4421
Μια ηλικιωμένη γυναίκα ξαποσταίνει μπροστά από μια βομβαρδισμένη πολυκατοικία. Η στάση του σώματός της λέει πολλά... | REUTERS/Alexander Ermochenko

Η 49η ημέρα του πολέμου: «Αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι τρομοκρατία»

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/04/2022, 22:40
Μια ηλικιωμένη γυναίκα ξαποσταίνει μπροστά από μια βομβαρδισμένη πολυκατοικία. Η στάση του σώματός της λέει πολλά...
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Η 49η ημέρα του πολέμου: «Αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι τρομοκρατία»

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/04/2022, 22:40

Η φράση του προέδρου της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία «δεν είναι πόλεμος, είναι τρομοκρατία», σημάδεψε τη 49η ημέρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ο πολωνός πρόεδρος μαζί με τους ομολόγους του από τις χώρες της Βαλτικής επισκέφτηκε το Κίεβο και συνάντησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Λίγο νωρίτερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε επιπλέον στρατιωτική βοήθεια για τους ουκρανούς, αδιαφορώντας για τις απειλές της Μόσχας, ότι θα χτυπήσει τις αυτοκινητοπομπές που θα μεταφέρουν όπλα σε ουκρανικό έδαφος, αλλά και για τις ρωσικές κυρώσεις εναντίον των μελών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

!! 22:59 Μετά τον Τζο Μπάιντεν και ο Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε «γενοκτονία» όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. «Εχουμε δει ξεκάθαρα την πρόθεση των ρωσικών στρατευμάτων να επιτίθενται σε αμάχους, έχουμε δει να χρησιμοποιείται η σεξουαλική βία σαν όπλο πολέμου… Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο» είπε ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Νωρίτερα η άρνηση του Εμανουέλ Μακρόν να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη λέξη για να χαρακτηρίσει τις μεθόδους που εφαρμόζει η Ρωσία, είχε σχολιαστεί αρνητικά αλλά και διακριτικά από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει, είναι μια ασύλληπτη βιαιότητα (…) αλλά ταυτόχρονα κοιτάζω τα γεγονότα και θέλω να προσπαθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο για να μπορέσω να σταματήσω αυτόν τον πόλεμο και να ξαναχτίσω την ειρήνη, συνεπώς δεν είμαι σίγουρος ότι η λεκτική κλιμάκωση εξυπηρετεί τον σκοπό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Αν αληθεύουν, τέτοιες δηλώσεις μας πληγώνουν πολύ», ήταν το σχόλιο του ουκρανού ομολόγου του…

22:54 Ο αριθμός των παιδιών που πλήττονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αυξάνεται καθημερινά και οι εθελοντές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τα βοηθήσουν να αντέξουν τον φόβο και την ψυχολογική πίεση στην οποία υποβάλλονται. Στη Ζαπορίζια, μάλιστα, επιστράτευσαν έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο-θεραπευτή για να αποσπάσουν για λίγο τη σκέψη των παιδιών από τα όσα εφιαλτικά βιώνουν.

REUTERS/Ueslei Marcelino

22:40 Η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 398 μελών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και 87 καναδών γερουσιαστών, όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η απόφαση ελήφθη ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλαν τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ σε βάρος 328 μελών της ρωσικής Δούμας και εκείνων που ανακοίνωσε στη συνέχεια ο Καναδάς. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης σήμερα την απέλαση κορυφαίου Τσέχου διπλωμάτη από τη Μόσχα, στον οποίο δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 16 Απριλίου για να εγκαταλείψει τη Ρωσία.

21:46 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει αρνηθεί να συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε επίσημη επικοινωνία με τη γερμανική πλευρά για οτιδήποτε σχετικό. «Δεν μας προσέγγισε επίσημα ο γερμανός πρόεδρος ή το γραφείο του για την επίσκεψη αυτή» είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της συνάντησής του με τους προέδρους της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. Η γερμανική πλευρά, πάντως, υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν την επίσκεψη του Σταϊνμάγερ στο Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον  Ζελένσκι ο πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε πως αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία «δεν είναι πόλεμος, είναι τρομοκρατία».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανάμεσα στους προέδρους της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα (αριστερά), της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα (δεύτερος από αριστερά),  της Λετονίας Εγκιλς Λέβιτς (δεύτερος από δεξιά) και της Εσθονίας Αλαρ Κάρις (δεξιά) | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

!! 21:29 Με επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 800 εκατ. δολαρίων θα ενισχύσουν οι ΗΠΑ την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν. Το νέο «πακέτο» περιλαμβάνει στοιχεία και βλήματα πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ελικόπτερα, ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του σήμερα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται να εντείνει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία τις δυνατότητες να αμυνθεί», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Με τα πρόσθετα κονδύλια που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η συνολική βοήθεια που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία ξεπερνά τα 2,4 δισ. δολάρια.

