1945
Πολιτικές ζυμώσεις με φόντο αυτή την τράπεζα | Λιάκος Γιάννης / Intimenews

Το ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης – Στουρνάρα

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2016, 23:48
Πολιτικές ζυμώσεις με φόντο αυτή την τράπεζα
|Λιάκος Γιάννης / Intimenews

Το ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης – Στουρνάρα

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2016, 23:48

Ηταν γνωστό πως επρόκειτο για αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν «cohabitation», μια εξ ανάγκης πολιτική συγκατοίκηση: η πρώτη (και δεύτερη) φορά Αριστερά στην εξουσία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Σαμαρά στη νευραλγική θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Ηταν εκ των πραγμάτων μια εύθραυστη σχέση, αλλά την περασμένη άνοιξη είχε υπάρξει μέχρι και φλερτ, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε πει ότι η οικονομία μπήκε ξανά στις ράγες. Τώρα το ρήγμα επανήλθε. Με τον πιο ωμό τρόπο.

Αφορμή υπήρξε η υπόθεση της διοίκησης (και των δανείων) της Τράπεζας Αττικής, για την οποία τελικά υπήρξε συμβιβαστική λύση, ύστερα από ένα επεισοδιακό 24ωρο, στο πρόσωπο του Θεόδωρου Πανταλάκη ο οποίος αναλαμβάνει την κρίσιμη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Αλλά το τραύμα παραμένει.

Ολα εκτυλίχθηκαν με δραματικό τρόπο από την Πέμπτη:

Λίγες ώρες μετά την αρχική απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος να απορρίψει τη διοίκηση της Attica Bank – την οποία είχε προτείνει το ΤΣΜΕΔΕ με τις «ευλογίες» του Μαξίμου –, αλλά και να παγώσει τις δανειοδοτήσεις από την εν λόγω τράπεζα έως ότου λυθεί αυτή η εκκρεμότητα, κυβερνητικοί κύκλοι εξαπέλυαν το βράδυ σφοδρότατη επίθεση προσωπικά κατά του κ. Στουρνάρα.

«Αν αληθεύουν όσα ως φήμες διαρρέουν από την ΤτΕ περί έκτακτων αποφάσεων από πλευράς του διοικητή εις βάρος της σταθερότητας της Τράπεζας Αττικής, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας», έλεγαν οι κυβερνητικοί κύκλοι. Προσέθεταν δε, πως «ο διοικητής της ΤτΕ δεν μπορεί να αντιδρά σπασμωδικά και να θέτει σε κίνδυνο την τραπεζική ευστάθεια», για να συμπληρώσουν: «Ακόμη και αν αισθάνεται ότι αδικείται από επιλογές της Δικαιοσύνης, οφείλει να σεβαστεί την ανεξαρτησία της και σε καμία περίπτωση να μη θέτει σε διακινδύνευση την τραπεζική ευστάθεια, βάζοντας τις τράπεζες ως προσωπική του ασπίδα». Προανήγγειλαν τέλος πως «ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται να ζητήσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Τραπεζικής Ευστάθειας, ώστε να έχει πλήρη ενημέρωση για τις προθέσεις της ΤτΕ».

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Οικονομική Αστυνομία είχε κάνει «έφοδο» στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του κ. Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου. Η έφοδος έγινε με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η κυρία Στουρνάρα ζήτησε τα ονόματα των υπαλλήλων της Οικονομικής Αστυνομίας που μπήκαν στα γραφεία της, εκείνοι όμως αρνήθηκαν να της τα δώσουν και πήραν έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία που αφορούν στη δεύτερη προκαταρκτική εξέταση που γίνεται σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η δεύτερη αυτή δικαστική έρευνα αφορά και πάλι στις διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τον περασμένο Απρίλιο η εισαγγελία είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος των μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ για κακουργηματική απιστία μετά την έρευνα που έγινε για τα έτη 2011 2013.

Κύκλοι της ΤτΕ, μετά την έφοδο των εισαγγελέων στην επιχείρηση της συζύγου του κ. Στουρνάρα, συνέδεαν την κίνηση αυτή με τις εξελίξεις στην Attica Bank. «Θα δείτε εκπλήξεις που δεν περιμένετε» προανήγγειλαν.

