390
| CreativeProtagon

Η αναφορά Ζελένσκι στον Νίκο Δένδια κατά την ομιλία του στην ιταλική Βουλή

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 12:00
|CreativeProtagon

Η αναφορά Ζελένσκι στον Νίκο Δένδια κατά την ομιλία του στην ιταλική Βουλή

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 12:00

Ειδική αναφορά στον ρόλο και την πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, για την Μαριούπολη, έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του ιταλικού κοινοβουλίου.

«Είμαι ευγνώμων στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ήταν ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος που αποφάσισε να στηρίξει το έργο των ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Μαριούπολη, προκειμένου να σωθούν οι άνθρωποί μας στη πόλη και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια που είναι πολύ σημαντική για όλους εκεί», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος, αναποκρινόμενος στην πρωτοβουλία Δένδια για την ανθρωπιστική αποστολή στη Μαριούπολη με διπλωματική νότα του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ζητώ με αποστολή επίσημης νότας στην ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και στη ρωσική πλευρά με άλλη νότα να μην παρακωλύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη. Τη βοήθεια αυτή προτίθεμαι να συνοδέψω αυτοπροσώπως, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουερ, με τον οποίο βρισκόμαστε ήδη σε επαφή», δήλωσε την Τρίτη  ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον γενικό μας πρόξενο στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, στο ΥΠΕΞ.

«Δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία της ομογένειάς μας, αλλά και του άμαχου πληθυσμού», επανέλαβε.

Σε κάθε περίπτωση –τόνισε– «η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παρούσα στην περιοχή. Σε μια περιοχή όπου το ελληνικό στοιχείο έχει εγκατασταθεί εδώ και αιώνες», ανέφερε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως «πρώτο βήμα, όταν τα πράγματα επανέλθουν στην ομαλότητα, θα είναι η ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης. Και από εκεί και πέρα ο συντονισμός μας με την ΕΕ για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή της και η ομογένειά μας να διευκολυνθεί να επανέλθει στην ομαλότητα μετά από την τραγωδία».

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε την Τετάρτη, κατόπιν πρωτοβουλίας του, τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο ουκρανός υπουργός ενημέρωσε τον κ. Δένδια για την κατάσταση στην Ουκρανία και τον ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία της μετάβασης του στη Μαριούπολη, ως επικεφαλής της ανθρωπιστικής επιστολής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...