20:47 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν. Οι δύο άνδρες έθεσαν επί τάπητος την αμυντική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ενώ συμφώνησαν για νέο γύρο κυρώσεων προς την Μόσχα.

«Συνεχίζεται ο διαρκής διάλογος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Αξιολογήσαμε τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου. Συζητήθηκε πρόσθετο πακέτο αμυντικής και πιθανής μακροοικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Συμφωνήσαμε να ενισχυθούν οι κυρώσεις», τόνισε ο Ζελένσκι.

19:48 Η Γαλλία θα στείλει ακόμη περισσότερες στρατιωτικές ενισχύσεις στην Ουκρανία, μετά από τον εξοπλισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ που της έχει ήδη παράσχει, δήλωσε η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί.

19:12 Η Μόσχα προειδοποίησε το Κίεβο να «προσέχει» μετά τη σύλληψη του oυκρανού βουλευτή και επιχειρηματία Βίκτορ Μεντβεντσούκ, στενού συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν, απορρίπτοντας την πρόταση του Κιέβου για ανταλλαγή του με αιχμαλώτους πολέμου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, προειδοποιώντας παράλληλα ότι όσοι τον κρατούν μπορεί σύντομα να συλληφθούν οι ίδιοι.

18:59 Διεθνείς εμπειρογνώμονες βρήκαν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τη Ρωσία στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια προκαταρκτική έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία και την Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η έκθεση ανέφερε την αδυναμία λήψης των απαραίτητων προφυλάξεων, αναλογικών ενεργειών ή αποτυχίας χρήσης χώρων όπως σχολεία και νοσοκομεία.

18:03 Η Ρωσία θα θεωρήσει όλα τα οχήματα που μεταφέρουν όπλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS.

Οποιεσδήποτε απόπειρες της Δύσης να προκαλέσει σημαντική ζημιά στον ρωσικό στρατό ή στους αυτονομιστές συμμάχους της στην Ουκρανία «θα κατασταλούν σκληρά», πρόσθεσε.

«Προειδοποιούμε ότι οι μεταφορές όπλων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που διασχίζουν το ουκρανικό έδαφος θα θεωρηθούν από εμάς ως νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι» δήλωσε ο Ριαμπκόφ σύμφωνα με το TASS.

«Δίνουμε στους Αμερικανούς και άλλους Δυτικούς να καταλάβουν ότι οι προσπάθειες να επιβραδύνουν την ειδική επιχείρηση μας, να προκαλέσουν μέγιστη δυνατή ζημιά στα ρωσικά στρατιωτικά τμήματα και σχηματισμούς στην DPR και την LPR (Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ) θα κατασταλούν σκληρά» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

17:28 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν γενοκτονία στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθούσε να «εξαφανίσει την ιδέα» της ουκρανικής ταυτότητας.

Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν αρνήθηκε να επαναλάβει την κατηγορία του, λέγοντας ότι οι ηγέτες πρέπει να είναι προσεκτικοί με τη γλώσσα. Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση εξέφρασε την άρνηση του να εμπλακεί σε μια «κλιμάκωση των λέξεων».

«Θα έλεγα ότι η Ρωσία εξαπέλυσε μονομερώς τον πιο βάναυσο πόλεμο, ότι είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό και ότι είναι πλέον απαραίτητο να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να τεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αλλά την ίδια στιγμή κοιτάζω τα γεγονότα και θέλω να προσπαθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο για να συνεχίσω να μπορώ να σταματήσω αυτόν τον πόλεμο και να ανοικοδομήσω την ειρήνη. Δεν είμαι σίγουρος ότι οι λεκτικές κλιμακώσεις εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό».

16:38 Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με τον χαρακτηρισμό «γενοκτονία» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν είπε την Τρίτη ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία ισοδυναμεί κατά την άποψή του με γενοκτονία.

«Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την προσπάθεια να διαστρεβλωθεί η κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.

16:16 Στην Μαριούπολη τα τμήματα της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών που φέρει το όνομα του αντιναυάρχου Μιχαήλ Βιλίνσκι, έσπασαν τον κλοιό και ενώθηκαν με το τάγμα «Αζόφ», δήλωσε ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Ολέξιι Αρεστόβιτς, στο Facebook.

«Στην Μαριούπολη τμήματα της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών, έπειτα από έναν δύσκολο και πολύ ριψοκίνδυνο ελιγμό, έσπασαν τον κλοιό και ενώθηκαν με το τάγμα Αζόφ, το οποίο με τρόπο επαγγελματικό υποστήριξε την επιχείρηση» έγραψε ο Αρεστόβιτς.

Ο Αρεστόβιτς επισήμανε ότι το τάγμα «Αζόφ» έλαβε σημαντική ενίσχυση, ενώ η 36η ταξιαρχία απέφυγε να διασπασθεί κατά τμήματα και απέκτησε πρόσθετες σοβαρές δυνατότητες, αποκτώντας μια δεύτερη ευκαιρία.

«Οι υπερασπιστές της πόλης είναι τώρα πλέον μαζί, ενίσχυσαν σημαντικά την περιοχή άμυνάς τους. Γενικά το σύστημα άμυνας της πόλης αναβαθμίσθηκε και ενισχύθηκε. Αυτό λοιπόν συμβαίνει όταν οι αξιωματικοί δεν τα χάνουν και σθεναρά διοικούν τα στρατεύματα. Ας κάνουμε κι εμείς το ίδιο. Ο στρατός ξέρει τι κάνει» δήλωσε ο Αρεστόβιτς.

15:55 Ο σύμβουλος του προσωπάρχη του Ζελένσκι, Σέρχι Λισένκο, διέψευσε, μιλώντας στο CNN, ότι ο ουκρανός πρόεδρος απέρριψε πρόταση του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ να επισκεφτεί την Ουκρανία, όπως είχε αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Ο Στάινμαϊερ δήλωσε χθες ότι σχεδίαζε να επισκεφθεί το Κίεβο μαζί με τον πολωνό ομόλογό του και τους προέδρους της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας «για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία… (αλλά) αυτό δεν ήταν επιθυμητό στο Κίεβο».

15:43 Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι διευρύνει, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον κατάλογο των ανθρώπων στους οποίους επιβάλλει κυρώσεις, προκειμένου να συμπεριλάβει 178 φιλορώσους αυτονομιστές αλλά και νέους ολιγάρχες και συγγενείς τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις.

«Η βρετανική κυβέρνηση επιβάλλει κυρώσεις, σε συντονισμό με την ΕΕ, σε 178 άτομα που υποστηρίζουν τις παράνομες αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας», έπειτα από «πολλές πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έθεσε στο στόχαστρο, με βάρβαρο τρόπο, αμάχους στις περιοχές αυτές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται ο Αλεξάντερ Αναντσένκο και ο Σεργκέι Κοζλόφ, που χαρακτηρίζονται από το Λονδίνο ηγέτες των αυτόκλητων φιλορωσικών αυτονομιστικών «Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Επειτα από τις φρικιαστικές πυραυλικές επιθέσεις με στόχο αμάχους στην ανατολική Ουκρανία, επιβάλλουμε σήμερα κυρώσεις σε εκείνους που στηρίζουν τις παράνομες αποσχισθείσες περιοχές και είναι ύποπτοι για θηριωδίες εναντίον του ουκρανικού λαού”, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας. «Θα συνεχίσουμε να θέτουμε στο στόχαστρο όλους εκείνους που βοηθούν και υποκινούν τον πόλεμο του Πούτιν».

Η κυβέρνηση διευκρινίζει πως οι κυρώσεις στοχεύουν συνολικά 206 ανθρώπους, εκ των οποίων 178 αυτονομιστές, αλλά και «έξι ολιγάρχες, στενούς συνεργάτες και υπαλλήλους και 22 επιπλέον πρόσωπα διά της διαδικασίας του επείγοντος».

