498
Η ειρωνεία: Ενα μεταλλικό λευκό περιστέρι -σύμβολο της ειρήνης- στέκεται ανεπηρέαστο από την καταστροφή γύρω του στη μαρτυρική Μαριούπολη | REUTERS/Alexander Ermochenko

Ενα νέο Στάλινγκραντ; Μάχες στους δρόμους και στα κτίρια στη Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 18:14
Η ειρωνεία: Ενα μεταλλικό λευκό περιστέρι -σύμβολο της ειρήνης- στέκεται ανεπηρέαστο από την καταστροφή γύρω του στη μαρτυρική Μαριούπολη
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Ενα νέο Στάλινγκραντ; Μάχες στους δρόμους και στα κτίρια στη Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 18:14

Μια μάχη σαν αυτή τη θρυλική του Στάλινγκραντ στην κορύφωση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με οδομαχίες αλλά και συγκρούσεις τεθωρακισμένων, δρόμο δρόμο και γειτονιά γειτονιά, περιέγραψε τη Μ. Τρίτη για τη Μαριούπολη ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ. Είναι συγκλονιστικό που κάτι τέτοιο, τόσο εφιαλτικό, τόσο καταστροφικό, τόσο αιματηρό συμβαίνει στις άγιες αυτές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά σε αυτόν τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία έχει χαθεί κάθε έννοια ανθρωπιάς.

Ο Πάβλο Κιριλένκο μίλησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και είπε ότι παρά τα ρωσικά τελεσίγραφα, οι Ουκρανοί συνεχίζουν να αντιστέκονται.

«Μάχες διεξάγοναι στη Μαριούπολη. Πρόκειται για οδομαχίες, όχι μόνο με ελαφρά όπλα αλλά και συγκρούσεις τεθωρακισμένων στους δρόμους της πόλης», είπε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Ωστόσο όπως επισημάνθηκε και από το CNN, οι πληροφορίες του Κιριλένκο δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Οι ζώνες όπου είναι συγκεντρωμένοι οι oυκρανοί μαχητές –αρχίζοντας από το αχανές βιομηχανικό συγκρότημα Azovstal– «υφίστανται σφοδρούς βομβαρδισμούς, όμως η άμυνα κρατάει γερά», είπε.

«Υπάρχουν ορισμένες συνοικίες όπου οι οδομαχίες συνεχίζονται», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Ρώσοι τις ελέγχουν».

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι χίλιοι oυκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στη Μαριούπολη. Όμως πολλές εκατοντάδες άλλοι, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές, είναι ακόμη περιχαρακωμένοι στο τεράστιο εργοστάσιο του Azovstal, απ’ όπου προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

Αφού αποχώρησε-υποχώρησε από το Κίεβο, η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια ολομέτωπη επίθεση στις ανατολικές επαρχίες του Ντονμπάς, τις οποίες θεωρεί ως ανεξάρτητες δημοκρατίες. Πόλη-κλειδί είναι η Μαριούπολη που συνδέει τις ανατολικές επαρχίες με την παρανόμως προσαρτημένη από τη Ρωσία το 2014, χερσόνησο της Κριμαίας.

«Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι είναι επίσης κρυμμένοι στα υπόγεια καταφύγια του εργοστασίου» ανέφερε από την πλευρά του τη M. Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης.

Η Ρωσία κάλεσε εκ νέου τον ουκρανικό στρατό «να καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης να σταματήσουν την αντίσταση, 24 ώρες αφότου τους έδωσε τελεσίγραφο να παραδοθούν, το οποίο παρέμεινε κενό γράμμα.

Καταγγελίες για βόμβα σε νοσοκομείο

Ο ρωσικός στρατός έριξε μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, με αποτέλεσμα κάτω από ερείπια να βρίσκονται 300 άνθρωποι μαζί με παιδιά, έγραψε ο Ουκρανός βουλευτής Σεργκέι Ταρούτα από την Μαριούπολη σε ανάρτηση του στο Facebook, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Οι Ρώσοι φασίστες έριξαν μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζοφστάλ. Με βάση τις δικές μου πληροφορίες, κάτω από τα ερείπια βρίσκονται περίπου 300 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και παιδιά. Στο τμήμα του νοσοκομείου που δεν καταστράφηκε υπήρχαν τραυματίες υπερασπιστές και κρυβόντουσαν κάτοικοι της Μαριούπολης με παιδιά. Επειδή στην κατεστραμμένη πόλη δεν έχει που να κρυφτείς!!» έγραψε ο Ταρούτα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σήμερα 19 Απριλίου, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) παρουσίασε συνομιλία που κατέγραψε ενός από τους ρώσους κατακτητές, στην οποία αναφέρεται ότι στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ θα ρίξουν βόμβες τριών τόνων.

Όπως μετέδωσε το Ukrinform η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, κοινοποίησε συνομιλία στην οποία ρώσος στρατιωτικός ακούγεται να λέει για την εντολή της ηγεσίας να «ισοπεδώσουν» το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...