416
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συντονίζουν τις προσπάθειές τους για να λογοδοτήσει ο Πούτιν ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος – στο καρέ ο πρόεδρος Μπάιντεν | REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Δυτικών για την τιμωρία του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 20:10
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συντονίζουν τις προσπάθειές τους για να λογοδοτήσει ο Πούτιν ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος – στο καρέ ο πρόεδρος Μπάιντεν
|REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Δυτικών για την τιμωρία του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 20:10

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μέσω ασφαλούς τηλεδιάσκεψης διαβουλεύτηκε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης (ώρα Ελλάδος) με ορισμένους ηγέτες συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ όσον αφορά το Ουκρανικό. Οι Δυτικοί σύμμαχοι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία έπειτα από τη ρωσική εισβολή, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς η Ρωσία έχει εξαπολύσει τον δεύτερο γύρο της επίθεσής της.

Ο σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν «να συζητηθεί η συνεχής υποστήριξή μας στην Ουκρανία», αλλά και «οι προσπάθειές μας να λογοδοτήσει η Ρωσία για τον πόλεμο ως αποτέλεσμα του συντονισμού μας» ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι Αμερικανοί για τις επιδιώξεις των Ρώσων συνοψίζεται σε μία δήλωση ανωτάτου αξιωματούχου τους: οι επιθέσεις είναι προοίμιο, είπε, μεγαλύτερων επιχειρήσεων στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Η ψηφιακή συζήτηση ξεκίνησε στις 9.57 (ώρα Ουάσινγκτον), δηλαδή στις 16.57 ώρα Ελλάδος, και ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε από την Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου.

Στο μίτινγκ συμμετείχαν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ. Μαζί τους αντήλλαξαν απόψεις ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα.

Την ομάδα των συζητητών έκλεισαν οι πρόεδροι δύο ομόρων χωρών της Ουκρανίας, ο Πολωνός Αντρέι Ντούντα και ο Ρουμάνος Κλάους Γιοχάνις.

Μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης η Φον ντερ Λάιεν ανήρτησε στο Twitter το παρακάτω σχόλιο: «Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία. Θα κάνουμε ακόμη πιο αυστηρές τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την Ουκρανία με οικονομική βοήθεια και με βοήθεια στον τομέα της ασφαλείας. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής σύσκεψης. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας!» 

«Δεν θα δώσουμε Leopard»

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ δήλωσε στον Τύπο της πατρίδας του ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία, αν και έχει φθάσει στο μέγιστο αριθμό των όπλων που μπορεί να της παράσχει από τα δικιά της αποθέματα και πλέον βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αμυντικές βιομηχανίες.

«Θα παράσχουμε τα αναγκαία χρήματα για την αγορά αυτών των όπλων. Ο στόχος είναι να ενισχύσουμε τον ουκρανικό στρατό ώστε να μπορεί να απωθήσει τη ρωσική επίθεση» είπε ο Σολτς. Οταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα στείλει άρματα Leopard στην Ουκρανία, είπε ότι το Βερολίνο και οι Δυτικές χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι «πιο λογικό» να παραδίδονται όπλα τα οποία ξέρουν να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...