1369
Μιχαήλ Γκουτσέριεβ, Αλεξάντερ Πονομαρένκο, Βαντίμ Μόσκοβιτς και Αλεξέι Κουζμίτσεφ | CreativeProtagon

Οι ρώσοι ολιγάρχες που δεν θα είναι πια… Κύπριοι

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 13 Απριλίου 2022, 20:03
Μιχαήλ Γκουτσέριεβ, Αλεξάντερ Πονομαρένκο, Βαντίμ Μόσκοβιτς και Αλεξέι Κουζμίτσεφ
|CreativeProtagon

Οι ρώσοι ολιγάρχες που δεν θα είναι πια… Κύπριοι

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 13 Απριλίου 2022, 20:03

Την περασμένη Πέμπτη 7 Απριλίου απευθυνόμενος στην μισοάδεια κυπριακή Βουλή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε ενδεικτικά δύο πράγματα που θα μπορούσε να κάνει η Κύπρος για να δυσκολέψει και αυτή την ζωή του Πούτιν: Να κλείσετε όλα τα λιμάνια σας για ρωσικά πλοία και γιοτ, και να παύσουν να υπάρχουν προνόμια και χρυσά διαβατήρια για Ρώσους, είπε.

Αυτό δεν το κατάπιαν εύκολα οι Κύπριοι. Το χώνεψαν όμως, ήθελαν-δεν-ήθελαν, όταν η Κομισιόν έβγαλε την λίστα των κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ έπρεπε να λάβουν τα μέτρα τους. Eτσι λοιπόν, στην τελευταία του συνεδρίαση τη Δευτέρα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε «την αποστέρηση πολιτογράφησης από 21 συνολικά άτομα», στα οποία παραχωρήθηκε χρυσό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατία την τελευταία δεκαετία.

Στην ευρωπαϊκή λίστα  περιλαμβάνονται και 4 Ρώσοι μεγιστάνες, από αυτούς που λέγεται ότι βρίσκονται στην αυλή του Πούτιν, καθώς επίσης οι σύζυγοι και τα παιδιά τους. Oλοι με κυπριακή υπηκοότητα. Αυτοί, σύμφωνα με τον έγκυρο «Φιλελεύθερο», είναι οι «κυπροποιημένοι» Μιχαήλ Γκουτσέριεβ, Αλεξάντερ Πονομαρένκο, Βαντίμ Μόσκοβιτς, Αλεξέι Κουζμίτσεφ και τα μέλη των οικογενειών τους.

Στον γενικό κατάλογο της Κομισιόν, που αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ, όχι μόνο την Κύπρο, περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής 1.100 πρόσωπα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, ολιγάρχες, άλλοι εξέχοντες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε βασικούς οικονομικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η οικονομία, τα μέσα ενημέρωσης, η αμυντική βιομηχανία και η βιομηχανία όπλων, καθώς και «υποστηρικτές της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης πληροφοριών, που διαδίδουν συστηματικά το ψευδές αφήγημα του Κρεμλίνου σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία».

Ας τους γνωρίσουμε:

Ο Αλεξέι Κουζμίτσεφ , 59 ετών, φέρεται να έχει περιουσία που ξεπερνά τα 6,6 δισ. δολάρια. Η περίφημη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes τον συμπεριλαμβάνει ανάμεσα στους πλουσιότερους. Ανήκει στον στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι από τους βασικούς μετόχους του ομίλου Alfa Group, επενδυτικής εταιρείας την οποία ελέγχει με τον επίσης δισεκατομμυριούχο Μιχαήλ Φρίντμαν. Τον περασμένο Μάρτιο δύο θαλαμηγοί του στην Κοτ Ντ’ Αζουρ (γαλλική Ριβιέρα) κατασχέθηκαν. Πολιτογραφήθηκε Κύπριος στις 28/2/2019 και ακολούθησαν η σύζυγος και τα τρία παιδιά του.

«Είναι κύριος μέτοχος του ομίλου Alfa Group, που περιλαμβάνει και την Alfa Bank, έναν από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους της Ρωσίας. Πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Ρωσία. Εχει εδραιωμένους δεσμούς με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. H μεγάλη κόρη του Βλαντιμίρ Πούτιν (Μαρία) ήταν υπεύθυνη για ένα φιλανθρωπικό έργο με την ονομασία Alfa-Endo, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Alfa Bank. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβράβευσε τον Alfa Group για την αφοσίωση που επέδειξε στις ρωσικές Αρχές με την παροχή πολιτικής βοήθειας στα σχέδια του ομίλου για ξένες επενδύσεις», γράφει ο «Φ».

