Εννέα νέα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά από 1 έως 6 ετών καταγράφηκαν στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Μεγάλη Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Οπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, και τα εννέα παιδιά είχαν πρόσφατα μολυνθεί από αδενοϊό.
Υπενθυμίζεται ότι σοβαρά κρούσματα της ηπατίτιδας σε παιδιά, χωρίς προφανή αιτιολογία, καταγράφονται στη Βρετανία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η χώρα μας βρίσκεται σε φάση αυξημένης ετοιμότητας, με τους γιατρούς και τα παιδιατρικά νοσοκομεία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και άμεσοι στην αντίδρασή τους σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.
«Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ECDC, όμως οι βρετανοί ερευνητές θεωρούν ότι η πιθανότερη αιτία είναι κάποια μεταδιδόμενη νόσος, λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων.
Πάντως, οι εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα, σύμφωνα με το ECDC.
Το σημαντικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βρετανία, η λοίμωξη ήταν τόσο βαριά, που το παιδί χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.
Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα από τη Βρετανία, τα περισσότερα παιδιά είχαν συμπτώματα ίκτερου, δηλαδή κιτρίνιζε το δέρμα τους. Οπως αναφέρει το ECDC, ορισμένα κρούσματα εκδηλώνουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, και πιο συγκεκριμένα πόνο στην κοιλιά, διάρροια και εμετό. Αλλα πιθανά συμπτώματα είναι σκουρόχρωμα ούρα, φαγούρα στο δέρμα, ακαμψία στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, λήθαργος και απώλεια όρεξης.
Η πρώτη ανίχνευση περιστατικού έγινε στις 31 Μαρτίου στη Σκωτία σε παιδιά τριών έως πέντε ετών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο και διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα άγνωστου αιτιολογίας. Στη Σκωτία κάθε χρόνο καταγράφονται έως τέσσερα περιστατικά σοβαρής παιδικής ηπατίτιδας, ενώ φέτος έως τις 12 Απριλίου είχαν ήδη διαγνωστεί 13.
Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί συνολικά 74 (περισσότερα από κάθε άλλη χώρα έως τώρα) κρούσματα, τα περισσότερα σε παιδιά από 2 έως 5 ετών. Αρχικά υπήρξε η υπόθεση ότι ενοχοποιείται κάποια τοξική ουσία στην τροφή ή στα παιχνίδια, αλλά πλέον η προσοχή των ειδικών στρέφεται σε κάποιον ιό.
«Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που είναι η αιτία αυτής της ηπατίτιδας. Εμείς εδώ, ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας είμαστε σε επιτήρηση και σε επαφή με κέντρα αναφοράς παιδιατρικά σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε τέτοιο κρούσμα. Δεν έχουμε κρούσμα στη χώρα μας αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είμαστε σε φάση εγρήγορσης, δεν γνωρίζουμε, επιτηρούμε και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα» λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News