346
Ενα MQ-1 Predator drone της General Atomics πετά στο Αφγανιστάν. Σύντομα, θα πετά πάνω από ουκρανικά εδάφη | EPA/LT. COL. LESLIE PRATT

Νέα φορτία προηγμένων όπλων στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 14:10
Ενα MQ-1 Predator drone της General Atomics πετά στο Αφγανιστάν. Σύντομα, θα πετά πάνω από ουκρανικά εδάφη
|EPA/LT. COL. LESLIE PRATT

Νέα φορτία προηγμένων όπλων στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 14:10

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα στείλει η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ουκρανία, ενόψει της κλιμάκωσης του πολέμου με τους Ρώσους στο Ντονμπάς.

Το πακέτο, ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει καλέσει σε σύσκεψη, την Τετάρτη, τους οκτώ κορυφαίους κατασκευαστές αμερικανικών οπλικών συστημάτων, προκειμένου να συζητήσει την παραγωγική δυνατότητα της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε όπλα που έχει η Ουκρανία, σε περίπτωση που ο πόλεμος με τη Ρωσία διαρκέσει χρόνια.

Το αμυντικό υλικό θα χρηματοδοτηθεί με τη χρήση της εξουσίας που έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη μεταφορά υλικών και την παροχή υπηρεσιών από τα αμερικανικά αποθέματα χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αντιδρώντας σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (Presidential Drawdown Authority-PDA).

Ενας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι απομένουν μόνο οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τη σύνθεση του εξοπλισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχο του Κογκρέσου, όπως σημειώνει η Washington Post, θα περιλαμβάνει τεθωρακισμένα Humvee, χερσαία συστήματα βαρέος πυροβολικού, όπως πυροβόλα χόβιτσερ, drones, πυρομαχικά, θωράκιση σώματος και προστατευτικό εξοπλισμό, κατάλληλο για βιολογικό ή χημικό πόλεμο.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχει διαθέσει περισσότερα από 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια (1,57 δισεκατομμύριο ευρώ) σε αμυντική βοήθεια για την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.

Τα φορτία όπλων περιλαμβάνουν και φορητά αντιαεροπορικά συστήματα Stinger και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, όπλα που έχουν ήδη στείλει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης ασκούν πιέσεις στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαθέσει βαρέα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό για την άμυνα των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία αναμένεται να εντατικοποιήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της.

Η Raytheon Technologies και η Lockheed Martin Corp παράγουν από κοινού τους πυραύλους Javelin, ενώ η Raytheon παράγει τους Stinger. Αλλα οπλικά συστήματα παράγονται από τις εταιρείες Boeing Co, Northrop Grumman, General Dynamic, General Atomics και L3Harris Technologies.

Εκπρόσωποι της General Atomics είχαν συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με την ουκρανή πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, Οκσάνα Μαρκάροβα, την οποία ενημέρωσαν ότι έχουν ετοιμοπαράδοτα πολεμικά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, «τα οποία μπορούν να βρίσκονται στα χέρια ουκρανών χειριστών μέσα σε λίγες ημέρες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...