Ο Χαλίφα Χαφτάρ είναι ήδη στη Μόσχα. Περιμένει εκεί τον «εχθρό», τον Φαγέζ αλ Σαράζ. Στη ρωσική πρωτεύουσα –το… location έχει πολύ ενδιαφέρον, παρατήρησε σε ανάλυσή του το Bloomberg– καλούνται οι δύο ηγέτες του λιβυκού εμφυλίου να τα βρουν, υπό το βλέμμα του «πατερούλη» Βλαντίμιρ Πούτιν. Θα συμφωνήσουν; Και αν υπογράψουν συμφωνία θα την τηρήσουν; Και όλα αυτά λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον Ταγίπ Ερντογάν που ήδη έχει στείλει στρατιωτικό προσωπικό και υλικό στη Λιβύη για να βοηθήσει τον Αλ Σάραζ…
Μόλις την περασμένη Τετάρτη, από την Κωνσταντινούπολη, ο Πούτιν είχε ζητήσει, μαζί με τον Ερντογάν, (εδώ) από τις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης να κηρύξουν άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να εξευρεθεί μια διπλωματική και πολιτική λύση στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο ο οποίος μαίνεται στην πολύπαθη χώρα μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Μιλάμε για μια ολόκληρη δεκαετία αιματοχυσίας και χάους…
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, που είναι συνομιλητής της Αθήνας, μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν πειθόταν από τις «νουθεσίες» του Βλαντίμιρ Πούτιν και απειλούσε να εισβάλει στην Τρίπολη.
Ωστόσο, με τα πολλά –και κατά τα φαινόμενα μετά και από σχετική επικοινωνία με Ουάσινγκτον– ο Χαφτάρ πείστηκε και η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων που υποστηρίζουν την ισλαμική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ αλ Σαράζ και την δική του οργάνωση Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) που είχε αρχίσει να ισχύει από τις 00:01 π.μ. (ώρα Λιβύης και Ελλάδος) την Κυριακή 12 Ιανουαρίου. Η οποία βεβαίως ήδη παραβιάζεται με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται.
Ωστόσο, όλοι αναρωτιούνται: καθώς ο Χαφτάρ δεν έκρυψε ποτέ τις φιλοδοξίες του να κυριαρχήσει στο σύνολο της χώρας, μέχρι πού μπορεί να φτάσει προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του και να γίνει ένας νέος Καντάφι;
Είναι ικανός να αγνοήσει μέχρι και την ίδια την κυβέρνηση των ΗΠΑ, την ίδια κυβέρνηση που το 1987 του πρόσφερε μια νέα πατρίδα στην Αμερική και μαζί την αμερικανική υπηκοότητα;
Δεν είναι δα και μυστικό πως ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί τον Χαφτάρ, ένα «γεράκι του πολέμου» με αμερικανική στρατιωτική μετεκπαίδευση και know-how, ως τον πλέον κατάλληλο για να επιβάλει την τάξη στην χώρα.
Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η στήριξη του, ώστε τον περασμένο Απρίλιο ο αμερικανός πρόεδρος προέβη σε μία ασυνήθιστη για τα διπλωματικά δεδομένα κίνηση καθώς δημοσίευσε την απευθείας τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Χαφτάρ, στην οποία τον εξήρε «για την συντριβή του Ισλαμικού Κράτους και την διαφύλαξη των πολύτιμων λιβυκών πετρελαιοπηγών».
Φυσικά, ο Τραμπ θα έκανε οτιδήποτε προκειμένου να ξεφορτωθεί κάθε ισλαμιστικό θύλακα στην Βόρεια Αφρική, ειδικά καθώς οι δυνάμεις του Σαράζ στηρίζονται αφενός στον Ερντογάν και αφετέρου στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και σε ισλαμικές παραστρατιωτικές ομάδες, κάποιες εκ των οποίων ενδέχεται να είναι έως και τζιχαντιστικές.
Όταν όμως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και οι ρώσοι παραστρατιωτικοί υποστηρίζουν έμπρακτα τον Χαφτάρ, παρέχοντας του στρατιωτικό υλικό, μέχρι και drones, οι δυνάμεις του Σαράζ γνωρίζουν καλά πως υπολείπονται σε όλα τα επίπεδα -κυρίως στο διπλωματικό, καθώς τόσο η Ουάσινγκτον, όσο και το Κρεμλίνο σε μια σχεδόν παράδοξη και οξύμωρη γεωπολιτική συμμαχία, έχουν ταχθεί υπέρ του στρατάρχη.
Ο ΟΗΕ και η ΕΕ παρατηρούν την κατάσταση με αμηχανία αδυνατώντας να παρέμβουν ουσιαστικά -μόλις το Σάββατο η Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε μαι ευρωπαϊκή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο στα τέλη του Ιανουαρίου, αλλά και εδώ… ο πήχης έχει μπει εξαρχής χαμηλά και οι προσδοκίες δεν είναι και τόσο υψηλές ως προς την έκβαση της διάσκεψης.
«Ο Χαφτάρ αισθάνεται πως μπορεί να βγει νικητής από αυτή την κατάσταση. Ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Καντάφι, ο οποίος εξορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, σήμερα είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να εκπληρώσει το όνειρό του. Στις δημόσιες ομιλίες του συμπεριφέρεται όπως ο παλιός λίβυος δικτάτορας, με την ομοιόμορφη διακόσμηση και τον γιγάντιο αετό πίσω του όταν μιλάει. Αλλά ακόμα και αν στενοχωρήσει τη Ρωσία, ο ίδιος έχει και άλλους γενναιόδωρους χορηγούς: την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι συνεχίζουν να τον προμηθεύουν με όπλα. Και μπορεί η Τουρκία και η Ρωσία να φαίνονται ακόμη πιο αποφασισμένες να κλείσουν γρήγορα την υπόθεση με τον λιβυκό εμφύλιο, ωστόσο η κυβέρνηση στο Κάιρο θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει την υλοποίηση των οθωμανικών στόχων του Ερντογάν, προστάτη και υποστηρικτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που αντιτίθεται στον αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι», σημειώνει με νόημα η ιταλική Repubblica.
«Και δίπλα σε όλα αυτά, η διπλωματία κινείται με ρυθμό χελώνας. Στις Βρυξέλλες, στο έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ, προβλήθηκε η ιδέα ενός συνολικού εμπάργκο όπλων με ταυτόχρονο ναυτικό, αεροπορικό και χερσαίο αποκλεισμό. Ένα πολύπλοκο σχέδιο, το οποίο απαιτεί τη στρατιωτική δέσμευση της ΕΕ και την ανάπτυξη στρατιωτών στην Λιβύη, τουλάχιστον ως παρατηρητές. Η πρόταση θα συζητηθεί και πάλι στη διάσκεψη για τη Λιβύη στα τέλη του Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι το Κρεμλίνο είναι ακόμη σε θέση να ελέγξει τις όποιες φιλοδοξίες του Χαφτάρ», καταλήγει το ιταλικό δημοσίευμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News