802
Ουκρανοί πεζικάριοι στο όρυγμά τους, στο μέτωπο του Ντονμπάς, περιμένουν τη ρωσική επίθεση | Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images

Θα αντέξουν οι Ουκρανοί στο Ντονμπάς;

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 12:45
Ουκρανοί πεζικάριοι στο όρυγμά τους, στο μέτωπο του Ντονμπάς, περιμένουν τη ρωσική επίθεση
|Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images

Θα αντέξουν οι Ουκρανοί στο Ντονμπάς;

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 12:45

Μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του πολέμου με την προσωρινή υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα πεδία μαχών στον ουκρανικό Βορρά, εξαερώθηκαν οι βασισμένες σε υποθέσεις, σε συμπάθειες-αντιπάθειες, σε συμφέροντα, ακόμη και σε… προαισθήματα θεωρητικές κατασκευές των αναλυτών οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας όλον αυτόν τον καιρό.

Αλλος, προτού ξεκινήσει η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» των Ρώσων, έλεγε ότι ο Πούτιν αποκλείεται να εισβάλει – και αυτομάτως ακυρώθηκε. Αλλος ότι ο πόλεμος θα ήταν αστραπιαίος, του τύπου Blitzkrieg – όμως διαψεύστηκε από τα πρώτα εικοσιτετράωρα κιόλας. Ενας τρίτος ήταν σίγουρος ότι οι Ουκρανοί δεν θα αντέξουν – ωστόσο άντεξαν. Και ένας τέταρτος διαβεβαίωνε ότι το Κίεβο θα υποβληθεί σε μακρά πολιορκία – αλλά οι Ρώσοι αποχώρησαν από τα περίχωρά του στο τέλος Μαρτίου.

Ολες αυτές οι προβλέψεις κάηκαν μέσα σε έναν μόνο μήνα πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία. Οι συντάκτες της Corriere della Sera Γκουίντο Ολίμπιο και Αντρέα Μαρινέλι δεν θέλησαν να ασκήσουν κριτική σε κανέναν περισπούδαστο που έπεσε έξω στα προγνωστικά του, όμως παρατήρησαν το φαινόμενο των αλλεπάλληλων εικοτολογιών, το σημείωσαν, ενώ έδωσαν και στοιχεία για τον συσχετισμό δύναμης (και αδυναμίας) των αντιπάλων λίγο προτού επιτεθούν οι Ρώσοι με σκοπό την κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς.

Ρωσική και ραγδαία η «βροχή πυρός»

Οι Ρώσοι έχουν το πλεονέκτημα της προσήλωσης στη νοτιοανατολική περιοχή της Ουκρανίας, ενώ ήδη κατέχουν εκτεταμένες περιοχές της ουκρανικής επικρατείας. Θα αποφύγουν σπατάλη δυνάμεων, αφού δεν θα πολεμήσουν σε άλλα σημεία. Οι γραμμές ανεφοδιασμού τους προς το παρόν δεν είναι και οι καλύτερες, ωστόσο θα εκμεταλλευτούν τον κάμπο: είναι ιδανικός για την ανάπτυξη των μηχανοκίνητων μονάδων τους και των τεθωρακισμένων, αρμάτων μάχης ή μεταφοράς προσωπικού, ιδίως τέτοιαν εποχή που δεν υπάρχουν λασπότοποι να τους καταπιούν, όπως συνέβη το προηγούμενο διάστημα σε ορισμένες περιπτώσεις. Το δυναμικό του ρωσικού στρατού σε οπλικά συστήματα είναι ισχυρότατο, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στον αντίπαλο, και αποτελείται από το κλασικό Πυροβολικό και από πυραύλους κάθε είδους. Το ρωσικό σχέδιο συμπυκνώνεται στη φράση «βροχή πυρός».

