2798
Μια Ουκρανή βαδίζει μπροστά από ένα τεθωρακισμένο με το χαρακτηριστικό «Ζ» των ρωσικών δυνάμεων στη Μαριούπολη | REUTERS/Alexander Ermochenko

Η 48η ημέρα του πολέμου: Ο εφιάλτης των χημικών και των βιασμών στη Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/04/2022, 22:59
Μια Ουκρανή βαδίζει μπροστά από ένα τεθωρακισμένο με το χαρακτηριστικό «Ζ» των ρωσικών δυνάμεων στη Μαριούπολη
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Η 48η ημέρα του πολέμου: Ο εφιάλτης των χημικών και των βιασμών στη Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/04/2022, 22:59

Μπορεί να έχει αρχίσει ο χημικός πόλεμος στην Ουκρανία; Αυτό είναι το ερώτημα καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για χρήση απαγορευμένων όπλων από τις ρωσικές δυνάμεις, ιδίως στο μέτωπο της μαρτυρικής Μαριούπολης, για την υπεράσπιση της οποίας οι Ουκρανοί έδιναν μια ύστατη μάχη.

♦ Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

22:59 Συνέντευξη στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ παραχώρησε η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα, η οποία, για λόγους ασφαλείας, κρύβεται σε μυστική τοποθεσία μαζί με τα παιδιά της. Η Ζελένσκα, η οποία για τους παραπάνω λόγους επικοινώνησε μέσω email με την αμερικανίδα δημοσιογράφο, δήλωσε ότι προτεραιότητά της ήταν να βοηθήσει τις γυναίκες και τα παιδιά, ιδίως τα πιο ευάλωτα – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με καρκίνο ή αναπηρίες και των ορφανών – να διαφύγουν με ασφάλεια σε άλλες χώρες. Η σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι εργάζεται για την εισαγωγή θερμοκοιτίδων προκειμένου να υποστηρίξει τα νεογέννητα «στις πόλεις που βομβαρδίζονται από τους Ρώσους».

22:08 Το Πεντάγωνο κάλεσε σε συνάντηση αύριο Τετάρτη οκτώ κορυφαίους κατασκευαστές όπλων στις ΗΠΑ προκειμένου να συζητήσουν για τα όπλα που θα σταλούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

21:34 Φωτογραφία του συλληφθέντος φιλορώσου φυγόδικου προέδρου της πολιτικής οργάνωσης Ουκρανική Επιλογή, Βίκτορ Μεντβεντσούκ, που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δημοσιοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο Μεντβεντσούκ συνελήφθη σε επιχείρηση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

20:51 Στα τελευταία του σχόλια για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη σφαγή αμάχων. «Η παρούσα στιγμή μας αφήνει βαθιά προβληματισμένους, γιατί σημαδεύεται από τις δυνάμεις του κακού», είπε σε μήνυμα του.

«Τα βάσανα που προκλήθηκαν σε τόσα αδύναμα και ανυπεράσπιστα άτομα, οι πολλοί άμαχοι που σφαγιάστηκαν και τα αθώα θύματα μεταξύ των νέων, η απελπισμένη κατάσταση των γυναικών και των παιδιών. Όλα αυτά ενοχλούν τις συνειδήσεις μας», υπογράμμισε.

19:46 Η Ρωσία βομβαρδίζει όλο το εικοσιτετράωρο την ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Ο Πάβλο Κιριλένκο είπε ότι η Ρωσία βρίσκεται τώρα στα τελικά στάδια της ανασύνταξης των δυνάμεών της στην περιοχή, μετά την αποχώρηση από τις περιοχές γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ.

Ο ίδιος είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν στους πολίτες να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη ακόμη και με τα δικά τους αυτοκίνητα.

Η Ρωσία στοχεύει να επικεντρώσει τις πολεμικές της προσπάθειες στην ανατολική Ουκρανία, αφού απέτυχε να καταλάβει τo Κίεβο.

19:40 Η Ουκρανία απέρριψε μια επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, απαντώντας -όπως σημειώνει το SkyNews- στους μακροχρόνιους δεσμούς του με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Μόσχας και στην υποστήριξη του στα έργα που αφορούν στο φυσικό αέριο.

