1676
To σκηνικό με το βρέφος που σόκαρε τους πάντες στον Πειραιά | ΙΝΤΙΜΕΝEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ξεσηκώθηκαν οι μετανάστες στον Πειραιά – Οι επαναπροωθήσεις ναυάγησαν

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2016, 08:57
To σκηνικό με το βρέφος που σόκαρε τους πάντες στον Πειραιά
|ΙΝΤΙΜΕΝEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ξεσηκώθηκαν οι μετανάστες στον Πειραιά – Οι επαναπροωθήσεις ναυάγησαν

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2016, 08:57

Στιγμές έντασης διαδραματίστηκαν το πρωί της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά αμέσως μετά την ενημέρωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλου προς τους μετανάστες.

Στους μετανάστες ζητήθηκε να συνεργαστούν ώστε να μεταφερθούν σε κέντρα συγκέντρωσης από το πρωί της Πέμπτης, κάτι που προκάλεσε άμεσα την αντίδρασή τους.

Αρχικά, περίπου 30 άνθρωποι κάθισαν στη μέση του δρόμου, σταματώντας ένα λεωφορείο της ΕΘΕΛ, ενώ ακολούθησαν κι άλλοι πρόσφυγες σε καθιστική διαμαρτυρία.

Στις δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέρα από το να φύγουν για τη Γερμανία. «Δεν ζητάμε ούτε φαγητό, ούτε σπίτι, ούτε ύπνο. Μόνο να ανοίξουν τα σύνορα», είπαν ορισμένοι εξ αυτών.

«Είμαστε και εμείς άνθρωποι πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα» τόνιζαν οι περισσότεροι, υποστηρίζοντας ότι σε πολλά κέντρα φιλοξενίας οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες.

Κάποια στιγμή επιχειρήθηκε η σύλληψη ενός ατόμου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση με μετανάστες και πρόσφυγες. Μάλιστα, ένας μετανάστης επιχείρησε να πετάξει ένα βρέφος, απειλώντας ότι θα χτυπήσει με το μωρό τους λιμενικούς.

https://www.youtube.com/watch?v=vTyH-nCPmJs

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση και το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης ενώ από το Λιμενικό Σώμα σημειώνεται πως θα διαταχθεί έρευνα για το συμβάν.

«Μεσημβρινές ώρες, σήμερα, μπροστά από την πύλη Ε3 του κεντρικού λιμένα Πειραιά, σημειώθηκε ολιγόλεπτο επεισόδιο μεταξύ προσφύγων, οι οποίοι με καθιστική διαμαρτυρία εμπόδισαν προσωρινά τη διέλευση Ι.Χ.Ε. οχημάτων. Στο σημείο μετέβησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Ιωάννης Θεοτοκάς, ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Ράπτης Σταμάτιος, ο Διοικητής της 1ης Περιφερειακής Διοικήσεως Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναύαρχος Λ.Σ. Ντούνης Αθανάσιος καθώς και ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Λεοντάρας Κωνσταντίνος.

» Με την άμεση και ψύχραιμη επέμβαση των Στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που εκτελούσαν Υπηρεσία στην περιοχή, το επεισόδιο έληξε γρήγορα, χωρίς ουδείς εκ των προσφύγων να πάθει το παραμικρό. Αλγεινή αίσθηση προκάλεσε σε όλους ανεξαιρέτως τους παρευρισκόμενους, η απαράδεκτη, απερίσκεπτη, ανάλγητη και βίαιη συμπεριφορά με θύμα ένα αθώο βρέφος, εικόνα που ήδη έχουν παρακολουθήσει έκπληκτοι χιλιάδες τηλεθεατές. Η πράξη αυτή είναι καταδικαστέα. Θα διαταχθεί έρευνα. Τέλος, σημειώνεται ότι στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παραμένουν στο λιμάνι προκειμένου διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του».

Οι επαναπροωθήσεις κράτησαν μια ημέρα

Ηδη από το πρωί τα νέα από το μέτωπο της διαχείρισης του Προσφυγικού δεν ήταν καλά. Οι επαναπροωθήσεις μεταναστών – στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία – κράτησαν μόλις ένα 24ωρο. Το μέτρο στην πράξη αποδείχθηκε διάτρητο. Οι μετανάστες που είχαν επιλεγεί να επιστρέψουν στην Τουρκία είτε «χάθηκαν» (όπως συνέβη την Τρίτη στη Χίο), είτε κατέθεσαν μαζικά αίτημα για παροχή ασύλου με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να τους κουνήσει από την Ελλάδα.

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης αιτήσεων από πρόσφυγες και μετανάστες για παροχή ασύλου, παρατηρούν αναλυτές, που επισημαίνουν ότι τις τελευταίας ημέρες μόνο στα νησιά του βορείου Αιγαίου οι αιτήσεις ασύλου ξεπέρασαν τις 2.000.

