Είδαν την επιτυχία που είχε το Whatsapp και το Messenger του Facebook, και σκέφτηκαν να φτιάξουν μια δική τους εφαρμογή. Πώς όμως θα ξεχώριζαν; Προσθέτοντας λίγη τεχνητή νοημοσύνη τελευταίας γενιάς.
Κάπως έτσι γεννήθηκε το Allo της Google, η τελευταία εφαρμογή chat αλλά και η πρώτη που ενώνει τον κόσμο της ον-λάιν συνομιλίας με αυτόν των ψηφιακών «βοηθών», όπως είναι η Siri της Apple, η Alexa της Amazon και η Cortana της Microsoft.
Πρακτικά, ο χρήστης μπορεί να απευθυνθεί στους ψηφιακούς του βοηθούς για διάφορες πληροφορίες. Πώς; Πληκτρολογώντας @google ενώ συνομιλεί με κάποιον φίλο για να δει ας πούμε ποια είναι τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής, ή να πληροφορηθεί τη τιμή ενός εισιτηρίου, την πρόβλεψη του καιρού, τα νέα για την κίνηση στους δρόμους, τις τελευταίες ειδήσεις. Το σύστημα καταλαβαίνει ακόμη και τη σλανγκ (αργκό) και – αν του ζητηθεί – λέει και κανένα ανέκδοτο.
Το «μυαλό» πίσω από αυτή τη μηχανή αναζήτησης της Google γεννήθηκε πριν από 48 χρόνια στην Τανζανία από ινδούς γονείς. Λέγεται Μπεν Γκόμες. Και όπως λέει στη Repubblica, αργά ή γρήγορα θα κάνουμε μια βαθιά και εμπεριστατωμένη συζήτηση με τις μηχανές. Σήμερα –λέει ακόμη– εάν θέσουμε απλά ερωτήματα λαμβάνουμε εξίσου απλές απαντήσεις. «Εμείς θέλουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Εχουμε τα σωστά συστατικά. Προχωράμε με μια ταχύτητα που έως πριν από δυο τρία χρόνια ήταν αδιανόητη».
Ο επικεφαλής του Google Allo μεγάλωσε ανάμεσα στην Αφρική και την Ινδία. «Δεν είναι εύκολο να έχεις πρόσβαση στην πληροφόρηση σε εκείνα τα μέρη. Αλλά είναι οι πληροφορίες που μας επιτρέπουν να εξελιχθούμε. Ο δικός μας στόχος δεν έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια. Και δεν είναι άλλος από την πρόσβαση στη γνώση που είναι απαραίτητη για να γίνει η ζωή μας καλύτερη».
Το σημείο εκκίνησης στην επανάσταση που θέλει να φέρει η Google στο chat είναι οι λέξεις. «Εκπαιδεύσαμε τις μηχανές να καταλαβαίνουν τον λόγο – από τη γλώσσα των μανδαρίνων έως τα ιταλικά. Μετά αρχίσαμε να τους μαθαίνουμε πώς να καταλαβαίνουν το περιεχόμενο και το νόημα μιας φράσης. Μια μηχανή όμως δεν μπορεί να μάθει αποτελεσματικά εάν δεν της δώσεις αμέτρητα στοιχεία. Για παράδειγμα, πρέπει να δώσεις εκατομμύρια φωτογραφίες από κάθε είδος αράχνης σε έναν υπολογιστή για να μπορέσει να αναγνωρίζει».
Στην ουσία οι προγραμματιστές της Google βασίστηκαν σε ένα σύστημα που λέγεται Knowledge Graph. Πώς λειτουργεί αυτό πρακτικά; Με την λέξη Ιταλία συνδέεται η πρωτεύουσα Ρώμη, το όνομα του πρωθυπουργού της και πάει λέγοντας. Ένα δίκτυο γεγονότων, τόπων και προσώπων που συνδέονται μεταξύ τους. «Εχουμε – λέει ο Μπεν Γκόμες – 50 δισεκατομμύρια τέτοιες συνδέσεις».
Αυτή είναι η τεχνητή νοημοσύνη της τελευταίας γενιάς. Τα υπόλοιπα στο Allo.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News