713
Οσοι έχουν σκύλο γνωρίζουν πολύ καλά πόσο σημαντικά είναι δύο επιπλέον χρόνια μαζί τους | Shuttestock

Μαγικό φάρμακο χαρίζει δύο επιπλέον χρόνια ζωής στους σκύλους

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 16:00
Οσοι έχουν σκύλο γνωρίζουν πολύ καλά πόσο σημαντικά είναι δύο επιπλέον χρόνια μαζί τους
|Shuttestock

Μαγικό φάρμακο χαρίζει δύο επιπλέον χρόνια ζωής στους σκύλους

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 16:00

Ο θάνατος ενός σκύλου μπορεί να είναι το ίδιο επώδυνος με την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας και να προκαλεί θλίψη και βαρύ πένθος. Τώρα, όμως, επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των σκύλων με ένα… φάρμακο.

Οπως γράφει η βρετανική Telegraph, ερευνητές από τις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η δραστική ουσία ραπαμυκίνη μπορεί να παρατείνει τη μέγιστη διάρκεια ζωής των σκύλων από 9% έως 30%.

Ετσι, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον θα ξεκινήσουν την πρώτη του είδους της μελέτη, στην οποία η ραπαμυκίνη θα δοκιμαστεί στα κατοικίδια, με στόχο να διαπιστώσουν αν όντως και πόσο ακριβώς παρατείνεται η ζωή τους.

«Η μελέτη μας έχει στηθεί έτσι ώστε να μπορεί να αξιολογήσει την παράταση της διάρκειας ζωής στα σκυλιά και επίσης να μάθουμε εάν είναι 9% ή μεγαλύτερη η χρονική διάρκεια», δήλωσε στην Telegraph ο Ματ Κάμπερλεϊν, βιογεροντολόγος και καθηγητής Παθολογοανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ο οποίος συμμετέχει στη μελέτη.

Θέμα… μεγέθους

Είναι δεδομένο ότι τα μικρόσωμα σκυλιά ζουν περισσότερο από τα μεγαλόσωμα, με τη ράτσα των μεγάλων Δανών να ζουν κατά μέσο όρο μόλις 10 χρόνια. Τα κανίς και τα τσιουάουα ζουν συνήθως για περισσότερα από 15 χρόνια.

Η μελέτη ονομάζεται Triad και αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης Ερευνας για τη Γήρανση των Σκύλων (DAP) και στο πλαίσιό της οι ειδικοί θα διερευνήσουν όλες τις ιδιορρυθμίες της διάρκειας ζωής του σκύλου.

Σύμφωνα με τον κύριο ερευνητή Ντάνιελ Προμίσλοβ, η μελέτη θα επικεντρωθεί σε σκύλους που ανήκουν σε μεγαλόσωμες ράτσες, μεσήλικες, και σκοπεύει να συμπεριλάβει 500 κατοικίδια. Τα σκυλιά που θα επιλεχθούν θα έχουν μέγεθος παρόμοιο με του λαμπραντόρ και θα είναι ηλικίας από επτά έως 10 ετών. «Οι σκύλοι αυτοί μπορεί να έχουν προσδόκιμο επιβίωσης από 10 έως 12 χρόνια», είπε ο ίδιος.

«Εάν στεφθεί με επιτυχία η μελέτη, τότε ο κάθε σκύλος θα μπορεί να ζήσει ένα με δύο χρόνια περισσότερα, κάτι που θα είχε πραγματικά ουσία και για το κατοικίδιο και για τον άνθρωπο», συμπλήρωσε ο δρ Προμίσλοβ.

Και οι άνθρωποι;

Η μελέτη θα μπορούσε να έχει σημασία και για τους ανθρώπους, όπως λένε οι ειδικοί, καθώς η DAP, μεταξύ άλλων, θα διερευνήσει ποιες πτυχές επηρεάζουν την υγεία, τη γήρανση και τη διάρκεια ζωής του σκύλου και πώς αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί στους ανθρώπους.

«Οι σκύλοι γερνούν όπως και οι άνθρωποι, αντιμετωπίζουν πολλές από τις ίδιες παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία και έχουν ένα εξελιγμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, όπως και εμείς, με κλινικές γενικών κτηνιάτρων, αλλά και ειδικούς για κάποιες παθήσεις. Ωστόσο, μία από τις ειδικότητες που δεν υπάρχει στην κτηνιατρική, είναι γηριατρική. Γι’ αυτό και θέλουμε να μάθουμε όσο περισσότερα μπορούμε», λέει ο Προμίσλοβ.

Ετσι, επειδή οι σκύλοι δεν είναι απλώς όμοιοι βιολογικά με τους ανθρώπους, αλλά ζουν και σε παρόμοιες συνθήκες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι και οι άνθρωποι θα επωφεληθούν πολύ από τη μελέτη της διάρκειας ζωής τους.

«H DAP θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε τη γήρανση εκτός εργαστηρίου, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της γενετικής και περιβαλλοντικής ποικιλότητας, παρόμοια με αυτή των ανθρώπων. Αυτό είναι κάτι που απλώς δεν μπορεί να γίνει με άλλα ζώα σε αυτή τη φάση. Τα σκυλιά γερνούν όπως οι άνθρωποι, αλλά με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό. Αναμένουμε λοιπόν ότι αυτά που θα μάθουμε για τους σκύλους θα ισχύουν και για τους ανθρώπους», εξηγεί ο Κάμπερλεϊν.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι θα θεωρούσουν επιτυχημένη τη μελέτη, ακόμη και αν δεν προκύψει τίποτα για τον άνθρωπο, αλλά καταφέρουν μόνο να επιμηκύνουν τη ζωή του σκύλου. Και αν μη τι άλλο, η έννοια «σκυλίσια ζωή», μπορεί τελικά να γίνει επιθυμητή.

Αντιγηραντική δράση

Η ραπαμυκίνη είναι ένα φάρμακο εγκεκριμένο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με ένδειξη χορήγησης την αποφυγή της απόρριψης οργάνων έπειτα από μεταμόσχευση. Στο παρελθόν το φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί σε κλινικές μελέτες για να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης σε τρωκτικά.

Μάλιστα, πρόσφατα έγινε και η πρώτη μελέτη, η οποία έδειξε ότι έχει αντιγηραντική δράση σε ανθρώπινους ιστούς και συγκεκριμένα στο δέρμα. Οι επιδράσεις που παρατηρήθηκαν όταν το φάρμακο χορηγήθηκε τοπικά, περιλαμβάνουν μείωση στις ρυτίδες, μειωμένη χαλάρωση και πιο ομοιόμορφο τόνο στο χρώμα του δέρματος.

Η ραπαμυκίνη ενεργεί εμποδίζοντας τις ενέργειες της πρωτεΐνης που δρα ως μεσολαβητής μεταξύ των διαδικασιών του μεταβολισμού, της ανάπτυξης και της γήρανσης των ανθρώπινων κυττάρων.

Εκτός από την τρέχουσα χρήση της για την πρόληψη της απόρριψης του οργάνου από μεταμόσχευση, η ραπαμυκίνη χορηγείται και για μία σπάνια πάθηση των πνευμόνων που ονομάζεται λεμφαγγειολειομυομάτωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...