Πίσω από αυτό το κύμα υπάρχει ο… δάκτυλος κάποιων «εθελοντών». Υπό τον μανδύα μιας κάποιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης – και πολλές φορές χωρίς καν να εκπροσωπούν αυτές που δραστηροποιούνται και πράγματι βοηθούν – και θέλοντας να σταθούν «αλληλέγγυοι» στους πρόσφυγες τούς προτείνουν να ακολουθήσουν αυτή την παρελκυστική οδό έτσι ώστε να μην επιστρέψουν στην Τουρκία.  Είναι φανερός πλέον ο ρόλος που διαδραματίζουν κάποιοι τέτοιοι παράγοντες στα νησιά προσφυγικής «αιχμής», άρα μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι η αλλαγή στάσης των προσφύγων και μεταναστών. Προ καιρού δεν ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά να προωθηθούν στο βόρεια Ευρώπη και τώρα επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ακόμα και αν δεν γίνει αποδεκτή από την αρμόδια υπηρεσία η αίτηση ασύλου, ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να ζητήσει την επανεξέτασή της, ενώ, εάν γίνει αποδεκτή, τότε ο δικαιούχος του ασύλου δεν έχει δικαίωμα να ταξιδέψει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εκτός από την Ελλάδα.

Ωστόσο, κάποιοι εθελοντές φαίνεται ότι έβαλαν βάλει το… χεράκι τους και στον Πειραιά με αποτέλεσμα το λιμάνι να μην αδειάζει όπως επιθυμεί η κυβέρνηση. Ατομα που εμφανίστηκαν ως μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων – αγνώστων όμως άλλων στοιχείων – προέτρεπαν πρόσφυγες και μετανάστες να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες τα πούλμαν να φεύγουν άδεια και η κατάσταση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να παραμένει τραγική.

Οπως φαίνεται και σε φυλλάδιο, γραμμένο στα αγγλικά, που μοίρασαν μέλη ανύπαρκτης ΜΚΟ προς τους ανθρώπους αυτούς, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες τους διαβεβαιώνουν για την ασφάλειά τους, εκείνοι τους «ξεσηκώνουν», υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει κίνδυνος η αίτησή τους για άσυλο να οδηγήσει στη φυλάκιση και την απέλαση.

filladio agglika
Το φυλλάδιο που μοιράζουν μέλη μιας ΜΚΟ στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τους αποτρέπουν να φύγουν από το λιμάνι του Πειραιά

Η Frontex προειδοποιεί

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν υπολογίσει κανείς πως μέσα στο πλήθος των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για παροχή ασύλου, ενδέχεται να βρίσκονται και κάποιες ατόμων που εμπλέκονται με την τρομοκρατία. Με έκθεση ανάλυσης ρίσκου, η Frontex προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο ξεφεύγει από την εικασία και μπορεί να είναι πραγματικότητα.

Επικαλείται το παράδειγμα δύο τρομοκρατών που χτύπησαν το Παρίσι και οι οποίοι προηγουμένως είχαν κάνει τη γνωστή διαδρομή (βλ. Τουρκία-Λέρος).

«Οι επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο 2015 δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι παράνομες μεταναστευτικές ροές μπορεί να χρησιμοποιούνται από τρομοκράτες για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση», αναφέρει η έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προστασίας των συνόρων και τονίζει: «Δύο από τους τρομοκράτες μπήκαν από τη Λέρο και καταγράφηκαν από τις ελληνικές Αρχές. Παρουσίασαν πλαστά χαρτιά από τη Συρία προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία καταγραφής τους».

Ετσι η Frontex προτείνει να εφαρμοστούν οι διαδικασίες «screening» τις οποίες χαρακτηρίζει ως απαραίτητες ώστε να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμού των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν χωρίς διαβατήρια ή άλλα έγγραφα για την εθνικότητά τους.

Στην έκθεσή της για το 2016, η υπηρεσία τονίζει μεταξύ άλλων ότι την χρονιά που μας πέρασε ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων συνόρων έφτασε τα 1,8 εκατομμύρια, ένας αριθμός που είναι έξι φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο «ρεκόρ». Ωστόσο, η Frontex εξηγεί ότι είναι πιθανό να υπάρχουν διπλές καταγραφές προσώπων από τις εθνικές Αρχές.

Η «έκρηξη» των προσφυγικών ροών σύμφωνα με την έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας σημειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να επιλέγουν τη δυτική βαλκανική οδό και όχι την κεντρική μεσογειακή οδό, μέσω δηλαδή της Ιταλίας. Παράλληλα σημειώνεται ότι καταγράφηκε αύξηση κατά 42% των μεταναστών που προέρχονται από χώρες της ανατολικής και δυτικής Αφρικής όπως η Ερυθραία.

Στην έκθεση ανάλυσης ρίσκου για το 2016 η Frontex αναφέρεται και στους διακινητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει, έχουν αυξηθεί κατά 20% οι συλλήψεις, ενώ εντοπίστηκαν περισσότεροι από 12.000 διακινητές οι οποίοι κατάγονται κυρίως από χώρες όπως το Μαρόκο, η Ισπανία, η Αλβανία και η Συρία.