Η ίδια η κυρία Νικολοπούλου έσπευσε αμέσως να συνδέσει την έρευνα με τον σύζυγό της. «Ολοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Θέλω να δηλώσω σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν έχω να φοβηθώ τίποτε εγώ προσωπικά, αλλά και η εταιρεία μου. Και βεβαίως δεν θα με κάμψουν οι επιθέσεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη σπίλωση του συζύγου μου και της οικογένειάς του. Να είστε βέβαιοι ότι θα αποτύχουν!» ανέφερε.

Οι «κομμένοι» της Attica Bank

Λίγες ώρες αργότερα, δινόταν στη δημοσιότητα το βέτο που άσκησε η ΤτΕ στη διοίκηση που προτάθηκε από το ΤΣΜΕΔΕ για την Attica Bank.

Συγκεκριμένα «κόπηκαν» από την Τράπεζα της Ελλάδος οι προτεινόμενοι για το νέο ΔΣ της Τράπεζας Αττικής:

Γεράσιμος Σαπουντζόγλου, προτεινόμενος για πρόεδρος

Παναγιώτης Ρουμελιώτης, προτεινόμενος για διευθύνων σύμβουλος. Ωστόσο, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ δεν αποκλείεται από το νέο ΔΣ της τράπεζας, ως μη εκτελεστικό μέλος.

Αννα Πουσκούρη, μεταβατική πρόεδρος

Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, του ταμείου των μηχανικών που αποτελεί βασικό μέτοχο της Τράπεζας Ατικής.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον κ. Ρουμελιώτη κρίθηκε μη κατάλληλος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, λόγω έλλειψης εκτελεστικής εμπειρίας σε πιστωτικό οργανισμό. Σε ό,τι αφορά τον κ. Μακέδο χρεώνεται με τις καθυστερήσεις και την αθέτηση των συμφωνηθέντων μεταξύ ΤτΕ και ΤΣΜΕΔΕ για την άμεση εξυγίανση της τράπεζας. Η κυρία Πουσκούρη, που είχε προταθεί από την ΤτΕ τον περασμένο Ιούλιο, απομακρύνθηκε, καθώς συνδεόταν με μεγάλο μη εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο είχε αποκρύψει από τις εποπτικές αρχές!

Επρεπε να φτάσουμε στο μεσημέρι της Παρασκευής ώστε να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών: Να είναι ο κ. Πανταλάκης, πρώην επικεφαλής της Αγροτικής Τράπεζας, νέος διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, και να παραμείνει αλλά στη θέση του προέδρου ο κ. Ρουμελιώτης παρά το βέτο της ΤτΕ. Κύκλοι του υπ. Οικονομικών σημείωσαν ότι το νέο ΔΣ της τράπεζας θα συνεδριάσει την προσεχή Τρίτη.

Η εμπλοκή με τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής προκάλεσε μια μια παράλληλη εξέλιξη με πολιτικές προεκτάσεις. Λόγω της εκκρεμότητας η αρμόδια επιτροπή της ΤτΕ αποφάσισε και το «πάγωμα» νέων δανειοδοτήσεων από την Attica, έως ότου υπάρξει λύση. Η συγκεκριμένη κίνηση εκτιμήθηκε ότι θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος έχει πάρει εγγυητική επιστολή από την εν λόγω τράπεζα για να συμμετάσχει στη δημοπρασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας – και μάλιστα εξασφάλισε άδεια.

Ο έλεγχος του SSM για τα δάνεια

Ενα άλλο κρίσιμο ζήτημα που αποτελεί μια διαρκή ανησυχία για το μέλλον της Attica Bank είναι ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η Τράπεζα της Ελλάδος να ολοκληρώσει το πόρισμα για λογαριασμό του SSM σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες και τη διαχείριση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Η Τράπεζα Αττικής αποτελεί μια «μαύρη τρύπα» σε ένα ούτως ή άλλως εύθραυστο ελληνικό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

Στο τέλος Μαρτίου τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα της Attica ανήλθαν στο 57% έναντι 45% που ήταν ο μέσος όρος της τραπεζικής αγοράς. Οπως ανέφερε η «Καθημερινή», σήμερα τα «κόκκινα» δάνεια της τράπεζας φτάνουν το 60%!

