412
Χρήστος Σταϊκούρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δεν τη λες και θερμή χειραψία... | Nikos Libertas / SOOC

Παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών με αιχμές από τον Σταϊκούρα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2019, 15:40
Χρήστος Σταϊκούρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δεν τη λες και θερμή χειραψία...
|Nikos Libertas / SOOC

Παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών με αιχμές από τον Σταϊκούρα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2019, 15:40

Η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Οικονομικών δεν είχε ούτε πολλά χαμόγελα, ούτε πολλές αβρότητες –η οικονομική πολιτική είναι μια θεμελιώδης διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και του νέου υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον προκάτοχό του πια, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην ομιλία του ο νέος υπουργός δεν απέφυγε τις αιχμές. Είπε ότι δεν θα μηδενίσει «το έργο των προκατόχων μου συνολικά», αλλά προσέθεσε πως «η οικονομία πραγματοποιεί αποδεδειγμένα χαμηλές πτήσεις, υπάρχουν βλάβες και υπαρκτές βόμβες με αναμμένα φιτίλια».

Και συμπλήρωσε με νόημα: «Δεν θα πω ότι παραλάβαμε καμμένη γη. Αυτή η προσέγγιση δεν ωφελεί τη χώρα και τους πολίτες». Δεν το «είπε», αλλά και μόνο η αναφορά ήταν σαν να το λέει και ήταν εμφανής η ενόχληση του κ. Τσακαλώτου.

«Θα κρατήσουμε τα όποια θετικά και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά. Θα διορθώσουμε ωστόσο τα σφάλματα και τις παραλείψεις», τόνισε.

Ενα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την παράδοση-παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών (SOOC)

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως η μείωση των ορατών κινδύνων στα δημόσια οικονομικά, η φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η οικοδόμηση προϋποθέσεων για ανάπτυξη, αποτελούν τους κύριους στόχους του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον τον ίδιο, το δίπολο στο οποίο θα επενδύσει η Νέα Δημοκρατία, είναι «αποδοτικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη».

«Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα εργαστούμε με συνοχή, ταχύτητα, σεμνότητα και αποφασιστικότητα. Εχουμε συνείδηση του χρέους μας για ισχυροποίηση της οικονομίας», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ.  Τσακαλώτος αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή τύχη στο νέο οικονομικό επιτελείο, τόνισε ότι η απελθούσα κυβέρνηση αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη, με απομείωση του χρέους, «καθαρό διάδρομο» χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών για τα επόμενα 15 χρόνια, «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων και οικονομία με ανάπτυξη. Όλα αυτά είπε, επιτεύχθηκαν σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες με τρία χρόνια μνημόνια.

Κάνοντας δε μια πολιτική τοποθέτηση, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι είναι πολύ περήφανος «για το κόμμα μας, που άρχισε από το 3% και έφτασε τώρα στο 31,5%», προσθέτοντας με νόημα πως «έχουμε δώσει υπόσχεση στον λαό ότι θα επιστρέψουμε δριμύτεροι, σοφότεροι και με πολύ καλύτερο πρόγραμμα για τα μεσαία και λαϊκά στρώματα».

Τέλος, ευχαρίστησε έναν προς έναν τους συνεργάτες του, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, την πρώην υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, την πρώην γενική γραμματέα του υπουργείου Έλενα Παπαδοπούλου και τον διευθυντή του γραφείου του Σπύρο Παπακωνσταντίνου. Ενώ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Δημήτρη Παπαγιαννάκο και Δημήτρη Λιάκο, λέγοντας ότι «χωρίς αυτούς τους δυο δεν θα είχαμε φτάσει ούτε στα μισά της διαπραγμάτευσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...