Ο Βαντίμ Μόσκοβιτς, 55 ετών, με προσωπικό πλούτο γύρω στα 1,5 δισ. δολάρια, στους δισεκατομυριούχους του Forbes και αυτός. Ενεργοποιείται στον αγροτο-βιομηχανικό τομέα (χοιρινά και ζάχαρη), είναι ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στη Ρωσία. Με έντονο επιχειρησιακό ενδιαφέρον και στην Κύπρο, έλαβε κυπριακό διαβατήριο και υπηκοότητα το 2017, και λίγο αργότερα «κυπροποιήθηκαν» η σύζυγος και τα 3 παιδιά τους. Μπήκε στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ στις 9 Μαρτίου φέτος, και αναφέρεται σε αυτήν ότι «στις 24 Φεβρουαρίου 2022, στον απόηχο των αρχικών σταδίων της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, μαζί με άλλους 36 επιχειρηματίες, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Πούτιν και άλλα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης για να συζητήσουν τον αντίκτυπο της πορείας δράσης μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση».

Ο Αλεξάντερ Πονομαρένκο, 57 ετών, πρόεδρος του ΔΣ του Διεθνούς Αερολιμένα Sheremetyevo απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα στις 26/5/2016. Γεννήθηκε στις 27/10/1964 στην πόλη Bilohirsk της Ουκρανίας. Κυπριακή υπηκοότητα απέκτησαν και τα τρία παιδιά του. Του επιβλήθηκαν κυρώσεις στις 28/2/2022 γιατί έχει στενούς δεσμούς με άλλους ολιγάρχες που συνδέονται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και με τον Σεργκέι Αξιόνοφ, ηγέτη της αποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Κριμαίας» στο έδαφος της παρανόμως προσαρτηθείσας χερσονήσου της Κριμαίας. Περιγράφεται ως «χρηματοδότης του παλατιού του Πούτιν», κοντά στο Γκελέντζικ, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Μιχαήλ Γκουτσέριεβ 64 ετών, o 4oς «Κύπριος» (από το 2013) της παρέας, Ρώσος επιχειρηματίας με συμφέροντα στη αδελφή Λευκορωσία στους τομείς της ενέργειας, της ποτάσας, της φιλοξενίας και άλλων. Κυπριακή υπηκοότητα απέκτησαν η συμβία του και τα πέντε τους παιδιά. Είναι παλαιός φίλος του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και, όπως αναφέρεται στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  χάρη σε αυτό το γεγονός έχει συσσωρεύσει σημαντικό πλούτο και επιρροή μεταξύ της πολιτικής ελίτ στη Λευκορωσία.

Φαμίλιες… «επενδυτών»

Σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, Μύρωνα Νικολάτο, που ηγήθηκε της Επιτροπής Διερεύνησης του σκανδάλου των πολιτογραφήσεων, από τα 6.779 διαβατήρια που εκδόθηκαν σε ξένους στα 13 χρόνια που έτρεχε το πρόγραμμα, το 53% αυτών διανεμήθηκε όχι στους επενδυτές αποκλειστικά, αλλά και στις οικογένειές τους καθώς και σε υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων τους.

Η Κύπρος βάφτισε «Επενδυτικό Πρόγραμμα» την επιχείρηση πώλησης «χρυσών διαβατηρίων» έναντι ποσού περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ σε πλούσιους επιχειρηματίες – όχι μόνο Ρώσους. Τον Οκτώβριο του 2020 το αραβικό δίκτυο Al Jazeera ξεσκέπασε (μέσω κρυφής κάμερας που χρησιμοποίησαν δημοσιογράφοι του) την εμπλοκή και πολιτικών σε αυτό το εμπόριο διαβατηρίων. Ενας από αυτούς ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Συλλούρης, ο οποίος σε ένα από τα βίντεο, όταν ο δημοσιογράφος, που υποδυόταν τον εκπρόσωπο ενός μεγιστάνα που προφανώς δεν πληρούσε τα… «τυπικά προσόντα», τον ρωτά «είστε σίγουρος πως μπορεί αυτό να τακτοποιηθεί γρήγορα;», φαίνεται να του κλείνει το μάτι και να απαντά «This is Cyprus» (δηλαδή αυτή είναι η Κύπρος)! Μετά από λίγες μέρες ο κ. Συλλούρης παραιτήθηκε.