«Πρέπει να αναγνωρίσω ότι αυτό δεν ήταν επιθυμητό στο Κίεβο», είπε ο Σταϊνμάγερ, ο οποίος επρόκειτο να συμμετάσχει σε επίσκεψη στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα μαζί με τους ομολόγους του από την Πολωνία και τη Βαλτική.

Ζήτησε συγγνώμη την περασμένη εβδομάδα για αυτά που περιέγραψε ως «λάθη» στην πολιτική της Γερμανίας για τη Ρωσία.

18:46 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε «εκατοντάδες περιστατικά βιασμών» σε περιοχές που προηγουμένως είχε καταλάβει ο ρωσικός στρατός προσθέτοντας ότι «ανήλικα κορίτσια και πολύ μικρά παιδιά συγκαταλέγονται» στα θύματα βιασμών.

«Σε περιοχές που απελευθερώθηκαν από τους κατακτητές, η καταγραφή και η έρευνα των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Ρωσία συνεχίζονται. Σχεδόν καθημερινά ανακαλύπτονται νέοι ομαδικοί τάφοι», είπε, απευθυνόμενος στο λιθουανικό κοινοβούλιο μέσω βίντεο.

18:12 Ρώσοι χάκερ επιχείρησαν να εξαπολύσουν κυβερνοεπίθεση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν oυκρανοί αξιωματούχοι.

Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε κακόβουλο λογισμικό που «καθαρίζει» δεδομένα, σύμφωνα με την Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υπολογιστών της Ουκρανίας (CERT-UA).

Η CERT-UA είπε ότι η ρωσική ομάδα χάκινγκ προσπάθησε για πρώτη φορά να θέσει σε κίνδυνο το σύστημα τον Φεβρουάριο, πριν επιχειρήσει την «αποσύνδεση των ηλεκτρικών υποσταθμών και τον παροπλισμό της υποδομής της εταιρείας» την περασμένη Παρασκευή, αναφερόμενη σε μια ενεργειακή εταιρεία που δεν κατονομάζεται.

Η σλοβακική εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, η οποία είπε ότι συνεργάστηκε με την CERT-UA για να αποτρέψει την επίθεση, τόνισε ότι το κακόβουλο λογισμικό σχεδιάστηκε για να καταλάβει τα δίκτυα υπολογιστών στον πάροχο ενέργειας για να «κόψει την τροφοδοσία».

Ένα δεύτερο κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για να επιβραδύνει τις προσπάθειες επαναφοράς της ενέργειας στο Διαδίκτυο.

17:47 Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι η απειλή από τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπήρχε πάντα, αλλά ότι ο «απερίσκεπτος» τρόπος του Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία δεν ήταν αναμενόμενος πριν από μια δεκαετία.

Μιλώντας στο NBC, είπε: «Ήταν πάντα κάποιος που ήταν τυλιγμένος σε αυτή τη διεστραμμένη παραμορφωμένη αίσθηση παραπόνων και εθνοτικού εθνικισμού – αυτό το μέρος του Πούτιν, νομίζω, ήταν πάντα εκεί. Αυτό που είδαμε με την εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι ήταν απερίσκεπτος με τρόπο που ίσως δεν περίμενες πριν από οκτώ, 10 χρόνια, αλλά ο κίνδυνος ήταν πάντα εκεί».

16:54 Οι ουκρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι 19.600 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην τελευταία της ενημέρωση, η Ουκρανία είπε επίσης ότι «οι δυνάμεις εισβολής έχασαν 1.956 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού, 732 τανκς και 140 ελικόπτερα».

Η Ρωσία έδωσε επίσημο νούμερο για τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία στις 25 Μαρτίου, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε 1.351.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

16:04 Η Ρωσία λαμβάνει πυρομαχικά και στρατιωτικό υλικό από από το Ιράκ με τη βοήθεια ιρανικών δικτύων λαθρεμπορίου όπλων, σύμφωνα με μέλη ιρακινών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν και περιφερειακές υπηρεσίες πληροφοριών που γνωρίζουν το θέμα και που μίλησαν στον Guardian.

