301
Ο Τόνι Μπρέντον, όταν ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας στη Μόσχα | EPA/SERGEI ILNITSKY

Τα δύο σενάρια για το Ντονμπάς, σύμφωνα με πρώην πρεσβευτή της Βρετανίας στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 12:34
Ο Τόνι Μπρέντον, όταν ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας στη Μόσχα
|EPA/SERGEI ILNITSKY

Τα δύο σενάρια για το Ντονμπάς, σύμφωνα με πρώην πρεσβευτή της Βρετανίας στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 12:34

Πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές, που έπεσαν εντελώς έξω στις εκτιμήσεις τους για την έκβαση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, «έφαγαν αυγά στη μούρη», είπε χαρακτηριστικά ο Τόνι Μπρέντον, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στη Ρωσία, από το 2004 έως το 2008.

Ο Μπρέντον είπε στο Sky News, ότι οι αναλυτές υποτίμησαν τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού και υπερεκτίμησαν τον ρωσικό, δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα ανώτατου αξιωματούχου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος είχε προβλέψει ότι το Κίεβο θα πέσει σε 72 ώρες.

Τώρα, συνέχισε ο ίδιος, ο πόλεμος μπήκε στη νέα του φάση, εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες 54 ημέρες του πολέμου, καθώς άρχισε η μεγάλη μάχη για το Ντονμπάς, που ήταν εξαρχής ο βασικός στόχος των Ρώσων – κατά τα λεγόμενά τους.

Δύο πράγματα μπορεί να συμβούν στο Ντονμπάς, είπε ο πρώην πρεσβευτής:

«Το πρώτο είναι οι Ρώσοι να επιτύχουν τον στόχο τους και να καταλάβουν την επαρχία της ανατολικής Ουκρανίας, οπότε θα έχουν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Το δεύτερο, και νομίζω το πιθανότερο, είναι ότι θα κολλήσουν και εκεί, όπως κόλλησαν στην προηγούμενη επίθεσή τους στην υπόλοιπη Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα εμπλακούν σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς. Και οι δύο πλευρές κάποια στιγμή, θα αρχίσουν να αναζητούν διέξοδο μέσω διαπραγματεύσεων».

Πλέον, όλα εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο πεδίο της μάχης, πρόσθεσε ο Μπρέντον.

Οι Ρώσοι δεν γινόταν να πετύχουν τους στόχους τους έτσι όπως ξεκίνησαν την εισβολή, στέλνοντας στρατεύματα σε κάθε πιθανή κατεύθυνση, σημείωσε. Απομένει να δούμε αν μπορούν να καταλάβουν το Ντονμπάς.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι Ρώσοι κατάφεραν να ξεπεράσουν την ανικανότητα που επέδειξαν στο προηγούμενο σκέλος της εισβολής τους στην Ουκρανία. Βρήκαν απέναντί τους έναν πολύ πιο αποτελεσματικό, συνεκτικό και με υψηλό ηθικό ουκρανικό στρατό από ό,τι περίμεναν. Και επίσης έναν ουκρανικό στρατό μαζικά εξοπλισμένο από τη Δύση, που δεν άφησε τους Ρώσους να προελάσουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...