588
Ο βρετανικός Τύπος περιμένει τον Μπόρις Τζόνσον στη γωνία | Matt Dunham/Pool via REUTERS/CreativeProtagon

Η ώρα της ντροπής για τον Μπόρις Τζόνσον – μιλάει στο κοινοβούλιο ως παραβάτης του νόμου

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 13:50
Ο βρετανικός Τύπος περιμένει τον Μπόρις Τζόνσον στη γωνία
|Matt Dunham/Pool via REUTERS/CreativeProtagon

Η ώρα της ντροπής για τον Μπόρις Τζόνσον – μιλάει στο κοινοβούλιο ως παραβάτης του νόμου

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 13:50

«Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στο κοινοβούλιο όντας παραβάτης του νόμου». Το σχόλιο της λαϊκής Daily Mirror δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχο: ο Μπόρις Τζόνσον κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με την επιβολή από την αστυνομία προστίμου ύψους 50 στερλινών για παραβίαση των κανόνων του lockdown –έτσι, με ένα πρόστιμο, τη γλίτωσε προς το παρόν για το party-gate, για το σκάνδαλο δηλαδή των διαφόρων πάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν ο υπόλοιπος πληθυσμός ήταν υποχρεωμένος να εφαρμόζει πολύ σκληρά μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών.

Ο Μπόρις Τζόνσον έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που τιμωρείται για παραβίαση του νόμου. Ζήτησε συγγνώμη και απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά την ανακοίνωση της επιβολής του προστίμου για το πάρτι των 56ων γενεθλίων του. Μαζί του πλήρωσαν πρόστιμο και η σύζυγός του Κάρι, και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, κατηγορώντας τον για παραπλάνηση του κοινοβουλίου όταν πριν από μήνες είχε διαβεβαιώσει τους βουλευτές ότι όλοι οι κανόνες τηρήθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι δεν του είχε περάσει από το μυαλό ότι παραβίασε τον νόμο και αποδέχθηκε «ταπεινά» την επιβολή του προστίμου.

Η έρευνα του party-gate συνεχίζεται και η επιβολή νέων προστίμων δεν πρέπει να αποκλεισθεί. Και όλα αυτά ενώ στις 5 Μαΐου στη Βρετανία θα διεξαχθούν αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια επιστροφή του Τζόνσον σε μια πολιτική κόλαση από την οποία πασχίζει να διαφύγει –και η κρίση στην Ουκρανία, με τη συσπείρωση στην ηγεσία που αυτή προκαλεί, τον βοήθησε. Πριν από μόλις λίγους μήνες ο Τζόνσον είχε βρθεί στο κατώφλι της εξόδου από την πρωθυπουργία –στο Συντηρητικό Κόμμα συγκέντρωναν υπογραφές για να τον διώξουν–, όμως η διεθνής τραγική συγκυρία ανέκοψε την πορεία αυτή. Ο Τζόνσον ανέκαμψε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφού επένδυσε στις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις πρωταγωνιστώντας στην επιβολή των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Και τώρα πολλοί είναι οι βουλευτές των Τόρις που θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να επιχειρηθεί η απομάκρυνσή του από την Ντάουνιγκ Στριτ εν μέσω της ουκρανικής κρίσης.

Ωστόσο, η δυσαρέσκεια παραμένει, ακόμη και στις τάξεις του δικού του πολιτικού στρατοπέδου, όπως μαρτυρά η παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γουόλφσον, ο οποίος αποχώρησε λόγω «των διαστάσεων, του πλαισίου και της φύσης» των παραβάσεων.

Εξάλλου το σίριαλ του party-gate δεν έχει τελειώσει, ούτε η αγανάκτηση των βρετανών πολιτών που δοκιμάσθηκαν σκληρά από τις θυσίες και τους περιορισμούς του lockdown.

Δημοσκόπηση της J L Partners για την εφημερίδα The Times δείχνει ότι το 72% των ερωτηθέντων διατηρεί αρνητική άποψη για τον Μπόρις Τζόνσον, έναντι 16% που διατυπώνει θετική γνώμη. Το πιο κοινό επίθετο που χρησιμοποιούν οι ερωτηθέντες για το πρόσωπό του είναι «ψεύτης».

«Η οργή δεν έχει υποχωρήσει», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Τζόνσον.«Πολλά από τα αρνητικά σχόλια προέρχονται από ανθρώπους που στο παρελθόν τον συμπαθούσαν, αλλά πλέον έχουν αλλάξει γνώμη».

Αλλά ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι προστατευμένος ούτε από μία κοινοβουλευτική διαδικασία με στόχο την αποπομπή του, υπό την μορφή ψηφοφορίας για την σύγκληση της ειδικής επιτροπής που θα κρίνει αν ο βρετανός πρωθυπουργός εν γνώσει του παραπλάνησε την Βουλή των Κοινοτήτων παρουσιάζοντας ποικίλες εξηγήσεις για το σκάνδαλο των πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά πάντα επιμένοντας ότι κανένας νόμος δεν παραβιάσθηκε.

Απέναντι στην βαριά ατμόσφαιρα εναντίον του, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να προβάλει σήμερα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων τον ρόλο του στην υποστήριξη του Κιέβου, την προσεχή επίσκεψή του στην Κίνα, το αμφισβητούμενο σχέδιό του να στέλνει στην Ρουάντα τους αιτούντες άσυλο που εισέρχονται παρανόμως στο Ηνωμένο Βασίλειο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...