Στο επίμαχο βίντεο εμπλέκεται και ο βουλευτής του αριστερού ΑΚΕΛ, Χρήστος Τζιοβάνης που, μαζί με τον Συλλούρη εμφανίζονται να «διαπραγματεύονται» με «μεσάζοντες» για την απόκτηση διαβατηρίων από Κινέζους «επενδυτές» που έχουν προβλήματα με το νόμο.

Στην υπόθεση των διαβατηρίων ενεπλάκη και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, που εμφανίζεται ότι μεσολάβησε για να δοθούν με συνοπτικές διαδικασίες σε 11 αιτούντες, οι οποίοι, όπως έγραψαν τα κυπριακά μέσα, θα επένδυαν σε ακίνητα που ανήκουν στην Εκκλησία.

Ευρωπαίοι πολίτες σε μια νύχτα

Διαβατήρια διέθεταν-πωλούσαν και άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Μάλτα και η Βουλγαρία. Οι τρεις πρώτες είναι εκτός ΕΕ, οπότε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι πωλούσαν «ένα προϊόν» που τους ανήκει αποκλειστικά. Δεν μπορείς να πεις του ίδιο όμως για χώρες που μοιράζονται το ίδιο διαβατήριο, την ίδια ευρωπαϊκή υπηκοότητα, με άλλες 27 χώρες ΕΕ.

Ομως οι πελάτες (Ρώσοι, Κινέζοι, Αραβες, Ινδονήσιοι και άλλοι) προτιμούσαν τα κυπριακά-ευρωπαϊκά διότι (α) τους έδιναν την πολυπόθητη πρόσβαση στην ΕΕ, και (β) οι διαδικασίες απόκτησής τους στο νησί ήταν κάτι παραπάνω από τυπικές και fast-track. Ενα ολόκληρο σύστημα από δικηγορικές και λογιστικές εταιρείες κτίστηκαν γύρω από αυτό το αλισβερίσι, όπως αποκάλυψε και το Διεθνές Δίκτυο Ερευνητικής Δημοσιογραφίες που ξεσκέπασε και τα Panama Papers.

Φίλος επιχειρηματίας στον ξενοδοχειακό τομέα στην Κύπρο, μου έλεγε τις προάλλες ότι σε πρόσφατο ταξίδι του στην Γενεύη, ο υπάλληλος στον οποίο έδειξε το κυπριακό του διαβατήριο, χαμογέλασε όταν είδε όνομα ελληνικό. «Μόνο ρωσικά ονόματα έχω δει σε όσα κυπριακά διαβατήρια έχουν περάσει από τα χέρια μου εδώ», του είπε!

Τα μνημόνια και το «κούρεμα»

Το «Επενδυτικό Πρόγραμμα» της Κύπρου, που λέγεται ότι της απέφερε σε ζεστό χρήμα κάτι μεταξύ 4,5 και 6 δισ. ευρώ (μεγάλη η ψαλίδα, αλλά που να βρεις άκρη;), τη στιγμή που το νησί μπήκε σε μνημόνια με χρέος περίπου 7 δισ. ευρώ.

Οι δεσμοί της Κύπρου με την Ρωσία είναι ισχυροί, και δεν πατάνε μόνο επάνω σε οικονομικές συναλλαγές. Το κούρεμα των τραπεζικών λογαριασμών στην αρχή της οικονομικής κρίσης το 2013, «τσάκισε» πολλούς Ρώσους επενδυτές, αρκετοί από τους οποίους έφυγαν από το νησί, αλλά πιο πολύ τους απλούς πολίτες της Κύπρου.

Ο πόλεμος τώρα στην Ουκρανία έχει πάλι σοβαρές και οικονομικά επώδυνες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία. Η επιρροή των Ρώσων κυρίως, μεγιστάνων ή μη, στην καθημερινή ζωή του νησιού, πιο πολύ της Λεμεσού που ονομάζεται «Κρεμλίνο της Μεσογείου» από τον αγγλικό Τύπο, είναι μεγάλη. Ακόμα και αν οι περισσότεροι από τους ολιγάρχες, αν όχι και όλοι, μόνο περαστικοί ήταν από την Κύπρο, δεν ζουν εκεί, αλλά τα «κέντρα επιχειρήσεών» τους εκεί άφηναν καλό χρήμα.

Ηδη, το φετινό καλοκαίρι θα βρει την Κύπρο, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, να μην βάζει στα ταμεία της λεφτά Ρώσων επισκεπτών.

Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που η καταδίκη του Πούτιν για την εισβολή του στην Ουκρανία, είναι τόσο χλιαρή στο νησί! Και σίγουρα ο Ζελένσκι, θέτοντας και θέμα διαβατηρίων, παίζει να είναι και persona non grata!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...