346
Νεαρός ασχολείται με το κινητό του τηλέφωνο σε παραλία της επαρχίας Τζιανγιάρ | REUTERS/Johannes P. Christo

Γιατί η κυβέρνηση του Μπαλί «κόβει» το Ιντερνετ για ένα 24ωρο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2018, 08:10
Νεαρός ασχολείται με το κινητό του τηλέφωνο σε παραλία της επαρχίας Τζιανγιάρ
|REUTERS/Johannes P. Christo

Γιατί η κυβέρνηση του Μπαλί «κόβει» το Ιντερνετ για ένα 24ωρο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2018, 08:10

Μια διαφορετική ημέρα θα περάσουν οι κάτοικοι του Μπαλί το Σάββατο 17 Μαρτίου. Ο λόγος; Οι Αρχές της χώρας ζήτησαν επίσημα από όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διακόψουν το Σάββατο και για ένα ολόκληρο 24ωρο την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε όλους τους κατόχους κινητών τηλεφώνων.

Με αυτόν τον τρόπο, θεωρείται ότι οι πιστοί ινδουιστές της χώρας θα μπορέσουν να γιορτάσουν απρόσκοπτα την θρησκευτική γιορτή Nyepi που το νησί τιμά παραδοσιακά κάθε χρόνο. Ισως η σύνδεση μεταξύ της πρόσβασης στο Διαδίκτυο και μίας θρησκευτική γιορτή μοιάζει κάπως παράξενη, όμως για τους ντόπιους κάθε άλλο παρά είναι.

Η γιορτή Nyepi είναι γνωστή ως «Ημέρα της Σιωπής» και είναι αφιερωμένη στην σκέψη και την ενδοσκόπηση στην οποία καλούνται όλοι οι πιστοί να επιδοθούν με αφορμή τη Νέα Χρονιά που βάσει του ινδουιστικού ημερολογίου στο Μπαλί πέφτει στις 17 Μαρτίου.

2018-03-14T074228Z_976343740_RC1FA7DF9B90_RTRMADP_3_INDONESIA-RELIGION-BALI
Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στο Μπαλί έχουν ήδη ξεκινήσει

Ετσι, θεωρήθηκε ότι αυτή η διακοπή από την τεχνολογία, θα βοηθήσει τους πιστούς να φέρουν σε πέρας τις πνευματικές τους υποχρεώσεις την συγκεκριμένη ιερή ημέρα. Στο Μπαλί επίσης, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι εθισμένοι στο Διαδίκτυο και οι Αρχές θεωρούν ότι αυτή η διαφορετική ημέρα ενδέχεται να τους παρακινήσει να θέσουν ως στόχο για τη νέα χρονιά την απεξάρτησή τους.

Η απόφαση ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον αρμόδιο του υπουργείου Επικοινωνιών της Ινδονησίας ενώ σχετικό αίτημα είχε διατυπωθεί νωρίτερα και από θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες του νησιού. Βέβαια το wifi θα είναι διαθέσιμο σε ξενοδοχεία, δημόσιες υπηρεσίες, αεροδρόμια, νοσοκομεία, υπηρεσίας ασφαλείας, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν εύρυθμα.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση συμφώνησε στην διακοπή πρόσβασης στο Διαδίκτυο αλλά όπως ανακοινώθηκε η πρακτική αυτή θα ακολουθηθεί και τα επόμενα χρόνια.

Για τους ινδουιστές του Μπαλί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το BBC, την ημέρα του Nyepi προκρίνεται η αποχή από τη φωτιά, τα ταξίδια, τις πάσης φύσεως δραστηριότητες και τη διασκέδαση. Κάποιοι μάλιστα μεταφράζουν αυτές τις απαγορεύσεις και ως αποχή από το φαγητό ενώ κάποιοι αποφασίζουν ακόμη και να μην μιλήσουν για ένα 24ωρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...