Ηταν ολοφάνερο πως κάποια στιγμή η κατάσταση θα έφτανε στο μη περαιτέρω. Μόνο ως καζάνι που βράζει μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την κατάσταση που επικρατεί εδώ και λίγες ημέρες στην Ειδομένη. Η οργή των 12.000 προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη και πέφτει επί δικαίων και αδίκων.
Ακόμη και τα μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τα μόνα που μέχρι πρότινος στέκονταν αρωγοί στο δράμα τους, δέχθηκαν τον τυφλό θυμό των προσφύγων με αποτέλεσμα να συμβεί αυτό που ουδείς ήθελε: οι ΜΚΟ ενημέρωσαν ότι αποχωρούν – κάτι που έπραξαν την Τρίτη για να επιστρέψουν την Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, μετά την ένταση της Τρίτης, επιστρέφουν κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Ειδομένη και η ηρεμία στον καταυλισμό δείχνει να επανέρχεται μετά τις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις υπέρ του ανοίγματος των συνόρων και την απόπειρα δύο ατόμων να αυτοπυρποληθούν.
Μεταξύ αυτών, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Πράξις. Μέλη τους διένειμαν σάντουιτς σε πρόσφυγες και ετοιμάζουν συσσίτιο για το μεσημέρι, ενώ τον καταυλισμό επισκέφθηκε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας Αντρέας Ξανθός.
Τις συνθήκες διαβίωσης, ωστόσο, επιδεινώνει η βροχή που πέφτει από το πρωϊ. Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης βρίσκονται κλινάμαξες του ΟΣΕ, στις οποίες πρόκειται να φιλοξενηθεί αριθμός προσφύγων.
Την Τρίτη, πάντως, τα πράγματα ήταν οριακά. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο αυτοπυρπολισμός δύο ατόμων, τα οποία παρασυρμένα από την απόγνωση θέλησαν να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον ακραίο τρόπο. Ωστόσο, αυτές οι απονενοημένες ενέργειες σκόρπισαν το φόβο στα μέλη των ΜΚΟ με αποτέλεσμα να πάρουν την απόφαση να αποχωρήσουν από την περιοχή.
Ηδη, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», η πρώτη ΜΚΟ που έφτασε στην περιοχή, εγκατέλειψε την Τρίτη για πρώτη φορά τον καταυλισμό των προσφύγων. Αυτό που τονίζουν είναι ότι θα επιστρέψουν μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί και ηρεμίσουν τα πνεύματα. Ηχηρή ήταν και η αποχώρηση της Υπατης Αρμοστείας από την Ειδομένη. Οπως ανακοίνωσε, η βασική της αντίθεση έχει να κάνει με την μετατροπή των hot spots σε κλειστές δομές, ενώ δεν λείπουν και οι ανησυχίες των μελών της για την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.
Η αντίδραση των εγκλωβισμένων
Πρόσφυγες και μετανάστες εκτός από το να φωνάξουν «go, go, no food, no water» στους εθελοντές, ξάπλωσαν στις σιδηροδρομικές γραμμές ενώ μετά δυσκολίας κάποιοι γονείς δέχτηκαν να δώσουν γάλα στα παιδιά τους. Είναι φανερό πως πλέον οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν επιθυμούν να μείνουν περαιτέρω στην Ειδομένη, αισθάνονται φυλακισμένοι και δεν βλέπουν κανένα φως από την περιβόητη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Κάποιοι εξ αυτών ρέπουν προς ακραίες συμπεριφορές, ενώ άλλοι προσπαθούν να κρατήσουν ένα ελάχιστο ψήγμα ελπίδας και ψυχραιμίας ευελπιστώντας ότι πολύ σύντομα θα εξευρεθεί λύση.
Ενδεχόμενο παρέμβασης της αστυνομίας
Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας, σε περιορισμένη κλίμακα στην Ειδομένη. Η απάντησή του σε σχετική ερώτηση για το τι συμβαίνει στον καταυλισμό ήταν: «Στην Ειδομένη δεν είναι καλή η κατάσταση. Πρέπει να εκτονωθεί. Δεν φτιάξαμε εγκαταστάσεις στην Ειδομένη για να μη δημιουργήσουμε μία κατάσταση τύπου Καλαί. Φτιάξαμε υποδομές για την υποστήριξή τους. Ηδη, έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας. Ο στρατός θα αναλάβει ανάγκες ανθρωπιστικές. Δεν είναι ρεαλιστική η διάλυση 13.000 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι συνθήκες χάους και βίας δεν δημιουργούνται από μόνες τους. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να υπάρξουν αστυνομικές παρεμβάσεις σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά όχι βία. Μπορεί να εφαρμοστεί η πειθώ. Οσοι βρίσκονται στα κέντρα, τους ενημερώνουμε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Είτε η αίτηση ασύλου, είτε η επιστροφή στην Τουρκία».
Καμμένος: «Δεν θα εμπλακεί ο στρατός»
Θέση για την κατάσταση στην Ειδομένη πήρε και ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος. Μιλώντας στην Τετάρτη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, επισήμανε πως η Ειδομένη δεν είναι οργανωμένο κέντρο φιλοξενίας, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να εμπλακεί ο στρατός.
Για το θέμα της τροφοδοσίας που έχει προκύψει μετά τις δηλώσεις Τόσκα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ξεκαθάρισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι υπηρεσία τροφοδοσίας τροφίμων. Οπως είπε, ο στρατός ανέλαβε ένα έργο συγκεκριμένο, να φτιάξει τις υποδομές άμεσα και να οργανώσει την λειτουργία τους. Ο στρατός σύμφωνα με τον κ. Καμμένο ανέλαβε την τροφοδοσία, μέσω εταιρειών, σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας και υπογράμμισε ότι η Ειδομένη δεν είναι οργανωμένο κέντρο και ο στρατός δεν πρόκειται να εμπλακεί».
Μουζάλας: «Δεν αποκλείω τίποτα…»
Από την μεριά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, έδειξε έντονα προβληματισμένος με την κατάσταση και δεν απέκλεισε τίποτα. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, παραδέχθηκε ευθαρσώς: «Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνουν παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά αυτό είναι κάτι που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για οπουδήποτε υπάρχει αυτού του μεγέθους το προσφυγικό ρεύμα. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για να μην συμβεί κάτι τέτοιο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News