Ηταν, τελικά, ζήτημα χρόνου. Από το 2007, όταν η αγορά κινητών τηλεφώνων υποδέχτηκε το πρώτο iPhone, τα κινητά της BlackBerry έδειχναν πως υστερούσαν μπροστά στις οθόνες αφής, τις εντυπωσιακές εφαρμογές και τη μεγάλη χωρητικότητα των «παιδιών» της Apple.
Αποτέλεσαν ωστόσο σχεδόν… αναγκαίο γκάτζετ κάθε εταιρείας για περισσότερο από μία δεκαετία, εκείνη του 2000. Οι επαγγελματίες χρήστες τα είχαν ανακηρύξει σε κορυφαία εργαλεία – όχι άδικα: ήταν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που έδιναν τη δυνατότητα να στέλνει κάποιος e-mail εν κινήσει, ενώ το μικρό τους, εύχρηστο πληκτρολόγιο τα έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή. BlackBerry είχε ο Μπαράκ Ομπάμα και όλοι στον Λευκό Οίκο, BlackBerry «έπαιζαν» σε ταινίες και σίριαλ…
Από το λανσάρισμα, όμως, των iPhone και έπειτα, ακόμα και οι επαγγελματίες έδειξαν να στρέφονται προς τον αμερικανικό κολοσσό. Η καναδική BlackBerry ανακοίνωσε, λοιπόν, πριν από λίγες ημέρες, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της, Τζον Τσεν, πως βάζει τέλος στον σχεδιασμό και την κατασκευή των δικών της «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.
No longer making phones in-house will let us focus on security #software for devices & the #EnterpriseOfThings https://t.co/tcVJpuer7d #IoT pic.twitter.com/tYMK1U14GP
— BlackBerry (@BlackBerry) September 28, 2016
Στο εξής θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη λογισμικού, εφαρμογών και συστημάτων ασφαλείας για κινητά τηλέφωνα. Η απόφαση, κατά τον Τσεν, αναπόφευκτη, καθώς το δεύτερο τρίμηνο του 2016 οι ζημίες έφτασαν τα 373 εκατ. δολάρια, έναντι των κερδών 51 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Και ενώ οι αναλυτές της ανέμεναν έσοδα τουλάχιστον 392 εκατ. δολαρίων για το 2016, εκείνα μετά βίας έφτασαν τα 334 εκατ. δολάρια – τη στιγμή που το 2015 άγγιξαν τα 490 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Gartner, η BlackBerry κατέκτησε μόλις το 0.1 της αγοράς κινητών τηλεφώνων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, με 400.000 πωλήσεις. Το τελευταίο κινητό που κατασκευάστηκε από την ίδια ήταν το Android BlackBerry Priv, τον Νοέμβριο του 2015. Ο Τσεν τότε είχε δηλώσει ότι η Blackberry χρειαζόταν να πουλήσει 5 εκατ. συσκευές μέσα στον χρόνο για να παραμείνει στην αγορά, ενώ αργότερα «κατέβασε» τον αριθμό στα 3 εκατομμύρια.
Παύει, λοιπόν, να σχεδιάζει και να παράγει κινητά τηλέφωνα – αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πάψουν να κυκλοφορούν οι συσκευές που φέρουν την επωνυμία. Αλλες εταιρείες θα αναλάβουν την κατασκευή τους, ώστε η εταιρεία να μειώσει τις ανάγκες της σε ρευστότητα. Αυτό ακριβώς συνέβη με το BlackBerry DTEK 50 (είναι το Alcatel Idol 4 με το όνομα της BlackBerry) και το ίδιο θα γίνει με το BlackBerry DTEK60, το οποίο θα βασιστεί στο TCL 950.
Σύμφωνα με τον Τζον Τσεν, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις και να ενισχύσουν τις αποδόσεις των επενδύσεων. Απόφαση που φαίνεται πως αποδίδει καθώς η μετοχή τις καταγράφει ήδη άνοδο κατά 6,6%.
«Φτάνουμε σε ένα σημείο καμπής της στρατηγικής μας , τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος. «Τα οικονομικά μας θεμέλια είναι ισχυρά, και η… στροφή προς το λογισμικό προχωράει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News