300
Οι οκτώ στρατιωτικοί σε παλαιότερη εμφάνισή τους σε δικαστήριο | Nikos Libertas / SOOC

«Όχι» στην έκδοση των Οκτώ από το Συμβούλιο Εφετών

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2018, 09:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/03/2018 11.40
Οι οκτώ στρατιωτικοί σε παλαιότερη εμφάνισή τους σε δικαστήριο
|Nikos Libertas / SOOC

«Όχι» στην έκδοση των Οκτώ από το Συμβούλιο Εφετών

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2018, 09:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/03/2018 11.40

«Όχι» στην έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016, είπε στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του τρίτου αιτήματος των τουρκικών αρχών.  Απορριπτική νωρίτερα ήταν η εισήγηση της εισαγγελέως Εφετών, η  οποία στην αγόρευσή της τόνισε ότι και στο νέο αίτημα των τουρκικών αρχών δεν προκύπτει κανένα νέο στοιχείο που να επιτρέπει την έκδοση τους. Υπογράμμισε επίσης ότι από τουρκικής πλευράς δεν υπάρχουν τα εχέγγυα για μία δίκαιη δίκη των εκζητούμενων ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια αν τελικά εκδοθούν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, σε βάρος των στρατιωτικών εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης προκειμένου να δικαστούν για απόπειρα κατάλυσης της τουρκικής κυβέρνησης ή παρεμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή παρεμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως, λιποταξία σε ξένη χώρα, κλοπή στρατιωτικού υλικού και πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Για την υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών έχει αποφανθεί κατά της έκδοσης ο Άρειος Πάγος, τα ποινικά τμήματα του οποίου δεν έκριναν την ουσία των κατηγοριών αλλά επικαλέστηκαν τις συνθήκες δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Και οι οκτώ παραμένουν υπό κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού-Αχαρνών καθώς εκκρεμούν οι αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει.

Μόλις χθες η Τουρκία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τις κινήσεις των στρατιωτικών τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου σε στρατιωτική βάση έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Οι στρατιωτικοί εικονίζονται λίγα λεπτά πριν αναχωρήσουν με στρατιωτικό ελικόπτερο για την Αλεξανδρούπολη όπου προσγειώθηκαν στις 16 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...