Οι δύο Ιταλοί έγραψαν ότι οι Ρώσοι θέλουν να επιτύχουν καλύτερο κεντρικό συντονισμό του πλάνου τους, αποτελεσματικότερη γενική διοίκηση, αποφεύγοντας τα λάθη της πρώτης φάσης (ανεξάρτητες από τον κεντρικό έλεγχο κινήσεις σε κάθε μέτωπο). Η τοποθέτηση του στρατηγού Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ επικεφαλής της δεύτερης φάσης της επίθεσης μπορεί να αναζωογονήσει το στράτευμα. Κάποιοι Δυτικοί αναλυτές εκφράζουν πάντως αμφιβολίες για το ανάστημά του, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πολεμική εμπειρία. Στα θετικά του προσμετρούν τη γνώση της περιοχής του Ντονμπάς. Ο στρατηγός θα συντονίσει περίπου 90 τάγματα, κατά πάσα πιθανότητα ενισχυμένα με φρέσκο δυναμικό. Το σχέδιο μάλλον θα είναι η εξασφάλιση του απολύτου ελέγχου του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, των δύο ρωσόφωνων περιοχών που έχουν αυτονομηθεί από οκταετίας και έκτοτε πολεμούν αδιακόπως. Η ευρύτερη περιοχή τους θα προφυλαχθεί με επέκταση της ρωσικής κυριαρχίας στο πεδίο. Με δεδομένη την κατάληψη της Μαριούπολης, δεν αποκλείεται οι Ρώσοι να κινηθούν εναντίον του Ντνίπρο, που τυγχάνει βιομηχανική πόλη.

Ρωσόφωνοι γεμίζουν το πυροβόλο τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού – καρέ της 12ης Απριλίου από τη Μαριούπολη (REUTERS/Alexander Ermochenko)
Ουκρανικά «συν» είναι τα ρωσικά «μείον»

Στα πλεονεκτήματα της Ουκρανίας οι Δυτικοί αναλυτές περιλαμβάνουν τη χαμηλή ποιότητα του ρωσικού στρατού, όπως λένε, ο οποίος περιλαμβάνει ακόμη και εφέδρους. Εξάλλου οι μεγάλες απώλειες που υπέστησαν οι Ρώσοι στην πρώτη φάση του πολέμου, της τάξης του 10%-20%, εμποδίζουν την ταχεία επιστροφή του στρατεύματος σε κατάσταση ετοιμότητας. Αλλά και αριθμητικώς υπάρχει πρόβλημα με τους Ρώσους, αφού το σχέδιό τους δεν τηρεί την κοινώς παραδεκτή αναλογία 3 (ο επιτιθέμενος) προς 1 (ο αμυνόμενος). Οπως ελπίζουν οι Δυτικοί αναλυτές, ο συντονισμός Κλάδων, Οπλων και Σωμάτων θα είναι το μεγάλο πρόβλημα των Ρώσων.

Ο ουκρανικός στρατός έχει τις καλύτερες μονάδες του στον Νότο, οι οποίες είναι μαθημένες στον πόλεμο καθώς μάχονται με τους ρωσοφώνους του Ντονμπάς τα τελευταία οκτώ χρόνια. Επιπλέον έχουν εξασφαλισμένη την πρόσβαση στο σύστημα πληροφοριών του ΝΑΤΟ – και οι σωστές και σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες θα καθορίσουν και την έκβαση του πολέμου. Επίσης γνωρίζουν πολύ καλά το πεδίο. Το ερώτημα για τις ουκρανικές δυνάμεις είναι αν θα καταφέρουν να είναι ευέλικτες ώστε να αποφύγουν την περικύκλωσή τους από τις εχθρικές δυνάμεις – πράγμα όχι και τόσο εύκολο τέλος πάντων, αφού άλλος είναι ο πόλεμος επί χάρτου και άλλος ο πόλεμος σε μέτωπο εκατοντάδων χιλιομέτρων. Επίσης, η απουσία βλάστησης στο πεδίο κρίνεται σαν μειονέκτημα για τον αμυνόμενο. Αναφορικά με τη μάχη του Ντονμπάς, η φαντασία κάποιων αναλυτών έφθασε μέχρι τις μεγάλες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με γερμανικά και σοβιετικά τεθωρακισμένα,  έγραψαν οι Ιταλοί…

Αμερικανικά όπλα έως την τελευταία ώρα

Το αναλυτικό ρεπορτάζ της Corriere έκλεισε με την επισήμανση, υπό τύπον ευχής, ότι ο ρωσικός στρατός δεν είναι ανίκητος: «Αξίζει να στείλουμε νέα όπλα στον Ζελένσκι, ώστε να μπορέσει να ανατρέψει τα σχέδια του εχθρού. Οι Δυτικοί δεν έδωσαν αμέσως το απαιτούμενο πολεμικό υλικό, όμως τώρα προλαβαίνουν. Μάλιστα πηγή μέσα από το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι πραγματοποιούνται 9-10 πτήσεις ανεφοδιασμού την ημέρα»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...