Περιλαμβάνονται επίσης ο Πάβελ Εζούμποφ, εξάδελφος του ρώσου δισεκατομμυριούχου Ολεγκ Ντεριπάσκα και η Νιγκίνα Ζαΐροβα, εκτελεστική βοηθός του επιχειρηματία Μιχαήλ Φρίντμαν.

Η Μαρία Λαβρόβα, σύζυγος του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υπόκειται σε ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει επίσης με την κατάθεση σχεδίου νόμου αυτή την εβδομάδα προκειμένου να απαγορευθεί η εισαγωγή προϊόντων σιδήρου και χάλυβα καθώς και η εξαγωγή κβαντικών τεχνολογιών, υλικών προηγμένης τεχνολογίας και πολυτελών αγαθών.

15:30 Η Φινλανδία θα λάβει «εντός λίγων εβδομάδων» την απόφασή της για την υποψηφιότητα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ έπειτα από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε στην Στοκχόλμη η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

H Σάνα Μαρίν στις δηλώσεις της στην Στοκχόλμη (Paul Wennerholm/TT News Agency/via REUTERS)

«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί αρκετά γρήγορα. Σε λίγες εβδομάδες, όχι σε μήνες», δήλωσε η φινλανδή πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην σουηδή ομόλογό της Μαγκνταλένα Αντερσον, την ώρα που η Σουηδία δεν αποκλείει επίσης την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία. Πιθανολογείται μάλιστα, ότι η Σουηδία θα υποβάλει αίτημα ένταξης στα τέλη Ιουνίου.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:24 Οι δυτικές χώρες προσπαθούν να οδηγήσουν την Ρωσία σε αδυναμία πληρωμής, μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ.

!! 15:05 Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Καρίμ Καν, χαρακτήρισε την Ουκρανία «σκηνή εγκλήματος» στη διάρκεια σημερινής επίσκεψής του στην Μπούτσα.

«Η Ουκρανία είναι μια σκηνή εγκλήματος. Είμαστε εδώ επειδή μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι διαπράττονται εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου. Οφείλουμε να διαπεράσουμε την ομίχλη του πολέμου για να φθάσουμε στην αλήθεια», δήλωσε ο βρετανός εισαγγελέας.

Παράλληλα, η πρώτη έκθεση αποστολής ειδικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τεκμηριώνει έναν «κατάλογο απάνθρωπων πράξεων» από ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, ο οποίος περιλαμβάνει εγκλήματα πολέμου, δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ.

«Η έκθεση τεκμηριώνει τον κατάλογο των απάνθρωπων πράξεων που διαπράχθηκαν από δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε ο αμερικανός πρεσβευτής Μάικλ Κάρπεντερ. «Περιλαμβάνονται στοιχεία για απ’ ευθείας στόχευση αμάχων, επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις, βιασμούς, εκτελέσεις, λεηλασίες και καταναγκαστική απέλαση αμάχων στη Ρωσία».

Στο μεταξύ, τα πτώματα περισσότερων από 1.500 ρώσων στρατιωτών βρίσκονται στα νεκροτομεία του Ντνίπρο, της μεγάλης βιομηχανικής πόλης της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος της πόλης, Μιχαήλ Λισένκο.

«Εχουμε σήμερα στα νεκροτομεία του Ντνίπρο περισσότερους από 1.500 νεκρούς ρώσους στρατιώτες, τους οποίους κανένας δεν θέλει να παραλάβει», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ρωσόφωνο μέσο ενημέρωσης Νασταϊάσεε Βρέμια, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι «οι ρωσίδες μητέρες θα μπορέσουν να έρθουν να αναζητήσουν τους γιούς τους».

14:52 Η Ρωσία μπορεί εύκολα να ανακατευθύνει τις εξαγωγές των τεράστιων ενεργειακών της πόρων μακριά από τη Δύση σε χώρες που πραγματικά τις χρειάζονται και να αυξήσει παράλληλα την εγχώρια κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Αυτό δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

14:33 Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία και τρομοκρατικές τακτικές κατά των πολιτών, κατήγγειλε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Εσθονίας.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να πιεσθεί η Ρωσία να σταματήσει να προχωρεί σε αναγκαστικούς εκτοπισμούς Ουκρανών και ζήτησε την συνέχιση των κυρώσεων, ως μόνου τρόπου για να αναγκασθεί η Μόσχα να συμφωνήσει σε ειρήνευση.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει το στάτους της υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρας και ότι η επίσκεψη των προέδρων της Πολωνίας και των τριών βαλτικών χωρών στο Κίεβο είναι σημαντική ως σύμβολο της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