Τelegraph: «Η Ελλάδα αναστέλλει τις επαναπροωθήσεις»

Στο θέμα των επαναπροωθήσεων αναφέρεται και η βρετανική εφημερίδα Telegraph με επιτόπιο ρεπορτάζ στη Λέσβο και τη Χίο.  «Οι Αρχές παραδέχθηκαν ότι μπορεί να χρειαστούν και μήνες για την επεξεργασία των χιλιάδων αιτήσεων ασύλου από άτομα που έχουν ξεμείνει στα νησιά», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Συνολικά 202 άτομα, κατά κύριο λόγο Πακιστανοί και Αφγανοί, εστάλησαν από τη Λέσβο και τη Χίο στην Τουρκία τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα εφαρμογής των επαναπροωθήσεων που προβλέπει η ευρωπαϊκή συμφωνία. Ομως, κανένας μετανάστης δεν πήρε τον δρόμο της επιστροφής την Τρίτη.

Μία «βροχή» αιτήσεων για άσυλο της τελευταίας στιγμής είχε ως συνέπεια να μην υπάρχουν αρκετοί «κατάλληλοι» υποψήφιοι για επαναπροώθηση στην Τουρκία, ανέφεραν οι αρχές τόσο της Αθήνας όσο και της Αγκυρας, σύμφωνα με την Telegraph.

«Οι επιστροφές θα ξεκινήσουν εκ νέου όταν θα υπάρχει επαρκής αριθμός μεταναστών», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

«Η διαδικασία σταματά προσωρινά, εξαιτίας της αύξησης των αιτήσεων ασύλου τις τελευταίες ημέρες, από πρόσφυγες στη Χίο και τη Λέσβο», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι», παραδέχεται η Μαρία Σταυροπούλου, της Υπηρεσίας Ασύλου. «Είμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπους που μιλούν 70 διαφορετικές γλώσσες και πολλοί έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά, γιατί έφευγαν από εμπόλεμες ζώνες», εξηγεί.

Από τους 400 αξιωματούχους που έχει υποσχεθεί η ΕΕ ότι θα στείλει στην Ελλάδα, μόνο 30 έχουν έρθει έως τώρα, προσθέτει. «Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να εκπαιδευθεί το επιπλέον προσωπικό, που έχει προσληφθεί στην Ελλάδα», συμπληρώνει.

Επιβεβαίωση και από την Τουρκία

Το «πάγωμα» των επαναπροωθήσεων επιβεβαιώνεται και από την Τουρκία. Σύμφωνα με τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο, «η Ελλάδα ανέβαλε ως την Παρασκευή την επαναπροώθηση της επόμενης ομάδας μεταναστών στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αγκυρα». Επίσης, συμπλήρωσε πως  δεν αναμένεται να υπάρξει επανεισδοχή άλλων μεταναστών στη χώρα του μέχρι τότε.

Εκκληση από λιμενικούς

Δεν είναι, όμως, μόνο η κατάσταση στα νησιά που έχει ξεφύγει πλέον από τον έλεγχο. Στον Πειραιά, και λόγω της παραμονής των προσφύγων και μεταναστών που αναφέρθηκε προηγουμένως, τα πράγματα είναι εξόχως δύσκολα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζητεί την παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο λιμάνι.

Στο κείμενο γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην απόδοση των ευθυνών. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «Παίζεται καθημερινά ένα θέατρο του παραλόγου. Ποιοι και γιατί επέτρεψαν επί μακρό χρονικό διάστημα να μετατραπεί το Λιμάνι του Πειραιά σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών; Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν μας απομένει καμία άλλη δυνατότητα παρά να ζητήσουμε την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να εξετάσει τυχόν ευθύνες για τις ενέργειες ατόμων, οι κινήσεις των οποίων δυσχεραίνουν την διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών».

Παράλληλα, θέτει ορισμένα καίρια ερωτήματα: «Ποιοι και γιατί επέτρεψαν επί μακρό χρονικό διάστημα να μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών;

Ποιοι ελέγχουν τα άτομα – Ελληνες και ξένους – που δηλώνουν εθελοντές, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι και τι επιδιώκουν;

Γιατί χρησιμοποιούνται τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και δεν αναλαμβάνουν το έργο αυτό αποκλειστικά στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής; Ποιος θα φέρει την ευθύνη εάν συμβεί ατύχημα μέσα στο λιμάνι;».

Την Τρίτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Σταμάτιος Ράπτης, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλειος Παπαδόπουλος, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, Αμυνας Γιάννης Ταφύλης, εκπρόσωποι της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Πειραιά και μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ο κ. Δρίτσας επανέλαβε ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί έως το Πάσχα, διαβεβαιώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται το λιμάνι να γίνει μόνιμη δομή φιλοξενίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...