15:42 «Τραγωδία» χαρακτήρισε για πρώτη φορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο πρόσθεσε ότι η Μόσχα «δεν είχε άλλη επιλογή».

Έπειτα από συνάντησή του με τον λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάνταρ Λουκασένκο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει τις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στη σκιά των κυρώσεων της Δύσης.

15:35 Η Πολωνία συνέλαβε έναν ρώσο πολίτη με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πολωνού υπουργού αρμόδιου για τον Συντονισμό των Μυστικών Υπηρεσιών.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών που ανήκαν κάποτε στην σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης, είναι τεταμένες εδώ και καιρό, αλλά η εισβολή στην Ουκρανία έχει αυξήσει την καχυποψία για τις προθέσεις της Μόσχας.

Ο εν λόγω ρώσος πολίτης διαμένει στην Πολωνία 18 χρόνια και είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Συνελήφθη στις 6 Απριλίου και προφυλακίστηκε για διάστημα τριών μηνών, αναφέρεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκέντρωσε η Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας, αποδεικνύουν ότι ο άνδρας, λάμβανε εντολές από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, συνέλεγε πληροφορίες στρατιωτικού περιεχομένου για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πολωνίας και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ», προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

15:14 «Τα πτώματα έξι αμάχων, που φέρουν τραύματα από σφαίρες, ανακαλύφθηκαν στο υπόγειο ενός σπιτιού», δήλωσε η εισαγγελία μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram, συνοδεύοντας το μήνυμά της με μια φωτογραφία πτωμάτων και διευκρινίζοντας πως άρχισε έρευνα.

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, οι ρώσοι στρατιώτες δολοφόνησαν αμάχους στο χωριό Σεβτσένκοβο, στην περιφέρεια του Μπρόβαρι, κοντά στο Κίεβο», ανέφερε η εισαγγελία.

12:22 Η ρωσική οικονομία οδεύει προς συρρίκνωση κατά περισσότερο από 10% το 2022, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από τα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν.

Η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού και φυγή κεφαλαίων ενώ προσπαθεί να διαχειριστεί μια πιθανή αθέτηση πληρωμών του χρέους της, αφού η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις για να τιμωρήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τα ρωσικά υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών εργάζονται αυτή τη στιγμή επί νέων προβλέψεων, δήλωσε ο Κουντρίν, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Η επίσημη πρόβλεψη θα είναι για συρρίκνωση πάνω από 10% περίπου», δήλωσε ο Κουντρίν, που θήτευσε ως υπουργός Οικονομικών του Πούτιν από το 2000 έως το 2011.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:11 Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία θα επιτύχει χωρίς αμφιβολία τους «ευγενείς» στόχους της, όπως τους χαρακτήρισε.

Μιλώντας σε τελετή στο ρωσικό Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη ρωσική Απω Ανατολή, ο Πούτιν δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή από το να εξαπολύσει μια στρατιωτική επιχείρηση για να προστατεύσει τη Ρωσία και ότι μια σύγκρουση με τις αντιρωσικές δυνάμεις της Ουκρανίας ήταν αναπόφευκτη.

O Πούτιν με τον Λουκασένκο στο Βοστότσνι (Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

Ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο διότι αυτό δεν κατέστη δυνατό ούτε επί ΕΣΣΔ.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:40 Εναν κατατοπιστικό χάρτη για την κατάσταση στην Ουκρανία κατά τη 48η ημέρα του πολέμου δημοσίευσε το βρετανικό Sky News.

11:25 Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αποφασίσει μόνη της για αποστολή βαρέων όπλων (τεθωρακισμένων, αεροσκαφών κλπ) στην Ουκρανία, απαντώντας εμμέσως στην υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ζήτησε τη Δευτέρα, «να σταματήσουμε τις δικαιολογίες και να στείλουμε το συντομότερο δυνατό βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία».

