705
23 Μαρτίου, Βάση Αντριους: στιγμιότυπο από την επιβίβαση του Τζο Μπάιντεν στο Air Force One που πέταξε με προορισμό τις Βρυξέλλες | REUTERS/Evelyn Hockstein

Γιατί ο Μπάιντεν έρχεται πάλι στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 17:54
23 Μαρτίου, Βάση Αντριους: στιγμιότυπο από την επιβίβαση του Τζο Μπάιντεν στο Air Force One που πέταξε με προορισμό τις Βρυξέλλες
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Γιατί ο Μπάιντεν έρχεται πάλι στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 17:54

Την πρόγευση είχε δώσει ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, όταν στις 15 του μηνός κοινοποίησε ότι συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στις 24 Μαρτίου για την Ουκρανία: στις τρεις όλες και όλες και ολιγόλογες προτάσεις της ανακοίνωσής του (καθ’ ότι έγινε μέσω Twitter), ο κ. Στόλτενμπεργκ κατάφερε να συμπυκνώσει την ουσία της υπόθεσης και να μεταδώσει το μήνυμα ότι «η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη πρέπει να παραμείνουν ενωμένες». Διότι είναι γεγονός ότι διαφορές υπάρχουν όσον αφορά τον χειρισμό του Ουκρανικού στην παρούσα φάση του, αυτή της ρωσικής εισβολής. Αυτόν ακριβώς τον ενωτικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει το ΝΑΤΟ εξυπηρετεί το νέο ταξίδι του αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη, πρώτα στο στρατηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες και έπειτα στη Βαρσοβία.

Ο Τζο Μπάιντεν θα παραστεί στη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο και είναι αποφασισμένος να μην κάνει εκπτώσεις στη βασική και θεωρητικώς μη διαπραγματεύσιμη θέση του ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα στείλουν στρατό στην Ουκρανία. Το ζήτημα είναι πώς θα συμφιλιωθούν οι υπαρκτές ενδοσυμμαχικές αντιθέσεις, πώς θα προβληθεί προς τα έξω η απαραίτητη για την αποδυνάμωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «σύμπνοια και αλληλεγγύη» των ΝΑΤΟϊκών. Διότι οι Ανατολικοί και όψιμοι Ατλαντιστές, δηλαδή τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία, θέλουν κατά κάποιον τρόπο πιο ενεργητική ανάμειξη της Συμμαχίας στον πόλεμο, ισχυριζόμενοι ότι το τελευταίο δεκαήμερο το σκηνικό άλλαξε και φανερώνει ότι «ο Πούτιν δεν σκοπεύει να σταματήσει».

Οι «θερμόαιμοι», οι διστακτικοί και η επιτήδεια…

Μάλιστα η Corriere della Sera (εδώ και εδώ) έγραψε ότι με τους θερμόαιμους Ανατολικούς έχουν ήδη συνταχθεί παραδοσιακές δυτικές δυνάμεις, «η Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία», αλλά και κάποιες νεόκοπες, «η Τσεχία και η Σλοβενία». Ολοι αυτοί, εκ των (προφορικών, βέβαια) πραγμάτων, θέτουν υπό αμφισβήτηση το «δόγμα Μπάιντεν» περί στρατιωτικής αποχής – ωστόσο, ιδίως σε αυτήν την περίπτωση, αλλιώς μιλούν τα στόματα από μακριά και αλλιώς από κοντά… Υπάρχει, φυσικά, και η ειδική περίπτωση της επιτήδειας συμμάχου Τουρκίας, η οποία ναι μεν στέλνει «Μπαϊρακτάρ» στον Ζελένσκι, κρατά όμως και την εκλεκτική διπλωματική πισινή της με τον Πούτιν. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, ακόμη και η πυρηνική Γαλλία, δεν επιθυμούν άλματα αμφιβόλου αποτελέσματος, αν και για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.

Η «μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία» του Μπάιντεν έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη προσμονή και θέτει επί τάπητος τα ανοιχτά ζητήματα έγραψαν οι Ιταλοί. Αναμφιβόλως «αυτός θα είναι ο πρωταγωνιστής της Συνόδου Κορυφής», αυτός θα επιβεβαιώσει την προαναφερθείσα «σύμπνοια και αλληλεγγύη», αφού πρώτα «αντιμετωπίσει την πίεση των Ανατολικών». Η Corriere θύμισε ότι το ΝΑΤΟ επισήμως δεν εμπλέκεται στην παράδοση στρατιωτικών μέσων στην Ουκρανία, ωστόσο «το θέμα των όπλων είναι πολύ σημαντικό και θα συζητηθεί μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων».

Η (όποια) απάντηση στο ζήτημα των πραγματικών όπλων συνδέεται αυτομάτως με το οικονομικό υπερόπλο των κυρώσεων. Οι Ιταλοί σημείωσαν ότι αυτές «αρχίζουν να δίνουν κάποια αποτελέσματα», κυρίως με το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. «Ομως αυτό δεν αρκεί». Παρατήρησαν, επίσης, ότι τους Αμερικανούς πρωτίστως και δευτερευόντως τους Ευρωπαίους πιέζει συνεχώς και ο ίδιος ο ουκρανός πρόεδρος με το αίτημα περί ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ωστόσο εκείνοι αρνούνται επειδή κρίνουν ότι τέτοια επιβολή φέρνει πιο κοντά τη γενικευμένη σύγκρουση με τη Ρωσία. Η προαναγγελία ενίσχυσης των κυρώσεων, λοιπόν, έγινε από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Μπάιντεν, τον Τζακ Σάλιβαν: «Θα υιοθετηθούν νέες κυρώσεις» είπε, ωστόσο το αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν βρίσκει ομονοούντες τους Ευρωπαίους. «Ο Μπάιντεν θα παρακολουθήσει τη συζήτηση και, εφ’ όσον χρειαστεί, θα συνεισφέρει με τη δική του τοποθέτηση».

Γιατί στη Βαρσοβία

Ποιος είναι ο λόγος που αναγκάζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ταξιδέψει στη Βαρσοβία; – αυτό είναι το ερώτημα που απαντάται ευκολότερα, τουλάχιστον από τους Ιταλούς. Εγραψαν ότι η σχέση της κυβέρνησης των Δημοκρατικών με την «υπερσυντηρητική πολωνική κυβέρνηση» ήταν εξαιρετικά περίπλοκη μέχρι πρότινος, ωστόσο «ο πόλεμος άλλαξε το σκηνικό». Επειδή η Πολωνία και οι βαλτικές χώρες είναι «περισσότερο εκτεθειμένες σε πιθανά αντίποινα του Πούτιν».

Η Πολωνία, πάντως, ήδη σηκώνει το βάρος του προσφυγικού κύματος. Ετσι, λοιπόν, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Μαρτίου ο Μπάιντεν θα βρίσκεται στη Βαρσοβία και θα έχει επαφές με τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα. «Είναι σημάδι συμπαράστασης, όχι μόνο συμβολικού χαρακτήρα: ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί κέντρο υποδοχής προσφύγων και, πιθανότατα, θα ανακοινώσει ειδική χρηματοδότηση για την Πολωνία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...