1236
| CreativeProtagon / ΑΠΕ

Σάνα Μαρίν, η μιλένιαλ που θέλει να βάλει στο ΝΑΤΟ την ουδέτερη Φινλανδία

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 22:27

Σάνα Μαρίν, η μιλένιαλ που θέλει να βάλει στο ΝΑΤΟ την ουδέτερη Φινλανδία

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 22:27

Oσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία «θα λάβει μια απόφαση σε εβδομάδες όχι σε μήνες», δήλωσε η Σάνα Μαρίν, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, την Τετάρτη, από τη Στοκχόλμη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την σουηδή ομόλογό της Μαγκνταλένα Αντερσον.

Καθώς ο πόλεμος του Πούτιν μαίνεται στην Ουκρανία, η  Σουηδία και η Φινλανδία σκέφτονται πολύ σοβαρά να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ανεπίσημα το ενδεχόμενο συζητιέται εδώ και ημέρες, αλλά πλέον μιλούν ανοικτά για αυτό και οι κυβερνήσεις των δύο – ιστορικά μη ευθυγραμμισμένων με το ΝΑΤΟ – χωρών. Μέχρι και σε Λευκή Βίβλο για την Ασφάλεια που παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας αναφέρεται πλέον ρητά πως «δίχως το NATO δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας».  

Το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί στη φινλανδική Βουλή άμεσα. «Υπάρχουν διάφορες απόψεις που πρέπει να εξεταστούν και αυτό θα γίνει με προσοχή», είπε η Μαρίν στη συνέντευξη Τύπου, «αλλά η διαδικασία θα είναι γρήγορη». Η Φινλανδία θα ήθελε «να κινηθεί με τον ίδιο ρυθμό με τη Σουηδία», αλλά «δεν σκοπεύει να υποδείξει ένα χρονοδιάγραμμα στη Στοκχόλμη, ούτε θα δεχτεί υποδείξεις». Αυτό σημαίνει πως το Ελσίνκι θα αποφασίσει αυτόνομα και, πιθανώς, πιο γρήγορα από τη Σουηδία και ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε πως αναμένει αυτό να συμβεί πριν τις 29-30 Ιουνίου, όταν θα μπορούσε να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της Φινλανδίας στη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη. «Ολες οι κοινοβουλευτικές ομάδες και ο πρόεδρος θα διαβουλευτούν τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας. «Οι σχέσεις με τον γείτονά μας δεν μπορούν να αποκατασταθούν», συμπλήρωσε αναφερθείσα, φυσικά, στη Ρωσία.

«Πρόκειται περί μιας σημαντικής στιγμής στην Ιστορία, το τοπίο έχει αλλάξει και πρέπει να σκεφτούμε την ασφάλεια και την ειρήνη», σημείωσε η Μαγκνταλένα Αντερσον από την πλευρά της. Προς στο παρόν στη Σουηδία διεξάγεται ένας διάλογος εντός των Σοσιαλδημοκρατών (του κόμματος της πρωθυπουργού) οι οποίοι αντιτίθεται στην ένταξη της πατρίδας τους στο ΝΑΤΟ. Ομως γνωρίζουν πως, ενόψει τον εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, το ζήτημα της ασφάλειας θα αρχίσει να απασχολεί ολοένα περισσότερο τους Σουηδούς. Πάντως σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Svenska Dagbladet (το οποίο δεν διαψεύστηκε) η Στοκχόλμη θα έχει εξετάσει το ζήτημα «μέχρι τον Ιούνιο», αναφέρει η Corriere della Sera σε ρεπορτάζ της.

Η Σάνα Μαρίν, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας,  με την σουηδή ομόλογό της Μαγκνταλένα Αντερσον (αριστερά) | Paul Wennerholm/TT News Agency/via REUTERS

Η Φινλανδία, η οποία με τη Ρωσία μοιράζεται 1.360 χλμ. συνόρων, έχει ήδη πέσει θύμα εισβολής με δράστη τη Μόσχα, το 1939, στο πλαίσιο μιας επίθεσης η οποία από στρατηγική και τακτική σκοπιά θυμίζει την πρόσφατη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και χθες ένα βίντεο – που επαληθεύτηκε από το βρετανικό Sky News – έδειχνε ρωσικά στρατιωτικά οχήματα με βαρύ πυραυλικό εξοπλισμό να πλησιάζουν τα ρωσοφινλανδικά σύνορα στο Βίμποργκ.

«Βλέπουμε πώς συμπεριφέρεται η Ρωσία στην Ουκρανία», επισήμανε η Σάνα Μαρίν. «Πρέπει να το αποτρέψουμε αυτό στη Φινλανδία. Υπάρχουν κίνδυνοι είτε ενταχθούμε είτε δεν ενταχθούμε. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απειλές κυβερνοεπιθέσεων ή υβριδικών επιθέσεων», πρόσθεσε.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ιστορικά ουδέτεροι Φινλανδοί τάσσονται σε ποσοστό 68% υπέρ της ένταξης. Μόνο το 12% διαφωνεί. Ακόμη και στη Σουηδία, η πλειοψηφία, αν και λιγότερο ξεκάθαρη, είναι υπέρ. 

