613
Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 2024 η NASA θα στείλει και πάλι ανθρώπους στην Σελήνη και η πρώτη που θα πατήσει το έδαφος της θα είναι γυναίκα | NASA

Για να πατήσει η πρώτη γυναίκα στη Σελήνη ζητείται… προκαταβολή $3 δισ.

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 21:25
Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 2024 η NASA θα στείλει και πάλι ανθρώπους στην Σελήνη και η πρώτη που θα πατήσει το έδαφος της θα είναι γυναίκα
|NASA

Για να πατήσει η πρώτη γυναίκα στη Σελήνη ζητείται… προκαταβολή $3 δισ.

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 21:25

Το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ έγραψε ιστορία αφού στην διάρκεια του ο άνθρωπος κατάφερε να πατήσει το έδαφος της Σελήνης. Toν Ιούλιο του 1969 ο Νιλ Άρμστρονγκ έκανε «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο αλλά ένα γιγάντιο βήμα για την ανθρωπότητα» κατεβαίνοντας από την σεληνάκατο στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου. Τα επόμενα χρόνια έγιναν και άλλες επανδρωμένες αποστολές με την NASA να αποφασίζει για διαφόρους λόγους να τις σταματήσει. Ο τελευταίος άνθρωπος που περπάτησε στην Σελήνη ήταν ο αστροναύτης Τζιν Σέρναν, το 1972.

Τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση δυναμικών ιδιωτικών διαστημικών εταιρειών όπως η Space X του ιδιοκτήτη της Tesla Ελον Μασκ και η Blue Origin του ιδιοκτήτη της Amazon Τζεφ Μπέζος ανανέωσαν το ενδιαφέρον για την διαστημική εξερεύνηση και ειδικότερα για την παρουσία του ανθρώπου σε άλλους κόσμους. Ο Μασκ οραματίζεται αποικίες στον Άρη και έχει στρέψει το ενδιαφέρον του σε αυτόν τον στόχο. Ο Μπέζος από την πλευρά του θεωρεί πιο εφικτό στόχο την επιστροφή του ανθρώπου στην Σελήνη και η εταιρεία του προσπαθεί να οργανώσει μόνη της ή να συμμετέχει σε επανδρωμένες αποστολές.

Η επιστροφή του ανθρώπου στην Σελήνη είναι ο στόχος και το σλόγκαν του προγράμματος «Αρτεμις» της NASA

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μπέζος βρίσκεται και η NASA η οποία δεν απορρίπτει την παρουσία του ανθρώπου στον Άρη αλλά προέκρινε την επιστροφή του στην Σελήνη σε πρώτη φάση και αν όλα πάνε καλά να ξεκινήσει μετά η προσπάθεια να ταξιδέψουμε στον Κόκκινο Πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δημιούργησε το πρόγραμμα «Αρτεμις» και δεν επέλεξε τυχαία το όνομα της αδελφής του Απόλλωνα για να το βαφτίσει.

Η πρώτη αποστολή του προγράμματος είναι προγραμματισμένη να γίνει το 2024 και στο πλήρωμα της θα υπάρχει τουλάχιστον μια γυναίκα αστροναύτης η οποία θα είναι και αυτή που θα βγει πρώτη από την σεληνάκατο. Αν ο στόχος επιτευχθεί θα είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα θα βρεθεί στην επιφάνεια της Σελήνης.

Τα λεφτά

Ο προϋπολογισμός αυτής της αποστολής έχει οριστεί στα 28 δισ. δολάρια τα οποία έχει εγκρίνει το αμερικανικό Κογκρέσο. Όμως το ποσό αυτό δίνεται τμηματικά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και κάθε δόση αφορά κάποια συγκεκριμένη φάση του προγράμματος. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC ο επικεφαλής της NASA Τζιμ Μπραϊντστάιν ζήτησε από το Κογκρέσο να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο καταβολής των δόσεων και πιο συγκεκριμένα να λάβει η NASA τώρα ένα ποσό 3,2 δισ. δολαρίων που είναι προγραμματισμένο για να δοθεί το 2021.

Ο επικεφαλής της NASA Τζιμ Μπραϊντστάιν ζήτησε από το αμερικανικό Κογκρέσο να δοθούν άμεσα στην υπηρεσία κονδύλια που θα λάμβανε κανονικά του χρόνου για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι προετοιμασίες της αποστολής στην Σελήνη (NASA/Bill Ingalls)

Το ποσό αυτό προορίζεται για την κατασκευή του συστήματος προσεδάφισης της σεληνακάτου και, σύμφωνα με τον Μπραϊντστάιν, για να παραμείνει η αποστολή εντός των προθεσμιών και να φύγουν οι αστροναύτες από την Γη το 2024 θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα η κατασκευή του συστήματος προσεδάφισης. «Τα 28 δισ. δολάρια αφορούν το σύνολο της αποστολής, την κατασκευή του σκάφους, του πυραύλου προώθησης, των στολών του πληρώματος κλπ. Είναι όμως απόλυτα κρίσιμο για την επιτυχία της αποστολής να πάρουμε τώρα τα 3,2 δισ. δολάρια για την δημιουργία του συστήματος προσεδάφισης» δήλωσε ο επικεφαλής της NASA. Για να προσθέσει  ότι η επιλογή του πληρώματος θα γίνει, σε αντίθεση με άλλες  αποστολές, πολύ νωρίς και πιο συγκεκριμένα δύο χρόνια πριν από την προγραμματισμένη εκτόξευση ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας αλλά και για να γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος τους αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στην Σελήνη ώστε αυτοί να λειτουργήσουν ως πηγή έμπνευσης και ως πρότυπα για την νέα γενιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...