454
Ο στρατηγός Ντβορνίκοφ καλείται από τον Πούτιν να αποδείξει ότι το Ντονμπάς δεν είναι παρά μια δεύτερη Συρία | CreativeProtagon

Ο Πούτιν έστειλε στο Ντονμπάς τον «χασάπη της Συρίας»

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 17:52
Ο στρατηγός Ντβορνίκοφ καλείται από τον Πούτιν να αποδείξει ότι το Ντονμπάς δεν είναι παρά μια δεύτερη Συρία
|CreativeProtagon

Ο Πούτιν έστειλε στο Ντονμπάς τον «χασάπη της Συρίας»

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 17:52

Ο στρατηγός Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ ήταν ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, υπεύθυνος για 9.000 πτήσεις βομβαρδιστικών που έριξαν το θανατηφόρο τους φορτίο στο Χαλέπι, την Παλμύρα και άλλες πόλεις.

Αυτόν διάλεξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για να του αναθέσει τον έλεγχο του ρωσικού στρατού στο ανατολικό Ντονμπάς, πριν λίγες ημέρες.

Ο 60χρονος Ντβορνίκοφ ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής επιχείρησης του Κρεμλίνου στη Συρία από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, όταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σκότωσαν χιλιάδες αμάχους και κατέστρεψαν αγορές, σχολεία, σπίτια και νοσοκομεία.

Ολα ήταν μέρος της εκστρατείας εναντίον των τζιχαντιστών και των ανταρτών και υπέρ του Ασαντ. Ο Πούτιν απένειμε στον στρατηγό του την ανώτατη τιμή της χώρας, το παράσημο Ηρωας της Ρωσίας, το 2016, για την συνεισφορά του «εναντίον των τρομοκρατών».

Το 2020, ο Ντβορνίκοφ φωτογραφήθηκε μαζί με τον Πούτιν σε ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, όπου δοκίμαζαν οπλικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται τώρα στην Ουκρανία, όπως γράφουν οι Times.

Τα νέα καθήκοντα τού ανατέθηκαν μετά τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τις πρώτες έξι εβδομάδες της εισβολής.

«Υπήρχε κακή επικοινωνία ανάμεσα στις διαφορετικές διοικήσεις των ενόπλων δυνάμεων», είπε ένας δυτικός αξιωματούχος στο BBC.

Στην αρχή της καριέρας του, ο ρώσος στρατηγός υπηρέτησε στην ρωσική Απω Ανατολή και αργότερα στην Τσετσενία, ως διοικητής μηχανοκίνητου συντάγματος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον παρασημοφορημένο Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ στο πλάι του, στο Κρεμλίνο, το 2016, όταν ο στρατηγός σκορπούσε τον θάνατο στη Συρία | Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremlin

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 2.000 αμάχους στη Συρία, τους πρώτους έξι μήνες της εμπλοκής της Μόσχας. Οι Ρώσοι βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές σπέρνοντας τον τρόμο πριν την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες άφησαν τα σπίτια τους φεύγοντας μακριά.

Τα τελευταία έξι χρόνια, ο Ντβορνίκοφ ήταν διοικητής της ρωσικής νότιας στρατιάς.

«Αυτός ο διοικητής έχει μεγάλη εμπειρία από τη Συρία και θεωρούμε ότι η διαχείριση των δυνάμεων στην Ουκρανία θα βελτιωθεί», είπε ο ίδιος δυτικός αξιωματούχος στο BBC.

Σύμφωνα με μία αμερικανική έκθεση από το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, η Ρωσία κέρδισε πολύτιμη εμπειρία στη Συρία, όσον αφορά την διοίκηση των ενόπλων δυνάμεών της σε περίοδο πολέμου. Ο ίδιος ο Ντβορνίκοφ είχε γράψει ένα άρθρο σε στρατιωτική εφημερίδα, όπου τόνισε πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του ενιαίου κέντρου διοίκησης που είχε στηθεί στη βάση της Χμεϊμίν στη Συρία, το οποίο συντόνιζε την επιχείρηση, μειώνοντας τον χρόνο λήψης αποφάσεων και συνδέοντας όλους τους διοικητές μέσω τηλεδιάσκεψης.

Βέβαια, σε αυτό το άρθρο του, σημείωσε η αμερικανική έκθεση, ο στρατηγός παρέλειψε να αναφερθεί στην τακτική «ισοπεδώστε τα όλα» του ρωσικού στρατού στη Συρία, που τώρα ακολουθείται στην Ουκρανία.

«Οι ρώσοι αξιωματικοί δεν μπορούν να παραδεχθούν ανοιχτά ότι βομβάρδιζαν αδιάκοπα περιοχές και υποδομές αμάχων μέχρι που αναγκάζονταν να παραδοθούν», σημειώνεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...