Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου ήταν υψηλός ο πυρετός που προκάλεσε ο λιβυκός εμφύλιος στο σώμα της διεθνούς διπλωματίας – και άκρως μεταδοτικός.
Μία ημέρα μετά τη σύσκεψη για το Λιβυκό των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών (της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας) υπό τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Χοσέπ Μπορέλ, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες και ο «αναγνωρισμένος» πρωθυπουργός της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάραζ για διαβουλεύσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους. Τελικώς συναντήθηκε και μίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Αν δεν ήταν εμπαθής, ο Σαράτζ λίγο αργότερα θα κατέληγε στη Ρώμη, για επαφές με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος είχε δει νωρίτερα και τον αντίπαλο του Σαράτζ, στρατηγό Χαλίφα!
Το μίτινγκ των 4+1 της περασμένης Τρίτης, στις Βρυξέλλες, είχε καταδικάσει τα σχέδια του Ερντογάν περί αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη προς ενίσχυση του Σαράτζ. Ισως και αυτή η ευρωπαϊκή καταδίκη συνετέλεσε ώστε, την Τετάρτη επίσης, οι Ερντογάν και Πούτιν να προτείνουν από την Πόλη, όπου βρέθηκαν για τον αγωγό Turkish Stream, κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ορίζοντας μάλιστα και ημερομηνία προς τούτο.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση παίζει το τελευταίο χαρτί της για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη» έγραφε η Repubblica, η οποία φώτιζε ιδιαιτέρως τις επαφές-εξπρές του ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο με τον τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου στην Κωνσταντινούπολη αλλά και με τους «εχθρούς του Σαράτζ» στο Κάιρο (το ιταλικό φύλλο εννοούσε ως «εχθρούς» κυρίως την Αίγυπτο και τη Γαλλία και δευτερευόντως την Ελλάδα και την Κύπρο). Οπως είπε ο «πεντάστερος» Ντι Μάιο στον Τσαβούσογλου την Τρίτη, «είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μια σχέση με όλους εκείνους που μπορούν να επηρεάσουν τη Λιβύη και να βρούμε στη συνέχεια μια λύση μαζί». Ε, την επομένη ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την προαναφερθείσα κοινή επιθυμία Ερντογάν – Πούτιν για εκεχειρία.
Κορδελάκια του Σάραζ
Ο μη «αναγνωρισμένος» πολέμαρχος Χαλίφα Χαφτάρ συναντήθηκε με τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στη Ρώμη και τον άκουσε να λέει ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, για αυτό και αναμένει τον Σαράτζ από τις Βρυξέλλες για συνομιλίες. Ομως η δουλειά στράβωσε: ο Σάραζ μόλις πληροφορήθηκε ότι ο Χαφτάρ είναι στη Ρώμη αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι του και τη συνάντησή του με τον Κόντε! Ο Χαφτάρ πάντως κανονικότατα το απόγευμα Τετάρτης συνομίλησε με τον ιταλό πρωθυπουργό, σε αναζήτηση διπλωματικής λύσης. Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι προσπάθειες της Ιταλίας θα συνεχιστούν και ότι ο διάλογος με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σταματήσει.
Τι έγινε στην πενταμερή του Καΐρου
Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και άλλα θέματα ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διευρυμένης τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Στην πενταμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Γαλλίας Ζαν-Υβ ΛεΝτριάν και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο.
Στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για τις προοπτικές επίλυσης της λιβυκής κρίσης, καθώς και για συντονισμό των ενεργειών των πέντε κρατών, εν μέσω μια συγκυρίας με ιδιαίτερες επιπτώσεις στους περιφερειακούς συσχετισμούς, καθώς και στην ασφάλεια και τη σταθερότητα μιας ταραγμένης περιοχής.
Στόχος της συνάντησης, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, είναι η συμβολή προς την κατεύθυνση μιας λύσης στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΗΕ και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών των πέντε χωρών στα θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δένδιας: Σημαντικό το «παρών» της Γαλλίας
Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων στο Κάιρο ο κ. Δένδιας απάντησε σε ερωτήσεις ελλήνων δημοσιογράφων για τα αντικειμενικά αποτελέσματα της συνάντησης. Είπε τα παρακάτω: «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δημιουργείται μία κατανόηση χωρών που είναι διατεθειμένες απολύτως να συζητήσουν επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, της σταθερότητας στην περιοχή και της ειρήνης. Δεν αποκλείουμε κανέναν και δεν δημιουργούμε μέτωπο εναντίον οιουδήποτε. Ομως είναι αυτονόητο ότι οι χώρες οι οποίες καταλαβαίνουν ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι ο κώδικας της συμπεριφοράς συζητούν μεταξύ τους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Αυτό είναι που συνέβη σήμερα εδώ. Και θα μου επιτρέψετε να πω, αυτό που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, και είμαι ευγνώμων για αυτό, είναι η παρουσία της Γαλλίας. Η παρουσία του κ. ΛεΝτριάν εδώ και η ξεκάθαρη θέση του, τόσο μέσα στη συνάντηση όσο και αργότερα κατά τα ανακοινωθέντα, αποτελεί για εμάς πηγή μεγάλης αισιοδοξίας και χαράς».
Ακυρη η συμφωνία Τουρκίας – Σάραζ
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ακόμη ότι στην πενταμερή συζητήθηκε το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας – Σάραζ την οποία χαρακτήρισε άκυρη. Για αυτό το θέμα όπως και για την «εισαγωγή» στρατευμάτων ή όπλων στη Λιβύη, το μίτινγκ ομοφώνως αποφάσισε ότι συνιστούν παρανομία.
Κατόπιν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανήρτησε στο Twitter το παρακάτω σχόλιο:
Από τη συνάντηση στο Κάιρο με τους ομολόγους μου Αιγύπτου S. Shoukry, Κύπρου @Christodulides, Γαλλίας @JY_LeDrian και Ιταλίας @luigidimaio. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις σε Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο. ?????????? pic.twitter.com/e62yrnnBNm
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 8, 2020
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News