To «νήμα» με τη Δικαιοσύνη

AugiI

Υπάρχει διασύνδεση όλων αυτών; Θεωρητικά η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι και είναι ανεξάρτητη. Αλλά πολλοί σπεύδουν να βρουν ένα κοινό νήμα ανάμεσα στην έρευνα της οικονομικής εισαγγελίας για τη σύζυγο του κ. Στουρνάρα και στις αντιρρήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος στις επιθυμίες του Μαξίμου για το πώς θα λειτουργεί η μη «συστημική» Attica.

Και φαίνεται ότι το επόμενο πεδίο για τη δημόσια συζήτηση είναι ποιος το ξεκίνησε και ποιος αντέδρασε. Ποιο είναι το αίτιο και ποιο το αιτιατό. Η κυρία Νικολοπούλου που απέδωσε την έρευνα εναντίον της σε σκοπιμότητες και στοχοποίηση του συζύγου της, επειδή προφανώς είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του στις κυβερνητικές επιταγές για το ΔΣ της Τράπεζας Αττικής. Είναι όντως λογικό οι αντιρρήσεις της ΤτΕ στα όσα απαιτεί το Μαξίμου για τη διοίκηση και τη λειτουργία της Attica να ήταν γνωστές στην κυβέρνηση πολύ προτού συνεδριάσει το όργανο της Τραπέζης της Ελλάδος – και άρα προτού γίνει η έρευνα στο γραφείο της συζύγου του κ. Στουρνάρα.

Στον αντίποδα, όμως, το πρωί της Παρασκευής, το πρωτοσέλιδο θέμα της «Αυγής», της εφημερίδας που αποτελεί κομματικό όργανο του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε πρόβλημα να διασυνδέσει τα δύο θέματα σε μια αντιστροφή αιτίου και αιτιατού: «Στριμώχνεται και απειλεί ο Στουρνάρας»… Η εφημερίδα, απηχώντας την «οργή» των κυβερνητικών κύκλων που αναφέραμε παραπάνω, εμφανίζει το βέτο του κ. Στουρνάρα για την Attica να ήταν η «απάντηση» του διοικητή της ΤτΕ στην έρευνα που διατάχθηκε για τη σύζυγό του.

Τσακωμός ΝΔ με Μαξίμου

Ηταν δεδομένο ότι η όλη υπόθεση θα έφερνε αντιδράσεις από τα κόμματα. Η πρώτη ήρθε από Το Ποτάμι, μέσω ανακοίνωσης: «Προφανώς σε μια δημοκρατία ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Ούτε η σύζυγος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Οταν όμως γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά προσπαθειών ελέγχου της Δικαιοσύνης και διώξεων προσώπων που η κυβέρνηση θεωρεί αντιπάλους της, όπως έγινε με την πειθαρχική δίωξη Ντογιάκου, οφείλουμε να είμαστε καχύποπτοι. Ειδικά μάλιστα όταν ο Γιάννης Στουρνάρας με πολλές παρεμβάσεις του, και παλιότερα και πρόσφατα, έχει δυσαρεστήσει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τον αυταρχισμό της και πώς χρησιμοποιεί την εξουσία της, γι΄ αυτό ο έλεγχος των ενεργειών της είναι πράξη δημοκρατικής ευθύνης».

Το πρωί της Παρασκευής εξέδωσε ανακοίνωση και η Νέα Δημοκρατία: «Την ώρα που η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει στον Ελληνικό λαό και στους βουλευτές τα “πόθεν έσχες” των τεσσάρων νέων καναλαρχών και αποκαλύπτονται ιστορίες για γέλια και για κλάματα με “βοσκοτόπια” στην Ιθάκη, η παρέα του Μαξίμου επιτίθεται με σφοδρότητα στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα. Κύκλοι της Κυβέρνησης, προχώρησαν σε απαράδεκτες διαρροές και άσκηση εξωθεσμικής πίεσης εναντίον του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, προσβάλλοντας βάναυσα την ανεξαρτησία του θεσμού. Προειδοποιούμε ότι ο αυταρχισμός τους δεν αγγίζει κανέναν και βρίσκει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Καλούμε τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας που έχει την ευθύνη για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος, να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του με συνέπεια και υπευθυνότητα, όπως ο ρόλος του επιβάλλει. Τον καλούμε να ολοκληρώσει τους πολύ σοβαρούς ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην Τράπεζα Αττικής. Δηλώνουμε ότι τον περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας. Ελπίζουμε, τέλος, οι Εισαγγελικές αρχές να δείξουν τον ίδιο ζήλο που έδειξαν στην περίπτωση της συζύγου του κ. Στουρνάρα και να διερευνήσουν επιτέλους και τις καταγγελίες του κ. Καμμένου περί πιέσεων με μαύρα λεφτά για να πάρει ο κουμπάρος του νεοκαναλαράρχης κ. Καλογρίτσας την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια».

