933
Στην οικογένεια πιστεύουν ότι «κάτι συνέβη στα παιδιά», αποδίδοντας τους θανάτους σε ένα μεγάλο ποσοστό σε κάποιο γονίδιο, ή ακόμη και σε κάποιο ιατρικό λάθος. «Δίνουν 1% πιθανότατα να κρύβεται κάποιας μορφής ανθρωποκτονία» | YouTube/Οpen

Τι συνέβη με τον απινιδωτή της μικρής Τζωρτζίνας;

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2022, 11:19
Στην οικογένεια πιστεύουν ότι «κάτι συνέβη στα παιδιά», αποδίδοντας τους θανάτους σε ένα μεγάλο ποσοστό σε κάποιο γονίδιο, ή ακόμη και σε κάποιο ιατρικό λάθος. «Δίνουν 1% πιθανότατα να κρύβεται κάποιας μορφής ανθρωποκτονία»
|YouTube/Οpen

Τι συνέβη με τον απινιδωτή της μικρής Τζωρτζίνας;

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2022, 11:19

Στις καταθέσεις των ιατροδικαστών και των γιατρών που χειρίστηκαν τις περιπτώσεις των κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη και στα στοιχεία από τις ιστολογικές-τοξικολογικές εξετάσεις από τη σορό της 9χρονης Τζωρτζίνας –της πρωτότοκης κόρης της οικογένειας– αναζητεί το Τμήμα Ανθρωποκτονιών Αττικής τον «μίτο της Αριάδνης» για την υπόθεση του μυστηριώδους θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα.

Συνολικά 15 γιατροί και νοσηλευτές από τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας και της Πάτρας, αλλά και επτά ιατροδικαστές, που εξέτασαν τις σορούς των τριών κοριτσιών, αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν για τους τρεις θανάτους μέσα σε 32 μήνες (το 2019 της 3,5 ετών Μαλένας, το 2021 της 6 μηνών Ιριδας και στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου της 9,5 ετών Τζωρτζίνας).

Τελευταίοι αναμένεται να κληθούν για κατάθεση οι γονείς των παιδιών.

Σημαντική αναμένεται η κατάθεση του διευθυντή της ΜΕΘ στο «Παίδων», Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το παιδί (σ.σ. η Τζωρτζίνα) ήταν ασφαλές με βηματοδότη και απινιδωτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», η έρευνα εστιάζεται και ξεκινά από τον θάνατο της 9χρονης στο «Παίδων» στα τέλη Ιανουαρίου, που δείχνει να οφείλεται σε ανακοπή, αλλά παράλληλα έχει δραματικές ομοιότητες με τους θανάτους των δύο αδελφών της.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν αναλάβει τις έρευνες δηλώνουν ότι αποτελεί στοίχημα για εκείνους να δοθούν απαντήσεις σε σχέση με τις πραγματικές αιτίες θανάτου των παιδιών και να «φύγει εντελώς» από τον φάκελό τους η λέξη «απροσδιόριστα αίτια».

Οι ίδιες πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα «Πελοπόννησος», αναφέρουν ότι αν δεν πρόκειται για εξάντληση του νόμου των πιθανοτήτων ή για κάτι που δεν αντελήφθησαν δεκάδες επιστήμονες που ασχολήθηκαν με κάθε μία από τις τρεις περιπτώσεις, τότε μπορεί να υπάρχει δυστυχώς μια σκόπιμη ενέργεια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ για την υπόθεση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, στις online καταγραφές του απινιδωτή και του βηματοδότη που είχαν τοποθετηθεί στη μικρή Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο, δεν έχει καταγραφεί κανένα πρόβλημα.

Ο βηματοδότης που είχε τοποθετηθεί στο κορίτσι δεν είχε ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του καναλιού, ενεργοποιήθηκε για λίγα δευτερόλεπτα πριν το κορίτσι αφήσει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το κορίτσι παρουσίασε βραδυκαρδία έπειτα από κατάρρευση του μυοκαρδίου.

Η βλάβη ήταν τέτοια που, πάντα κατά το ίδιο ρεπορτάζ, οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν μπορεί να προκληθεί από παθολογικά αίτια, αλλά μόνο από εξωτερική παρέμβαση.

Σε δηλώσεις του πάντως στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο του Ρίου, Περικλής Νταβλούρος, διέψευσε (όπως  και ο καρδιολόγος που παρακολουθούσε την Τζωρτζίνα), ότι από την καταγραφή του απινιδωτή θα μπορούσε να εξαχθεί ως συμπέρασμα ότι ο θάνατος του παιδιού ήταν απόρροια εξωτερικού παράγοντα.

 «Οι απινιδωτες-βηματοδότες προφυλάσσουν από δυο πράγματα, από μια θανατηφόρο ταχυκαρδία ο απινιδωτής και ο βηματοδότης από τους χαμηλούς παλμούς.

