671
Ο Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζει το σχέδιό του για τους μετανάστες και τη Ρουάντα, στους δημοσιογράφους, στο αεροδρόμιο Λιντ του Κεντ, την Πέμπτη | Matt Dunham/Pool via REUTERS

Βρετανία: Στη Ρουάντα στέλνει τους μετανάστες ο Τζόνσον!

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 14:35
Ο Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζει το σχέδιό του για τους μετανάστες και τη Ρουάντα, στους δημοσιογράφους, στο αεροδρόμιο Λιντ του Κεντ, την Πέμπτη
|Matt Dunham/Pool via REUTERS

Βρετανία: Στη Ρουάντα στέλνει τους μετανάστες ο Τζόνσον!

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 14:35

Η Ρουάντα υπέγραψε σήμερα συμφωνία πολλών εκατομμυρίων ευρώ με το Λονδίνο προκειμένου να δέχεται στο έδαφός της μετανάστες και αιτούντες άσυλο διάφορων εθνικοτήτων που φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας με την ευκαιρία της επίσκεψης στη χώρα της βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ.

«Η Ρουάντα εκφράζει την ικανοποίησή της για αυτή τη συνεργασία με τη Βρετανία να υποδέχεται αιτούντες άσυλο και μετανάστες και να τους προσφέρει νόμιμες οδούς για να ζουν» στη χώρα της ανατολικής Αφρικής, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βίνσεντ Μπιρούτα.

Η συμφωνία με τη Ρουάντα, την οποία θα χρηματοδοτήσει η Βρετανία με 120 εκ. λίρες (144 εκ. ευρώ), προβλέπει ότι οι μετανάστες  –δεν διευκρινίζεται ούτε η εθνικότητα ούτε ο τρόπος άφιξής τους στο βρετανικό έδαφος– θα «ενσωματωθούν στις κοινότητες σε όλη τη χώρα».

«Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα είναι προστατευμένοι, θα χαίρουν σεβασμού και ότι θα μπορούν να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους και να εγκατασταθούν μόνιμα στη Ρουάντα, αν το επιθυμούν», πρόσθεσε ο Μπιρούτα.

Παράλληλα, ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε από το Κεντ της Αγγλίας ότι όσοι προσπαθούν «να εκμεταλλευθούν» το σύστημα μετανάστευσης της Βρετανίας θα απομακρύνονται «σε τρίτες χώρες ή πίσω στη χώρα καταγωγής τους».

Σε ομιλία του βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι, «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο μόνος δρόμος για την απόκτηση ασύλου στη Βρετανία θα είναι ένας ασφαλής και νόμιμος δρόμος και ότι όσοι προσπαθούν να παρακάμψουν την ουρά ή να εκμεταλλευθούν το συστήμά μας, θα μεταφέρονται άμεσα και ανθρώπινα σε μια τρίτη ασφαλή χώρα ή στη χώρα καταγωγής τους».

Ο βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η συμφωνία με τη Ρουάντα μπορεί να αφορά «δεκάδες χιλιάδες» ανθρώπους, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος να βρεθούν εκεί αντί στη Βρετανία, θα αποτελέσει «σημαντικό αποτρεπτικό μέσο» για τους παράτυπους μετανάστες.

«Από σήμερα, όποιος εισέρχεται παράτυπα στη Βρετανία και όλοι όσοι έφτασαν μετά την 1η Ιανουαρίου θα μπορούν να μεταφερθούν στη Ρουάντα», εξήγησε ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι η συμφωνία δεν προβλέπει ανώτατο όριο στον αριθμό των μεταναστών που μπορεί να δεχθεί η χώρα της Αφρικής.

Εξάλλου ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι ήδη από σήμερα, ο έλεγχος για τις παράτυπες διελεύσεις μεταναστών στη Μάγχη θα μεταφερθεί στο Πολεμικό Ναυτικό από το λιμενικό.

«Ηδη από σήμερα το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει τον επιχειρησιακό έλεγχο στη Μάγχη αντί για το λιμενικό με στόχο καμία βάρκα να μην φτάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να γίνεται αντιληπτή», υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Για τον σκοπό αυτό θα αποδεσμευθούν 50 εκ. λίρες (60 εκ. ευρώ) για νέο υλικό και ανθρώπινους πόρους, αλλά και για ελικόπτερα, αεροσκάφη και drones.

«Αυτό θα στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε όσους οδηγούν αυτά τα πλοία: αν θέσετε σε κίνδυνο τις ζωές άλλων στη Μάγχη, κινδυνεύετε να περάσετε τη ζωή σας στη φυλακή», προειδοποίησε.

Ωστόσο, ο Τζόνσον δεν προχώρησε στην υλοποίηση ενός άλλου αμφιλεγόμενου σχεδίου που προέβλεπε την επαναπροώθηστη των πλοιαρίων των μεταναστών εκτός των βρετανικών χωρικών υδάτων.

Σφοδρές αντιδράσεις

Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλουν ότι το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης είναι «απάνθρωπο», ενώ η αντιπολίτευση αλλά και βουλευτές των Τόρις τόνισαν ότι ο Τζόνσον βρήκε αυτό τον τρόπο για να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης μετά το πρόστιμο που του επιβλήθηκε για το party-gate και την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για την επίσημη αντίδραση» του πρωθυπουργού.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν το σχέδιο ως «σκανδαλώδες» και «βάρβαρο».

Ο Στιβ Βαλντέζ- Σίμοντς, διευθυντής αρμόδιος για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στη Διεθνή Αμνηστία Βρετανίας, επέκρινε «μια σκανδαλωδώς κακοσχεδιασμένη ιδέα», η οποία «θα προκαλέσει πόνο, ενώ παράλληλα θα κατασπαταλήσει τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος».

Ο ίδιος υπογράμμισε και «τον επονείδιστο απολογισμό σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της Ρουάντας.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Refugee Action, Τιμ Ναόρ Χίλτον, πρόκειται για μια «δειλή, βάρβαρη και απάνθρωπη μεταχείριση ανθρώπων που φεύγουν για να γλιτώσουν τις διώξεις και τον πόλεμο».

Η αντιπολίτευση επέκρινε το «απάνθρωπο» σχέδιο, ενώ ακόμη και μέλη των Συντηρητικών εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτό. Ο βουλευτής των Τόρις, Τομπάιας Ελγουντ, δήλωσε στο BBC ότι πρόκειται «για μια χονδροειδή απόπειρα να στραφεί η προσοχή» της κοινής γνώμης μακριά από το party-gate του Τζόνσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...