Στην έκθεση ασφαλείας που παρουσιάστηκε στο φινλανδικό κοινοβούλιο, γίνεται αναφορά στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο παρέχει μια συλλογική «ομπρέλα» προστασίας στα κράτη-μέλη, η οποία δεν προσφέρεται στην Φινλανδία στο πλαίσιο της απλής συνεργασίας της με τη Συμμαχία. Επισημαίνεται επίσης ότι «η συνεργασία μεταξύ της Φινλανδίας και της Σουηδίας στις ενταξιακές διαδικασίες θα ήταν σημαντική» και θα μπορούσε «να διευκολύνει την απάντηση σε μια ρωσική αντίδραση». 

Οσον αφορά τη ρωσική αντίδραση, μετά τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος προειδοποίησε πως η ένταξη των δύο χωρών δεν θα καταστήσει πιο σταθερή και ασφαλή την Ευρώπη, την Πέμπτη η Μόσχα απείλησε, δια στόματος του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Βαλτική, εάν το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη επιλέξουν, τελικά, να προσχωρήσουν στη συμμαχία. Πάντως τις προηγούμενες εβδομάδες ο Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ «θα βρει τρόπους να εγγυηθεί» την ασφάλεια των δύο χωρών ακόμη και κατά το μεσοδιάστημα από την κατάθεση της υποψηφιότητας έως την αποδοχή της, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας.  
Η μιλένιαλ στροφή της Φινλανδίας

Η αλλαγή στάσης της Φινλανδίας απέναντι στο ΝΑΤΟ οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην σοσιαλδημοκράτη 36χρονη πρωθυπουργό της, Σάνα Μαρίν και στον συντηρητικό, ηλικίας 73 ετών, πρόεδρο της χώρας Σάουλι Νιινίστο. «Η εμπειρία του παρόντος και η μνήμη του παρελθόντος», αναφέρει σχετικά η Φραντσέσκα Μπάσο, ανταποκρίτρια της Corriere della Sera στις Βρυξέλλες (όπου εδρεύει το ΝΑΤΟ), σημειώνοντας πως σύμφωνα με το Σύνταγμα της Φινλανδίας την ευθύνη για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής τη φέρει η κυβέρνηση μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ωστόσο το ενδιαφέρον προσελκύει η Σάνα Μαρίν, κυρίως λόγω του βιογραφικού της. Οταν τον Δεκέμβριο του 2019 πήρε στα χέρια της τα ηνία της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο (για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με το World Happiness Report), όντας μόλις 34 ετών, κατέστη η νεαρότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Φινλανδίας.

Με την πολιτική άρχισε να ασχολείται ακόμη πιο μικρή, στα 21 της, προσχωρώντας στη νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ενώ σήμερα είναι πρόεδρός του. Το 2012 κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Τάμπερε, του τρίτου μεγαλύτερου δήμου της Φινλανδίας, όπου η Μαρίν σπούδασε Διοικητικές Επιστήμες ενώ στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Στην κεντρική πολιτική σκηνή της Φινλανδίας ανήλθε τον Ιούνιο του 2015, με την εκλογή της στο κοινοβούλιο, ενώ τον Ιούνιο του 2019 ο επίσης σοσιαλδημοκράτης τότε πρωθυπουργός Αντι Ρίνε τη διόρισε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ωστόσο, έπειτα από μόλις έξι μήνες εγκατέλειψε τη θέση της για να αναλάβει την πρωθυπουργία της πατρίδας της, αφότου ο Ρίνε αναγκάστηκε να παραιτηθεί, όταν ένα από τα πέντε κόμματα της συμμαχίας που ηγούνταν απέσυρε τη στήριξή του.

Η Σάνα Μαρίν «είναι μια επαγγελματίας πολιτικός, αλλά είναι επίσης μια millennial, επομένως κάνει πολύ ελεύθερη χρήση των social media και δημοσιεύει φωτογραφίες με φίλους που αποκαλύπτουν τον τρόπο ζωής της», αναφέρει η ιταλίδα δημοσιογράφος. Εξαιτίας της εν λόγω στάσης της επικρίθηκε αλλά δεν δίστασε να απαντήσει, μέσω της τηλεόρασης μάλιστα, εξηγώντας πως «είμαι εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς και ναι, αυτό αντικατοπτρίζεται στον τρόπο που κάνω τη δουλειά μου και στον τρόπο που ζω».

Τον Οκτώβριο του 2020, ξέσπασε μια σεξιστική διαμάχη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή μια φωτογραφία της σε ένα γυναικείο περιοδικό. Η Σάνα Μαρίν επέλεξε να φορέσει ένα μαύρο και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, με βαθύ ντεκολτέ, μπλέιζερ, το οποίο επικρίθηκε ως ακατάλληλο για μια πρωθυπουργό. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, αμέτρητες Φινλανδές αλλά και πολλοί Φινλανδοί έσπευσαν να την υποστηρίξουν, δημιουργώντας το hashtag #Imwithsanna και ποζάροντας με τον ίδιο τρόπο και παρόμοια αμφίεση μπροστά από τον φωτογραφικό φακό.
Τον περασμένο Δεκέμβριο ξέσπασε νέα διαμάχη επειδή επέλεξε να βγει έξω να διασκεδάσει, χορεύοντας μέχρι πρωίας, λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πέκα Χααβίστο διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Η Σάνα Μαρίν απολογήθηκε με μια ανάρτηση στο Διαδίκτυο. Τώρα καλείται να ηγηθεί των διαδικασιών για τη λήψη μιας απόφασης που θα καθορίσει το μέλλον της Φινλανδίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...