14:28 Χώρες που επιδιώκουν οφέλη μη καταδικάζοντας τον «αποτρόπαιο πόλεμο» της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας υιοθετούν κοιντόφθαλμη προσέγγιση και θα έχουν συνέπειες εάν υπονομεύσουν τις κυρώσεις της Δύσης, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, σε ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς την Ινδία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «δεν θα είναι αδιάφοροι» σε ενέργειες που υπονομεύουν τις σαρωτικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Μόσχα και στον Πούτιν για την εισβολή, προειδοποίησε.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

!! 14:17 Επτά άνθρωποι τουφεκίστηκαν, την Τρίτη, από ρώσους στρατιωτικούς μέσα σε σπίτι ενός χωριού της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική γενική εισαγγελία, ενώ οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις γνωστοποίησαν επίσης σήμερα πως κατέρριψαν ένα ρωσικό μαχητικό αεροπλάνο Su-25.

«Σύμφωνα με την έρευνα, οι ρώσοι στρατιωτικοί τουφέκισαν έξι άνδρες και μία γυναίκα στο χωριό Πραβντινέ. Θέλοντας να συγκαλύψουν το έγκλημα, οι εισβολείς προκάλεσαν έκρηξη στο σπίτι όπου βρίσκονταν τα πτώματα των τουφεκισμένων ανθρώπων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική εισαγγελία.

Μέτρα έχουν ληφθεί «για την αναγνώριση των θυμάτων» και για να διαπιστωθούν οι συνθήκες της τραγωδίας, προσθέτει η εισαγγελία, η οποία διευκρινίζει πως άρχισε έρυνα για «παραβιάσεις των νόμων και των εθίμων του πολέμου που συνδέονται με ένα φόνο εκ προμελέτης».

13:15 Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 24ωρο που πέρασε από ρωσικά πλήγματα στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειάρχης του.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν, ανέφερε ο Ολεγκ Σινεγκούμποφ, διευκρινίζοντας ότι ένα αγόρι δύο ετών που είχε τραυματιστεί πριν από δύο ημέρες από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

Το αγόρι βρίσκεται μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν από τα 53 πλήγματα με πυρά πυροβολικού ή με πυραύλους που είχαν εξαπολύσει οι ρωσικές δυνάμεις την προηγούμενη ημέρα στην περιοχή.

12:02 Τα κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ σε 2,7% από 4,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Η βασική αιτία της επιβράδυνσης είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ και η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να επηρεάζει την οικονομική επίδοση της χώρας.

Σύμφωνα με τα οικονομικά ινστιτούτα, σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο, στο 1,9%. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα κυμανθεί στο 6,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

11:12 Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς αναμένεται στο Κίεβο για τη λήψη «πρακτικών αποφάσεων» στις οποίες περιλαμβάνεται η αποστολή από το Βερολίνο βαρέων όπλων για την υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στην ρωσική επίθεση, δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο ώστε να μπορέσει να λάβει άμεσα πρακτικές αποφάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η αποστολή όπλων», δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς στο γερμανικό δίκτυο ZDF.

Οι σχέσεις Κιέβου και Βερολίνου δεν είναι οι καλύτερες και την Τρίτη ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ αποκάλυψε ότι κρίθηκε ανεπιθύμητος στην ουκρανική πρωτεύουσα εξαιτίας της φιλορωσικής στάσης του

10:45 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέφυγε να επαναλάβει τον όρο «γενοκτονία», που χρησιμοποίησε ο αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν για να κατηγορήσει το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την Ουκρανία, αμφισβητώντας τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει για τον τερματισμό του πολέμου μια «λεκτική κλιμάκωση».

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό κανάλι France 2 σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος επιδιώκει να επανεκλεγεί, απάντησε πως θέλει να είναι «προσεκτικός με τους όρους».

10:10 Η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο το συντομότερο δυνατό, δήλωσαν οι επικεφαλής τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών της Γερμανίας έπειτα από επίσκεψή τους στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Μπούντεσταγκ, Μίχαελ Ροτ, δήλωσε ότι η διακοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα στείλει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα διότι θα πλήξει τη βασική πηγή εσόδων της Ρωσίας.

