Οι δυνάμεις της Λιβύης που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσαν το Σάββατο αργά το βράδυ (λίγο πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) μια κατάπαυση του πυρός από τις 00:01 π.μ. (ώρα Λιβύης και Ελλάδος) την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση αποδοχής της από τους αντιπάλους τους, ανέφερε ο εκπρόσωπος Αχμέντ Μισμαρί σε δήλωσή του.
Πάντως, οι δυνάμεις του Χαφτάρ προειδοποίησαν σε ένα σύντομο ανακοινωθέν ότι «η ανταπάντηση θα είναι σφοδρή σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από το αντίπαλο στρατόπεδο», δηλαδή τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ Αλ Σαράζ που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Τουρκία και η Ρωσία είχαν προτρέψει τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα της Λιβύης την Τετάρτη να δηλώσουν κατάπαυση του πυρός την Κυριακή εν μέσω συγκρούσεων και αεροπορικών βομβαρδισμών, σε μια σύγκρουση με αυξανόμενη ξένη ανάμειξη και ανησυχία.
Μάλιστα, έκκληση για κατάπαυση του πυρός είχαν κάνει σε κοινές δηλώσεις τους η Άνγκελα Μέρκελ και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν που συναντήθηκαν το Σάββατο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε τη διοργάνωση στο Βερολίνο μιας διάσκεψης για την ειρήνευση στη Λιβύη, στα τέλη του Ιανουαρίου.
Η ίδια, διευκρίνισε ότι η διάσκεψη ενδεχομένως θα τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν συμφώνησε με την σύγκλιση του συνεδρίου, λέγοντας ότι «πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλος ο χρόνος για τη διάσκεψη που θα διοργανωθεί με πρωτοβουλία της Γερμανίας».
Προσέθεσε, επίσης, ότι σε αυτό «θα πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι χώρες που θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης στη Λιβύη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει η Hurriyet, σήμερα Κυριακή θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και ο Σαράζ, επικεφαλής της υποστηριζόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης της Τρίπολης, ενώ ο αντίπαλός του, στρατάρχης Χαφτάρ, θα επισκεφτεί τη Ρώμη για μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.
Στη Ρώμη ο Σαράζ
Εξάλλου, στο πλαίσιο ενός μπαράζ διπλωματικής κινητικότητας, το Σάββατο ο Σαράζ βρέθηκε στη Ρώμη, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον ιταλό πρωθυπουργό.
«Η Λιβύη είναι μια πυριτιδαποθήκη, με πιθανές συνέπειες αποσταθεροποίησης για όλη την Μεσόγειο. Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε την εσωτερική σύρραξη αλλά και τις έξωθεν παρεμβολές», δήλωσε ο Κόντε, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η χώρα του εργάσθηκε πάντα με συνοχή, με στόχο την επίτευξη πολιτικής λύσης».
«Αυτός είναι ο στόχος μας, δεν έχουμε άλλους στόχους και δεν έχουμε κρυφές ατζέντες», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι «η Ρώμη θα εργαστεί με στόχο μια όλο και εντονότερη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η μοίρα του λιβυκού λαού να μην εξαρτηθεί από μεμονωμένους παίκτες».
Από την μεριά του, ο Σαράζ δήλωσε ότι «εκτιμά τον ρόλο της Ιταλίας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News