Το πρωί της 6ης Απριλίου 2007, δύο χρόνια από τη στιγμή που άρχισε να «χτίζει» την ιστοσελίδα της The Huffington Post, η Αριάννα Χάφινγκτον, διαζευγμένη μητέρα δύο έφηβων κοριτσιών, ξύπνησε μέσα σε μια λίμνη αίματος. Είχε μόλις επιστρέψει από μια περιοδεία σε κολέγια που έκανε για μια εβδομάδα μαζί με την μεγαλύτερη κόρη της.
Και καθώς η μικρή την πίεζε να έχει κλειστό το Blackberry της κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χάφιγκτον αναγκαζόταν να μένει ξάγρυπνη τα βράδια δουλεύοντας. «Όταν γυρίσαμε στο σπίτι, ξύπνησα το πρωί εξαντλημένη και κατέρρευσα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κάταγμα ζυγωματικού οστού, πολλά ράμματα γύρω από τα μάτια μου και η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού», γράφει σε εξομολογητικό τόνο η γνωστή ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφος στους New York Times.
Τις ημέρες που ακολούθησαν, βρέθηκε σε πολλές αίθουσες αναμονής ιατρείων, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, είναι σπουδαία μέρη για να σκεφτεί κανείς για τη ζωή: «Αυτό έκανα», παραδέχεται, «Και αναρωτήθηκα για πολλά πράγματα, όπως: “Eτσι μοιάζει, πράγματι, η επιτυχία;”, “Αυτή είναι η ζωή που θέλω να κάνω;”»
Η απάντηση ήταν όχι. Σύμφωνα με τη διάγνωση όλων των γιατρών, εξάλλου, επρόκειτο για μια σοβαρή περίπτωση επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout). Έτσι, η Αριάννα Χάφινγκτον βούτηξε βαθιά μέσα στην όλο και αυξανόμενη γνώση της επιστήμης για τη σχέση μεταξύ ευεξίας και επαγγελματικής απόδοσης, και για το πώς μπορούμε να είμαστε πραγματικά πιο παραγωγικοί δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία μας και παίρνοντας χρόνο για να αποσυνδεθούμε και να επαναφορτιστούμε.
Αποφάσισε να κάνει πολλές αλλαγές στη ζωή της. Ήθελε να αρχίσει να κοιμάται αρκετά, να κάνει πάλι διαλογισμό, όπως είχε μάθει από παιδί. Ήθελε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δούλευε, ώστε να είναι πιο παραγωγική, πιο συγκεντρωμένη, πιο ενεργητική και λιγότερο κουρασμένη και αγχωμένη.
Αλλά οι αλλαγές στη ζωή μας και η δημιουργία νέων συνηθειών δεν είναι εύκολο πράγμα, ειδικά όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων: Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Σκράντον διαπίστωσε ότι 92% των ανθρώπων απέτυχαν να προχωρήσουν στις αλλαγές που είχαν βάλει ως στόχο τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, ενώ μια άλλη βρήκε ότι τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου είχαν ήδη αποτύχει σε ποσοστό 80%.
Το σύστημα αλλαγής της συμπεριφοράς που προτείνει στο Thrive Global -εταιρεία που ίδρυσε η Χάφινγκτον για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τόσο την ευημερία τους όσο και την απόδοσή τους- βασίζεται στην ιδέα των «μικροβημάτων», δηλαδή σε μικρά βήματα δράσης, που στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, και τα οποία μας βοηθούν να κάνουμε άμεσες αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή. Γιατί αν κάνεις τα βήματα αρκετά μικρά, τότε θα είναι πολύ μικρά για να αποτύχουν, λέει η επιτυχημένη δημοσιογράφος και επιχειρηματίας. Οπως έδειξε η έρευνα, άλλωστε, ξεκινώντας με πολύ μικρές αλλαγές είναι πιο πιθανό οι νέες συνήθειες να κολλήσουν.
Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί να είναι άρρωστοι και κουρασμένοι. Θέλουν να εργάζονται και να ζουν με τρόπο που να μην τους καταβάλλει. Και κάνοντας ακόμη και πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά τους μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να οδηγηθούν σε έναν πολύ διαφορετικό προορισμό. Κάνοντας τα μικροβήματα πολύ μικρά για να αποτύχουν, μπορούμε να πετύχουμε τις πρώτες, μικρές αλλαγές, με τις οποίες μπορούμε να αρχίσουμε να οικοδομούμε έναν νέο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής και εργασίας.
Δεν είναι λάθος να βάζουμε μεγάλους στόχους, μπορούμε, όμως να βοηθηθούμε ξεκινώντας με μικρούς, υποστηρίζει η Αριάννα Χάφιγκτον και μας προτείνει 10 από τα αγαπημένα της μικροβήματα, καθένα από τα οποία μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή:
Επιλέξτε μια συγκεκριμένη ώρα το βράδυ που θα απενεργοποιείτε τις συσκευές σας και θα τις απομακρύνετε από την κρεβατοκάμαρά σας: Τα κινητά μας είναι αποθήκες για όλα όσα πρέπει να απομακρύνουμε για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε: λίστες υποχρεώσεων, μηνύματα σε inbox, διάφορα projects και προβλήματα. Αποσυνδεόμενοι από τον ψηφιακό κόσμο μπορούμε να κοιμηθούμε καλύτερα, να επαναφορτιστούμε βαθιά και να επανασυνδεθούμε με τη σοφία και τη δημιουργικότητά μας.
Ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι 30 λεπτά πριν από την επιθυμητή ώρα του ύπνου: Όταν σκέφτεστε τον ύπνο ως πραγματικό ραντεβού, είναι πολύ πιο πιθανό να του παραχωρήσετε τον χρόνο που του αξίζει. Το ξυπνητήρι σάς υπενθυμίζει ότι για να πάτε στο κρεβάτι την ώρα που πρέπει, χρειάζεται να αρχίσετε ξεμπερδεύετε με διάφορα πράγματα εγκαίρως,.
Καθίστε όταν τρώτε, έστω και για λίγα λεπτά: Τρώγοντας βιαστικά μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πιο παραγωγικοί ή ότι κερδίζουμε χρόνο. Αλλά όταν τρώμε χωρίς να είμαστε συγκεντρωμένοι στο φαγητό μας και ταυτόχρονα κάνουμε άλλα πράγματα, μπορεί να μας οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων, σε φούσκωμα και σε δυσπεψία. Γευματίστε, λοιπόν, κανονικά, και θα είστε λιγότερο επιρρεπείς σε σνακ μετά.
Αντικαταστήστε μια καθιστή συνεδρίαση με μια περιπατητική… συνεδρίαση: Αντί να καθίσετε σε μια αίθουσα συνεδριάσεων, δοκιμάστε να κάνετε τη συνάντηση με έναν συνάδελφο περπατώντας. Θα είναι λιγότερο πιθανό να ρίχνετε κλεφτές ματιές στο κινητό σας και η κίνηση μπορεί να σας βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων με δημιουργικό τρόπο.
Απενεργοποιήστε όλες τις ειδοποιήσεις, εκτός από τις απαραίτητες: Όσο πιο συχνά ηχεί το κινητό, τόσο περισσότερο μας προδιαθέτει να απελευθερώσουμε κορτιζόλη, ή «ορμόνη του στρες».
Ελέγξτε την οθόνη του κινητού σας και πετάξτε εφαρμογές που σας τρώνε χρόνο: Ξοδέψτε λίγα λεπτά για να βρείτε ποιες εφαρμογές χρειάζεστε πραγματικά και κρατήστε μόνο «εργαλεία» που προσθέτουν αξία και όχι εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για να σας τραβάνε την προσοχή.
Αφήστε τον εαυτό σας να βαρεθεί: Την επόμενη φορά που θα περιμένετε σε κάποια ουρά, κάποιον που έχει καθυστερήσει σε μια συνάντηση, ή είστε κολλημένοι στην κίνηση, αποδεχτείτε το αντί να ανοίξετε αμέσως το κινητό σας ή το iPad. Ανοργάνωτες στιγμές μπορούν να οδηγήσουν σε έμπνευση, δημιουργικότητα, προβληματισμό και σύνδεση.
Βρείτε χρόνο καθημερινά για τη διαχείριση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας: Ερευνες δείχνουν ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 25 λεπτά για να ξανασυγκεντρωθεί κανείς μετά από μια διακοπή, οπότε ο συγκεκριμένος χρόνος για τον έλεγχο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (λήψη και αποστολή μηνυμάτων) μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις συνεχείς διακοπές από τις ειδοποιήσεις και τις υπενθυμίσεις των εισερχομένων μηνυμάτων.
Αφιερώστε λίγο χρόνο καθημερινά ή μια φορά την εβδομάδα (έστω πέντε λεπτά) σε πράγματα που σας ανησυχούν: Καταγράψτε ή αναλογιστείτε τις ανησυχίες και τις στενοχώριες σας, χωρίς προσδοκίες για την επίλυση τους ή για τη δημιουργία λύσεων, αν και μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι λύσεις έρχονται φυσιολογικά μόλις αρχίσετε να προβληματίζεστε.
Δηλώστε ότι έφτασε το τέλος της ημέρας, ακόμη και αν δεν έχετε ολοκληρώσει τη λίστα των υποχρεώσεων: Αποτελεσματική ιεράρχηση σημαίνει ότι αισθάνεστε άνετα με τις υποχρεώσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Μόλις χειριστείτε τις βασικές προτεραιότητες της ημέρας, αναγνωρίστε ότι σε κάθε ενδιαφέρουσα δουλειά είναι σχεδόν αδύνατο να κάνετε όλα όσα θα μπορούσαν να γίνουν μια οποιαδήποτε μέρα. Παίρνοντας χρόνο για να επαναφορτιστείτε, την επόμενη μέρα θα πάτε στη δουλειά σας έτοιμοι να αρπάξετε τις ευκαιρίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News