντα τους μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2022, 11:54
O δανός υπουργός Μετανάστευσης, Ματίας Τεσφάγιε, διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση της Ρουάντας
|REUTERS/Johanna Geron

Μετά τη Βρετανία και η Δανία θέλει να στείλει στη Ρουάντα τους μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2022, 11:54

Μετά τον Μπόρις Τζόνσον, που αποφάσισε να στέλνει στη Ρουάντα όσους μετανάστες φτάνουν σε βρετανικό έδαφος αιτούμενοι άσυλο, το ίδιο σκέφτεται να κάνει και η κυβέρνηση της Δανίας, που βρίσκεται σε συνομιλίες με τη χώρα της κεντροανατολικής Αφρικής.

Η Δανία, που την τελευταία δεκαετία έχει γίνει γνωστή για την ολοένα και πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική της, ψήφισε τον περασμένο χρόνο νόμο που επιτρέπει στους πρόσφυγες που φθάνουν σε δανέζικο έδαφος να μετακινούνται σε κέντρα ασύλου σε χώρα-εταίρο.

Ωστόσο η σκανδιναβική χώρα, που προκάλεσε την οργή των υποστηρικτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κίνηση αυτή, δεν είχε βρει ακόμα τότε χώρα που ήταν πρόθυμη να τους δεχθεί.

«Ο διάλογός μας με την κυβέρνηση της Ρουάντας περιλαμβάνει έναν μηχανισμό για τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Ματίας Τεσφάγιε.

Η συμφωνία θα έχει στόχο να «διασφαλίσει μια πιο αξιοπρεπή προσέγγιση από το εγκληματικό δίκτυο των εμπόρων ανθρώπων που χαρακτηρίζει τη μετανάστευση στη Μεσόγειο σήμερα», πρόσθεσε.

Η Δανία δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρουάντα, σύμφωνα με τον υπουργό, αλλά οι εισηγητές των κομμάτων του Κοινοβουλίου για θέματα μετανάστευσης, κλήθηκαν σε συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη του Κοινοβουλίου για μια πιθανή συμφωνία με την αφρικανική χώρα.

Η Βρετανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συμφώνησε με τη Ρουάντα για τη μετεγκατάσταση εκεί χιλιάδων αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας που έχει στόχο, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, την εξάρθρωση των δικτύων εμπορίας ανθρώπων και την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών. Για αυτό τον σκοπό, η Βρετανία πλήρωσε στην αφρικανική χώρα 144 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...