875
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Στόλτενμπεργκ: Μεγάλο λάθος του Πούτιν η εισβολή στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 11:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/3/2022 11:40
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Στόλτενμπεργκ: Μεγάλο λάθος του Πούτιν η εισβολή στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 11:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/3/2022 11:40

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ηγέτες της Συμμαχίας και αυτοί θα εξετάσουν την στήριξη που θα προσφέρουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει επίσης αν πρέπει «να επανεκκινήσει τις άμυνές του στην ανατολική του πτέρυγα», σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης –θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε.

«Η σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων, φυσικά, καθίσταται ακόμη πιο προφανής γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης, μπορούμε να δούμε την εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ χωρίς ωστόσο να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια τέτοια επίθεση.

Τζόνσον: Εγκλήματα πολέμου από τον Πούτιν

Η Βρετανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι θα αυξήσουν τις οικονομικές πιέσεις στη Ρωσία εξετάζοντας αν μπορούν να γίνουν περισσότερα για να εμποδίσουν την πρόσβαση του Πούτιν στα αποθέματα χρυσού, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον από τις Βρυξέλλες.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι ο Πούτιν πέρασε ήδη μια «κόκκινη γραμμή» και ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα. Και ως εκ τούτου χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα οικονομικά. Για παράδειγμα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα ώστε να τον σταματήσουμε να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του χρυσού, επιπροσθέτως των αποθεμάτων του σε ρευστό;», είπε.

«Οσο μεγαλύτερη πίεση ασκήσουμε τώρα, ιδιαίτερα σε πράγματα όπως ο χρυσός, τόσο περισσότερο πιστεύω ότι μπορούμε να συντομεύσουμε τον πόλεμο», τόνισε.

Ο Τζόνσον σημείωσε επίσης ότι ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σωστά ότι η Ρωσία είναι ένοχη για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

«Είναι σωστό ότι η Ρωσία θα πρέπει τώρα να κληθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και σωστό ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά που κάνουν συνιστούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, είπε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

«Πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας. Ο Πούτιν δεν μπορεί να κερδίσει αυτό τον πόλεμο», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Πούτιν κάνει βήματα «για να μας τρομάξει» και «να μας αποτρέψει από το να βοηθήσουμε την Ουκρανία περισσότερο ή να αναλάβουμε περαιτέρω δράση», εκτίμησε η Κάλας.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσουμε σε αυτή την παγίδα», τόνισε. «Πρέπει να σταματήσουμε τον εγκληματία πολέμου».

Ακόμα, ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά, δήλωσε ότι το NATO δεν είναι μία γεωγραφική συμμαχία και τόνισε την ενότητα για την στήριξη της Ουκρανίας.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «τρομερό λάθος» από την πλευρά του Πούτιν, καλώντας τον να σταματήσει την «παράνομη και βάρβαρη εισβολή» στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν προσήλθε στη σύνοδο χωρίς να κάνει δηλώσεις.

«Κανείς δεν είναι ασφαλής σήμερα»

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί χημικών εργοστασίων στην Ουκρανία θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφή μεγάλης κλίμακας, δήλωσε ο σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Ανησυχούμε όταν βλέπουμε ότι οι ρωσικές επιθετικές δυνάμεις βομβαρδίζουν εργοστάσια χημικών και παρόμοιες εγκαταστάσεις. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια καταστροφή μεγάλης κλίμακας».

Σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως ο ρωσικός στρατός θα χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα, σκοπίμως για λόγους τακτικής, ο σλοβένος πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα ήταν «πολύ απερίσκεπτο».

Επίσης ενόψει της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα σημείωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει πιθανώς τις αμυντικές της δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ τα ερχόμενα χρόνια για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.

«Κανείς δεν μπορεί να αισθανθεί ασφαλής τώρα», σημείωσε, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία σε έδαφος του ΝΑΤΟ.

«σως να είναι η Πολωνία, ίσως να είναι οι χώρες της Βαλτικής, αλλά κανείς στην Ευρώπη, ακόμη και αυτές οι χώρες που βρίσκονται μακριά από τα απευθείας σύνορα με τη Ρωσία, ακόμη και αυτές οι χώρες δεν είναι ασφαλείς σήμερα», υπογράμμισε ο Ναουσέντα.

Θα ακολουθήσουν η σύνοδος κορυφής της ΕΕ και της G7

Την σημερινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν η σύνοδος κορυφής της G7 στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας με την συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά για την σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Στην συνέχεια, ο Μπάιντεν θα παραστεί στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωση.

Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας θα είναι το θέμα και των τριών συνόδων κορυφής, με στόχο τον συντονισμό των κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου για να τερματίσει τις εχθροπραξίες και την άσκηση πίεσης επί ορισμένων χωρών, κυρίως την Ινδία και την Κίνα, για να εμποδισθούν να βοηθήσουν την Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Ο Ζελένσκι θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης και στις τρεις συνόδους κορυφής.

«Περιμένουμε σημαντικά μέτρα, εκ μέρους του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της G7», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι Δυτικοί θα συζητήσουν τι μπορούν να κάνουν για να ενισχύσουν την στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη της Ουκρανίας.

«Δεν θα υπάρξουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος στην Ουκρανία, ούτε αεροσκάφη στον ουρανό», διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ. «Μία ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού θα πρέπει να την κάνουμε σεβαστή και αυτό απαιτεί επίθεση κατά της αντιαεροπορικής άμυνας και κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών. Αυτό θα προκαλούσε πόλεμο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία», εξήγησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...