09:29 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη και εντός της ημέρας νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 750 εκατομμυρίων δολαρίων (692,12 εκατομμυρίων ευρώ) για την Ουκρανία και τη μάχη της κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων: αυτό δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Υψηλόβαθμος βοηθός στο Κογκρέσο δήλωσε ότι το αμυντικό υλικό που θα ανακοινωθεί, είναι πιθανό να περιλαμβάνει χερσαία συστήματα βαρέoς πυροβολικού για την Ουκρανία, όπως πυροβόλα «χόβιτσερ».

09:11 Ο διαβόητος τσετσένος πολέμαρχος Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.000 ουκρανοί πεζοναύτες που βρίσκονταν στην πολιορκημένη Μαριούπολη έχουν παραδοθεί και ζήτησε και από τις υπόλοιπες ουκρανικές δυνάμεις που έχουν καταφύγει στο τεράστιο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal να πράξουν το ίδιο.

Προς το παρόν Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει την ανάρτηση αυτή του Καντίροφ στο Telegram.

Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον της χαλυβουργίας Azovstal και του λιμανιού της Μαριούπολης, την οποία πολιορκούν εδώ και εβδομάδες.

Δορυφορική φωτογραφία της Μαριούπολης και της χαλυβουργίας που έχει γίνει θέατρο των μαχών (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

«Μέσα στο (εργοστάσιο) Azovstal υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 200 τραυματίες που δεν μπορούν να λάβουν ιατρική βοήθεια», υποστήριξε ο Καντίροφ. «Τόσο για αυτούς όσο και για τους υπόλοιπους το καλύτερο θα ήταν να τερματίσουν αυτή την ανώφελη αντίσταση και να πάνε στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους».

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:29 Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και οι ομόλογοί του της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, της Λετονίας, Eγκιλς Λέβιτς, και της Εσθονίας, Αλάρ Κάρις, βρίσκονται καθ’ οδόν προς το Κίεβο όπου θα συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γνωστοποίησε η πολωνική προεδρία στη Βαρσοβία.

«Οι χώρες μας επιδεικνύουν με αυτό τον τρόπο τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και τον πρόεδρο Ζελένσκι», σημείωσε ο Γιάκουμπ Κούμοχ, σύμβουλος του πολωνού προέδρου σε ανάρτησή του στο Twitter.

08:15 Η Παγκόσμια Τράπεζα ετοιμάζει ένα πακέτο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για να στηρίξει την σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία, ενώ σχεδιάζει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες που πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές στα τρόφιμα και στην ενέργεια, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Ντέιβιντ Μάλπας.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:56 Στη Φινλανδία δημοσιοποιήθηκε η στρατηγική έκθεση-κλειδί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρελούδιο του εθνικού διαλόγου για την ολοένα πιο πιθανή υποψηφιότητα της χώρας προς ένταξη στο NATO το καλοκαίρι.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε μια μεταστροφή της φινλανδικής κοινής γνώμης όσον αφορά στην προοπτική ένταξης της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία: ενώ επί δεκαετίες και ως πρόσφατα η υποστήριξη στην ένταξη δεν ξεπέρναγε το 20% ως 30%, διπλασιάστηκε φθάνοντας πάνω από το 60%. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα, θέλει τις θετικές γνώμες να φθάνουν το 68%.

06:01 Το πρωτοσέλιδο το Financial Times: Η Ρωσία σε άρνηση και οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 χρόνων –έφτασε το 8,5% τον Μάρτιο.

05:31 Ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ δήλωσε στην εφημερίδα «Ισβέστια» ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να πουλήσει πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα σε «φιλικές χώρες» σε «οποιοδήποτε φάσμα τιμών» συμφωνηθεί.

Ο Σουλγκίνοφ διευκρίνισε ότι θα μπορούσαν να πωληθούν ποσότητες πετρελαίου σε φάσμα τιμών από τα 80 ως τα 150 δολάρια το βαρέλι, ενώ σημείωσε πως αυτό στο οποίο δίνει την έμφαση είναι η συνέχιση τής κατά το δυνατόν ομαλής λειτουργίας της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

 04:01 Αφού απέρριψε την επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επισκεφθεί το Κίεβο.