«Δεν θα υπάρξει επιμέρους δράση της Γερμανίας. Έχουμε ήδη παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα το κάνουμε μόνοι μας. Αγωνιζόμαστε για ισορροπημένη δράση», ξεκαθάρισε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:03 Απορρίπτουν τις κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Μαριούπολη οι φιλορώσοι αυτονομιστές που μάχονται για να πάρουν την πόλη υπό τον πλήρη έλεγχό τους, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο Interfax ο επικεφαλής τους Έντουαρντ Μπαρούσιν.

10:20 Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο εντός της ημέρας για να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις, μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων στη Ρωσία και την Λευκορωσία.

10:00 Ο Τζούλιαν Λένον, γιος του θρυλικού Τζον Λένον, τραγούδισε το «Imagine», το εμβληματικό τραγούδι του πατέρα του, για να συγκεντρωθεί βοήθεια για την Ουκρανία.

09:06 Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία θα ενταθούν τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες αν η Ρωσία συνεχίσει να εστιάζει τις προσπάθειές της εκεί, αναφέρει σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας στο τακτικό ενημερωτικό του σημείωμα για την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη.

Οι ρωσικές επιθέσεις παραμένουν εστιασμένες στις ουκρανικές θέσεις κοντά στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ με περαιτέρω μάχες γύρω από την Χερσώνα και το Μικολάεφ και μια ανανεωμένη προώθηση προς το Κραματόρσκ, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποσύρονται από την Λευκορωσία προκειμένου να αναδιπλωθούν σε υποστήριξη των επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε επίσης στην ανακοίνωσή του το βρετανικό υπ. Αμυνας.

08:01 Σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC, 71% των Αμερικανών θεωρούν τον Βλαντίμιρ Πούτιν υπεύθυνο για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα. Ενα 68% των ερωτηθέντων ωστόσο κατηγορούν και τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

!! 07:10 Σύμφωνα με τους λονδρέζικους Times, η βρετανική κυβέρνηση ερευνά τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στη Μαριούπολη. Η έρευνα είχε ως αφορμή δήλωση εκπροσώπου των φιλορώσων αυτονομιστών που δεν απέκλεισε τη χημική επίθεση προκειμένου να εκδιωχθούν οι υπερασπιστές της πόλης.

H υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, σημείωσε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι υπάρχουν αναφορές για χρήση χημικών όπλων σε επίθεση στη Μαριούπολη και πως αυτές οι αναφορές διερευνόνται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων συνιστά απαράδεκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης και θα ζητηθούν ευθύνες από τον Πούτιν και το καθεστώς του», συμπλήρωσε η επικεφαλής του Φόρειν Οφις.

 

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης υποστήριξε ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη, λέγοντας ότι οι σοροί είναι πλέον στους δρόμους.

06:40 H Europol άρχισε επιχείρηση με σκοπό την κατάσχεση πόρων προσώπων, θεσμών και επιχειρήσεων στη Ρωσία που αντιμετωπίζουν κυρώσεις της ΕΕ εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Europol, με έδρα τη Χάγη, θα φέρει σε πέρας την «Επιχείρηση Όσκαρ» σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές των κρατών μελών, τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX).

Η επιχείρηση θα συμβάλει στις έρευνες για τους πόρους των προσώπων που βρίσκονται στο στόχαστρο και για να ασκηθούν ποινικές διώξεις στις περιπτώσεις που οι κυρώσεις παρακάμπτονται. Η διάρκειά της θα είναι καταρχάς ένα έτος και έχει αρκετές διακριτές πτυχές, διευκρίνισε η Europol.

06:22 Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι καταστράφηκαν ακόμη 78 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία, την ώρα που οι αρχές στο Κίεβο συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να απομακρύνουν αμάχους από πολλές πόλεις υπό πολιορκία στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η Μόσχα μοιάζει να επικεντρώνει πλέον τις επιχειρήσεις της.

Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Κονασένκοφ, «ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά Su-25 κοντά στην Ιζιούμ» (βορειοανατολικά), ενώ ελικόπτερο Mi-24 καταρρίφθηκε στη Χερσόνα (νότια).