Αμεση ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, με τους γνωστούς «κύκλους» να μιλούν για «απαράδεκτη για μια ακόμη φορά παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη και στο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος που οφείλει να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας.

»Η σπουδή της Νέας Δημοκρατίας να παρέμβει ως συνήγορος αλλά και ως υποβολέας στο έργο του, κάνουν ζημιά και στον ίδιο και στο ρόλο του. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις βρίσκονται στον αντίποδα της αποπολιτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος που αποτελεί κοινή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς. Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, στη Νέα Δημοκρατία ψυχραιμία. Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και αν την ενοχλεί, θα διερευνηθεί σε βάθος, γιατί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ανασαίνει».

Ο Γιώργος Κυρίτσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε πρόβλημα να χαρακτηρίσει από τη φιλόξενη συχνότητα της ΕΡΤ, ως «απρέπεια» τη συμπεριφορά του κ. Στουρνάρα, να υπενθυμίσει ότι ήταν υπουργός των κυβερνήσεων του Σαμαρά και να πει ότι η ΝΔ δεν πρέπει να επικαλείται στο «ανεξάρτητο» της θέσης του διοικητή της ΕΚΤ.

Εντονες αντεγκλήσεις στη Βουλή

Η συνέχεια στην αντιπαράθεση δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και στη Βουλή: Τις αιχμές περί περίεργης σύμπτωσης του ελέγχου στην εταιρεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα την ίδια ημέρα που η Τράπεζα της Ελλάδος απέρριψε τους εκλεκτούς της κυβέρνησης για τη νέα διοίκηση της Attica Bank, επιχείρησε να αποκρούσει ο αν. υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, επιμένοντας ότι οι έλεγχοι δεν γίνονται κατά παραγγελία.

Απαντώντας στην πρόκληση της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Αραμπατζή, η οποία τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει κατά πόσο πρόκειται πράγματι για απλή σύμπτωση ή για σκοπιμότητα με στόχο τον κ. Στουρνάρα, όπως άλλωστε καταγγέλλει η σύζυγός του, ο κ. Αλεξιάδης την κατηγόρησε για «βαρύτατο πολιτικό ατόπημα», υπενθυμίζοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της.

«Είπατε οι εισαγγελείς στάλθηκαν. Αποφασίστε. Ή η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη ή θέλετε να την επαναφέρουμε σε λειτουργίες προηγούμενων ετών. Εμείς ούτε τις φορολογικές υπηρεσίες χρησιμοποιούμε για να τις στείλουμε σε ΜΜΕ που κάνουν κριτική στην κυβέρνηση όπως έγινε επί των ημερών σας ούτε έχουμε λογική να χρησιμοποιήσουμε τη δικαιοσύνη και τους εισαγγελείς. Είναι βαρύτατο πολιτικό επιχείρημα αυτό που είπατε “στάλθηκαν”. Δηλαδή θεωρείτε ότι γίνονται εισαγγελικές έρευνες κατά παραγγελία αυτή την περίοδο; Πρέπει να πάρετε θέση», σημείωσε φανερά εκνευρισμένος ο κ. Αλεξιάδης.

Η «γαλάζια» βουλευτής πάντως δεν είχε σκοπό να του χαριστεί και συνεχίζοντας την επίθεση, αντέτεινε: «Σε ότι αφορά το “στάλθηκαν” θα έλεγα – όσοι έχουν τη μύγα μυγιάζονται»

Ραντεβού Τσίπρα – Στουρνάρα;

Ο κ. Στουρνάρας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό την Πέμπτη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «άγνοια» για την πρωτοβουλία της εισαγγελέως διαφθοράς κυρίας Ράικου και διαβεβαίωσε τον κ. Στουρνάρα ότι η συνεργασία του με την κυβέρνηση δεν επηρεάζεται από την έρευνα της Δικαιοσύνης.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο άνδρες «συμφώνησαν» ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα. Και όπως έγινε γνωστό είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συνάντησή τους μέσα στο Σαββατοκύριακο μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα από την Μπρατισλάβα και προτού ο Πρωθυπουργός αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...