250
O τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε παλαιότερη φωτογραφία | REUTERS/Maxim Shemetov/Pool

Προβοκάτσια Τσαβούσογλου! Κάλεσε τις ισλαμικές χώρες να βοηθήσουν τους «Τούρκους της Θράκης»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 11:11
O τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε παλαιότερη φωτογραφία
|REUTERS/Maxim Shemetov/Pool

Προβοκάτσια Τσαβούσογλου! Κάλεσε τις ισλαμικές χώρες να βοηθήσουν τους «Τούρκους της Θράκης»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 11:11

Παρά τις δηλώσεις-εκτιμήσεις περί άμβλυνσης της έντασης στα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά προκλητικός έναντι της Ελλάδας με μία «επικίνδυνη» δήλωση λόγω της τρέχουσας συγκυρίας με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, αλλά και το προηγούμενο του Αττίλα στην Κύπρο.

Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τις φαιδρότητες περί καταπιεσμένων «Τούρκων μουσουλμάνων» στη Δυτική Θράκη (όπως κατά πάγια τακτική αποκαλεί τη μουσουλμανική μειονότητα), καλώντας τις ισλαμικές χώρες να παρέμβουν για την προστασία τους!

Η σχετική αναφορά του –στα όρια της φθηνής, αλλά πάντα επικίνδυνης, προβοκάτσιας– είχε ως εξής:

«Οι μουσουλμάνοι Τούρκοι που κρατούν ζωντανό το εζάν (κάλεσμα για προσευχή) επί επτά αιώνες στη Δυτική Θράκη και επί πέντε αιώνες στην Κύπρο, στον 21ο αιώνα στερούνται βασικών τους δικαιωμάτων.

»Τα θεμελιώδη δικαιώματα των αδερφών μας στο Κασμίρ παραβιάζονται. Η ισλαμοφοβία αυξάνεται στην Ευρώπη.

»Οι Ουιγούροι Τούρκοι και άλλοι μουσουλμάνοι στην Κίνα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προστασία των θρησκευτικών δικαιωμάτων και της πολιτιστικής τους ταυτότητας».

«Είναι, θεωρείτε, δίκαιο να απέχετε από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων της Κύπρου ή της Δυτικής Θράκης, μόνο και μόνο επειδή έχετε διαφορές με την Τουρκία;» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, απευθυνόμενος στους ομολόγους του των χωρών-μελών του ΟΙΣ.

Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν και στο Αιγαίο όπου ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε διαδοχικά πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, την Παναγιά και τις Οινούσσες.

Οι υπερπτήσεις έγιναν από τις 8:35 έως τις 8:52 το πρωί σε ύψος 27.000 ποδών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...