293
Καρλ Νεχάμερ και Βλαντίμιρ Πούτιν |

Aυστριακός καγκελάριος: «Είχα σκληρές συνομιλίες με τον Πούτιν»

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 19:47
Καρλ Νεχάμερ και Βλαντίμιρ Πούτιν
|

Aυστριακός καγκελάριος: «Είχα σκληρές συνομιλίες με τον Πούτιν»

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 19:47

Ο πρώτος ευρωπαίος πολιτικός που επισκέφθηκε τη Μόσχα από την αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία είναι ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ. Ο θαρραλέος από κάθε άποψη Αυστριακός συνομίλησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο τίποτε συνταρακτικό δεν προέκυψε από τη συνάντησή τους. Εξάλλου, γνωστοποιήθηκαν ελάχιστα πράγματα –και αυτά μέσω ανακοίνωσης της καγκελαρίας–, αφού από το Κρεμλίνο δεν υπάρχει οπτικό ή άλλο υλικό, καθώς δεν έγιναν καν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Γιατί δεν υπάρχουν αυτά στα στοιχεία; Διότι έτσι θέλησε η αυστριακή πλευρά.

«Δεν ήταν για φιλική επίσκεψη, για μένα ήταν υποχρέωση» αρχίζει η δήλωση του Νεχάμερ. «Η συζήτηση ήταν πολύ άμεση, ανοιχτή και σκληρή». Ο Νεχάμερ διατείνεται ότι στον Πούτιν μίλησε για «τα σοβαρά εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα και σε άλλα μέρη», ενώ συγχρόνως του τόνισε ότι «όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν». Επίσης τον ενημέρωσε ότι οι επιβληθείσες κυρώσεις και θα παραμείνουν εν ισχύι και θα επεκταθούν «όσο σκοτώνονται άνθρωποι στην Ουκρανία». Ο αυστριακός καγκελάριος είπε ότι τόνισε στον Πούτιν πως στο θέμα της θανάτωσης αμάχων «η ΕΕ είναι πιο ενωμένη από ποτέ».

Ο Νεχάμερ κατέστησε ακόμη σαφές ότι χρειάζονται ανθρωπιστικοί διάδρομοι προκειμένου να μεταφερθεί πόσιμο νερό και τρόφιμα στις υπό πολιορκία περιοχές και να απομακρυνθούν γυναίκες, παιδιά και τραυματίες. «Το πιο σημαντικό μήνυμα προς τον Πούτιν όμως ήταν ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, διότι σε έναν πόλεμο και από τις δύο πλευρές υπάρχουν μόνο χαμένοι» επισήμανε ο καγκελάριος.

Το τελευταίο 24ωρο ο Νεχάμερ δέχθηκε έντονη κριτική για την απόφασή του να γίνει ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται τη Μόσχα μέσα στον ουκρανικό πόλεμο, με βασικό επιχείρημα ότι η ρωσική πλευρά θα μπορούσε να χρησιμοποιούσε για τη δική της προπαγάνδα τις εικόνες από τη συνάντηση στο Κρεμλίνο. Ωστόσο ο αυστριακός καγκελάριος υποστήριξε ότι ο απευθείας διάλογος με τη Ρωσία είναι απαραίτητος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...