318
Η Αφροδίτη, εκεί όπου το 96% της ατμόσφαιρας αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα | Wikipedia

«Πιθανές ενδείξεις» εξωγήινης ζωής στην Αφροδίτη

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 19:36
Η Αφροδίτη, εκεί όπου το 96% της ατμόσφαιρας αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα
|Wikipedia

«Πιθανές ενδείξεις» εξωγήινης ζωής στην Αφροδίτη

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 19:36

Ένα αέριο έκανε την εμφάνισή του στην ανώτατη ατμόσφαιρα του πλανήτη Αφροδίτη κάνοντας τους επιστήμονες να μιλούν για «πιθανά» ίχνη ζωής.

Σύμφωνα με το Livescience.com, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη φωσφίνης, σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, κάτι που όπως αναφέρουν ενδέχεται να αποτελεί «ένδειξη» για εξωγήινη ζωή.

Τα ευρήματα προέρχονται από διεθνή ομάδα, με επικεφαλής την Τζέιν Γκριβς από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και αναφέρονται σε άρθρο με τίτλο «Φωσφορικό αέριο στα καταστρώματα της Αφροδίτης», που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα το πρωί στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Astronomy.

Η φωσφίνη (ή φωσφάνιο), μια ανόργανη χημική ένωση, που περιέχει φωσφόρο και υδρογόνο, με μοριακό τύπο PH3, είναι αέριο που μυρίζει όπως τα σάπια ψάρια και συναντάται σε μέρη όπως η λάσπη από τις λίμνες και η κοπριά από τους πιγκουίνους.

Παράγεται μέσω βιομηχανικών διεργασιών, ωστόσο δημιουργείται και από αναερόβιους οργανισμούς, όπως τα βακτήρια και τα μικρόβια.

Ωστόσο, αυτή η τεράστια ποσότητα φωσφίνης στην Αφροδίτη, δεν μπορεί να εξηγηθεί μέσω οποιασδήποτε γνωστής χημικής διαδικασίας οπότε κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάποιο ζωντανός οργανισμός παρήγαγε αυτό το αέριο.

Όπως αναφέρουν, η ανίχνευση «δεν αποτελεί ισχυρή απόδειξη για ζωή, μόνο για ανεξήγητη χημεία» και ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για το φαινόμενο.

Ωστόσο, έχουν αποκλείσει κάθε άλλη εξήγηση, με βάση τα όσα γνωρίζουμε για τον πλανήτη και εκτιμούν ότι ενδέχεται να αποτελεί σημάδι εξωγήινης ζωής στο ηλιακό σύστημα.

Οι ειδικοί έχουν υποστηρίξει και στο παρελθόν ότι η ανακάλυψη φωσφίνης σε μεγάλες ποσότητες σε βραχώδεις πλανήτες θα μπορούσε να αποτελέσει δείκτης εξωγήινης ζωής.

«Η φωσφίνη παράγεται είτε από κάποια χημική ή γεωλογική διαδικασία που κανείς μας δεν γνωρίζει – ή την παράγει κάποιος ζωντανός οργανισμός», εξηγεί στον Independent η αστροφυσικός Εμιλι Ντράμπεκ-Μόντερ.

Η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι θερμή και τοξική, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 400 βαθμούς Κελσίου που δεν επιτρέπουν την ύπαρξη ζωής.

Το 96% της ατμόσφαιράς της αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα, στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς της, όμως, οι συνθήκες είναι πιο βιώσιμες – εκεί δηλαδή που βρέθηκε και η φωσφίνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...