Τα Σουχόι Su-25, κατασκευασμένα στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση, είναι αεροσκάφη σχεδιασμένα για επιθέσεις κατά χερσαίων στόχων και μπορούν να χρησιμοποιούνται για εκ του σύνεγγυς υποστήριξη. Το Μικαγιάν Mi-24, επίσης σοβιετικού σχεδιασμού, είναι επιθετικό ελικόπτερο.

06:10 Η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, δεσμεύοντας τυχόν πόρους στην ιαπωνική δικαιοδοσία 398 προσώπων και 28 οργανισμών.

Η απόφαση εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Συμπεριλαμβάνει την επιβολή μέτρων σε βάρος δύο θυγατέρων του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της συζύγου του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Απαγορεύθηκαν επίσης πλέον κάθε νέα επένδυση στη Ρωσία και οι εισαγωγές ορισμένων ειδών ξυλείας και μηχανημάτων από τη 19η Απριλίου, ενώ θα επιβληθεί πάγωμα των πόρων των ρωσικών τραπεζών Alfabank και Sberbank στην ιαπωνική δικαιοδοσία από τη 12η Μαΐου.

06:00 Το πρωτοσέλιδο των Financial Times: Η Ουκρανία ζητάει οικονομική βοήθεια για να γιατρέψει τις πληγές του ρωσικού πολέμου. Στα 7 δισ. δολάρια τον μήνα το δημοσιονομικό κενό.

Τη Δευτέρα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι η ύφεση στην Ουκρανία το 2022 μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 45,1% εξαιτίας του πολέμου.

04:34 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε «ενήμερη» για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση, είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι.

«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

!! 03:22 Το ουκρανικό Τάγμα Αζόφ κατήγγειλε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Αγνωστη ουσία ερρίφθη από drone στην πόλη, όπου μαίνονται μάχες, ανέφερε το Tάγμα μέσω Telegram. Τα θύματα αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή του κινητικού συντονισμού τους, κατά την ίδια πηγή.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο νυχτερινό διάγγελμά του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια.

03:00 Το πρωτοσέλιδο του βρετανικού Independent της Τρίτης με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Το σχέδιο του Πούτιν για εκτοπίσεις Ουκρανών – άνθρωποι μεταφέρονται στη ρωσική Απω Ανατολή ή στον Αρκτικό Κύκλο!

Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφα του Κρεμλίνου που δείχνουν ότι άμαχοι που διαφεύγουν από την εμπόλεμη ζώνη και πέφτουν στα χέρια των Ρώσων μεταφέρονται ως και 7.000 χλμ μακριά από τις εστίες τους.

Κατά την ίδια πηγή, ως και 100.000 άνθρωποι θα μεταφερθούν στη Σαχαλίνη, στον Αρκτικό Κύκλο ή στο Νταγκεστάν, αντί να τους δοθεί καταφύγιο στη Μόσχα ή στην Αγία Πετρούπολη.

01:01 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο καθιερωμένο βραδινό διάγγελμά του ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, που θεωρείται ότι οδεύει να πέσει στα χέρια των Ρώσων.

«Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη,  αρκετά βαριά τεθωρακισμένα και το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε.

«Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι ο τομέας του λιμανιού της Μαριούπολης, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και εβδομάδες, έπεσε στα χέρια της ρωσικής πλευράς.

Οι αυτονομιστές προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να αποσπάσουν τη Μαριούπολη, αστικό κέντρο στρατηγικής σημασίας λόγω της τοποθεσίας του, πάνω στην Αζοφική Θάλασσα, από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

00:20 Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που δέχθηκε το Χάρκοβο, έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κρατούν σταθερά τις θέσεις τους στην περιοχή και οι ρώσοι εισβολείς δεν διστάζουν να βάζουν στο στόχαστρό τους αμάχους. Από τις σημερινές επιθέσεις, «οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών ένα 13χρονο παιδί. Υπάρχουν 19 τραυματίες, ανάμεσά τους δύο παιδιά ηλικία 4 και 9 ετών», δήλωσε.

Ο Σινεγκούμποφ κατήγγειλε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διασπείρει νάρκες στην ευρύτερη περιοχή, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Διαβάστε: Η 47η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...