Όπως δήλωσε ο ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ, «επιδώσαμε (την πρόσκληση) και μεταφέραμε ότι η κυβέρνηση και ο πρόεδρός μας θα ήταν πολύ χαρούμενοι εάν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκεπτόταν το Κίεβο». Η επίσκεψη, επισήμανε, θα πρέπει να αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα βοηθήσει την Ουκρανία με την παράδοση βαρέων όπλων.

02:31 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε μέσω Twitter τον Τζο Μπάιντεν που  κατηγόρησε για «γενοκτονία» τον ρωσικό στρατό, που προχώρησε σε εισβολή στη χώρα του την 24η Φεβρουαρίου.

«Αλήθειες από έναν αληθινό ηγέτη», ανέφερε ο Ζελένσκι. «Το να λες τα πράγματα με τ’ όνομά τους είναι απαραίτητο για να αντισταθείς στο κακό», πρόσθεσε.

02:11 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε την «ανταλλαγή» του 67χρονου επιχειρηματία και εξέχοντος φιλορώσου πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος συνελήφθη σε επιχείρηση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, με αιχμαλώτους πολέμου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Προτείνω στη Ρωσική Ομοσπονδία να ανταλλάξουμε αυτόν τον άνδρα με τα αγόρια μας και τα κορίτσια μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αιχμαλωσία στη Ρωσία. (…) Είναι σημαντικό οι δυνάμεις ασφαλείας μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας να εξετάσουν επίσης αυτή την πιθανότητα», είπε ο Zελένσκι στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στα social media.


Ο Μεντβεντσούκ «να γίνει παράδειγμα για εσάς. Ακόμα και ο πρώην ολιγάρχης δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Χωρίς να μιλήσουμε για λιγότερο σημαντικούς εγκληματίες (…). Τους πιάσαμε όλους», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη την Τρίτη του ολιγάρχη και πολιτικού, που απέδρασε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δημοσίευσαν δε και φωτογραφία του με χειροπέδες.

(Press service of State Security Service of Ukraine/Handout via REUTERS)

01:35 Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι κατηγορεί τον ρώσο ομόλογό του πως διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία, λίγες ώρες αφού χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αυτόν τον όρο για να περιγράψει την κατάσταση στη χώρα όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου.

«Ναι, μίλησα για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις συσσωρεύονται», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος έπειτα από ομιλία του για την αμερικανική οικονομία στο Ντε Μόιν, στην Αϊόβα.

O Τζο Μπάιντεν επιστρέφει στη βάση Σεντ Αντριους μετά το ταξίδι στην Αϊόβα, όπου μίλησε για «γενοκτονία» (REUTERS/Al Drago)

«Θα το αφήσουμε στους νομικούς να το αποφασίσουν αν (οι ενέργειες του ρωσικού στην Ουκρανία) μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, αλλά σίγουρα εμένα μου φαίνεται πως ισχύει» ότι διαπράττεται «γενοκτονία», επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν.

01:00 Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να συγκεντρώσει μια τεράστια στρατιωτική δύναμη στην περιοχή του Ντονμπάς, ώστε να είναι εντελώς αδύνατο και μάταιο στους Ουκρανούς να αντισταθούν.

Στα σχέδια της Μόσχας είναι η αναλογία δυνάμεων να είναι πέντε προς ένα, δηλαδή πέντε ρώσοι στρατιώτες για κάθε έναν ουκρανό στρατιώτη. Γι’ αυτό μεταφέρουν δυνάμεις από όλη την υπόλοιπη Ουκρανία.

00:21 Ένα ρεπορτάζ του Euronews για τις παράπλευρες απώλειες αυτού του πολέμου, τα κατοικίδια.

00:05 Ο πρόεδρος Μπάιντεν φάνηκε να κατηγορεί σήμερα τον ρωσικό στρατό για «γενοκτονία» στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας αυτόν τον όρο για πρώτη φορά προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία στη γειτονική της χώρα.

«Ο προϋπολογισμός της οικογένειάς σας, η ικανότητά σας να γεμίζετε το ντεπόζιτό σας… τίποτα από αυτά δεν πρέπει να εξαρτάται από το εάν ένας δικτάτορας κηρύξει πόλεμο και διαπράξει γενοκτονία στην άλλη άκρη του κόσμου», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αϊόβα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που έσπασε το ρεκόρ 40ετίας στις ΗΠΑ.

Διαβάστε: Η 48η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...