»Και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παπαγιάννη (σ.σ. του παιδοκαρδιολόγου στο Ωνάσειο που παρακολουθούσε την μικρή Τζωρτζίνα), ο απινιδωτής έγραψε τις τελευταίες στιγμές κάποια βραδυκαρδία και εκεί μπήκε ο βηματοδότης για να βοηθήσει.

»Το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει από αυτό είναι ότι δεν έχουμε κάποια αιτία θανάτου που να εντάσσεται στο 90% με 95% των αιτιών που οδηγούν σε αιφνίδιο θάνατο στους νέους, που είναι οι ταχυκαρδίες. Αρα δεν έχουμε κάτι τέτοιο, μόνο αυτό το συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε», είπε ο κ. Νταβλούρος.

Σε αυτή την υπόθεση, πρόσθεσε, υπάρχουν τρία πράγματα που μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα:

«Εχουμε τρία νεαρά παιδιά, αδέλφια που πεθαίνουν αιφνιδίως. Η ιατρική είναι η επιστήμη της λογικής. Αρα τι σας λέει αυτό; Αρα υπάρχει κάποιος κοινός παρανομαστής. Είναι πάρα πολύ δύσκολο τρεις αιφνίδιοι θάνατοι σε τρία διαφορετικά αδέλφια να συμβούν από τρεις διαφορετικές αιτίες μεταξύ τους. Λέω δύσκολο όχι απίθανο. Κάποιος συνδετικός κρίκος υπάρχει πρέπει να βρεθεί.

»Ανακρίβειες έχουν λεχθεί για αυτή αυτή την ιστορία. Ναι, ένας αιφνίδιος θάνατος μπορεί να μείνει ανεξήγητος. Το 30% με 40% των θανάτων σε νέους μπορεί τελικά να μείνουν ανεξήγητοι. Επομένως μπορούμε να πούμε ότι αν οι μακροσκοπικές εξετάσεις οι ιστολογικές, οι τοξικολογικές και ο γονιδιακός έλεγχος βγουν όλες αρνητικές, οι θάνατοι θα καταχωρηθούν ως ανεξήγητοι. Και δεν θα είναι σπάνιο.

»Και αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο αιφνίδιος θάνατος του τρίτου παιδιού δεν οφείλεται σε κάποιο κοινό αίτιο αιφνιδίου θανάτου».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημόσια μαρτυρία του θεράποντος ιατρού για τον απινιδωτή αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο. Ενα στοιχείο που δεν μπορούμε να δούμε στη νεκροψία είναι οι αρρυθμίες. Μπορούμε να δούμε όλες τις συνθήκες, αλλά όχι τις αρρυθμίες. Μένει η τρίτη διερεύνηση, προκειμένου να δούμε τα νέα στοιχεία. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική παρέμβαση για να αποκλειστεί μία αιτία θανάτου, αυτή του αιφνίδιου θανάτου από αρρυθμίες», ανέφερε σχετικά ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

«Μόλις ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση, οι ιατροδικαστές θα πρέπει να δώσουν μία αιτία θανάτου. Το τρίπτυχο που δίνουμε σε κάθε θάνατο είναι τα παθολογικά αίτια, η εγκληματική ενέργεια και η αυτοκτονία», πρόσθεσε.

Στην οικογένεια πιστεύουν ότι «κάτι συνέβη στα παιδιά», αποδίδοντας τους θανάτους σε ένα μεγάλο ποσοστό σε κάποιο γονίδιο ή ακόμη και σε κάποιο ιατρικό λάθος. «Δίνουν 1%  πιθανότατα να κρύβεται κάποιας μορφής ανθρωποκτονία», λέει στην «Πελοπόννησο» συγγενής του πατέρα, Μάνου Δασκαλάκη. Βέβαια, το «ιατρικό λάθος» δεν μπορεί να έχει συμβεί και στα τρία παιδιά, και αυτό προβληματίζει.

Σε σχέση με τον γονιδιακό έλεγχο, που δεν έδειξε κάτι, οι συγγενείς έχουν την απάντηση από καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών στην Ιατρική Σχολή: «Αν ο γονιδιακός έλεγχος έδειχνε κάτι, τότε θα ήμασταν σίγουροι ότι κάτι υπάρχει. Αν δεν δείξει όπως τώρα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάτι».

Ηδη πάντως από το Ανθρωποκτονιών έχουν ζητήσει τους τρεις ιατρικούς φακέλους των κοριτσιών που εξέπνευσαν, καθώς επίσης οποιεσδήποτε καταγραφές υπάρχουν από άλλες κρατικές αρχές. Παράλληλα συνεκτιμούν αναρτήσεις στα social media την τελευταία διετία από άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση, ενώ διερευνούν και περιστατικά στο εξωτερικό –όπως στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ– που έχουν σημαντικές ομοιότητες με την υπόθεση στην Πάτρα και εξιχνιάστηκαν από τις τοπικές αρχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...