588
Ο Δημήτρης Μάρδας στα υπουργικά έδρανα – μόνος με τις σκέψεις του για τους πρόσφυγες-επενδυτές | InTime News

«Οποιος έχει χρήματα μπορεί να μείνει»

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2016, 14:25
Ο Δημήτρης Μάρδας στα υπουργικά έδρανα – μόνος με τις σκέψεις του για τους πρόσφυγες-επενδυτές
|InTime News

«Οποιος έχει χρήματα μπορεί να μείνει»

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2016, 14:25

Για τα «σχέδια» Μάρδα με τους πρόσφυγες-μετανάστες και την αδυναμία της χώρας να διαχειριστεί το αυξανόμενο κύμα αιτημάτων για άσυλο, κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος.

Συγκεκριμένα, όπως αναμεταδίδει η υπηρεσία της Deutsche Welle, την ώρα που αναμένεται η έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία και μετεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από τους καταυλισμούς της Τουρκίας στην ΕΕ, ήδη διαφαίνονται προβλήματα και διατυπώνονται αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο είναι εφαρμόσιμη η συμφωνία.

Η Bild, στο φύλλο της την Τετάρτη, αναφέρει ότι «η ΕΕ δεν αποστέλλει σε πρώτη φάση εξειδικευμένους σε θέματα ασύλου δικαστές για την Αθήνα». Σύμφωνα με τη λαϊκή εφημερίδα, αυτό συνιστά «υποτροπή στην προσφυγική κρίση. (…) Η αιτία είναι σύμφωνα με ένα e-mail του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Aσυλο (EASΟ), ότι η Αθήνα δεν έχει ψηφίσει έως τώρα τους απαιτούμενους νόμους για το άσυλο, επιθυμεί όμως να το πράξει εν τάχει».

Oπως επισημαίνει η Bild, στην επίμαχη ηλεκτρονική επιστολή αναφέρεται ότι για όσο διάστημα δεν υπάρχει το νέο νομικό πλαίσιο «θα είναι αδύνατο» να ξεκινήσει το έργο των εν λόγω δικαστών. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα έχει μόλις οκτώ δικαστές για το άσυλο. Αρχικά πρόκειται να σταλούν άλλοι 30 από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία επιστροφή απορριφθέντων αιτούντων άσυλο στην Τουρκία ή η κατανομή (σ.σ. προσφύγων) σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Οι σύροι πρόσφυγες και οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel κάνει αναφορά στην αμφιλεγόμενη πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για καταγραφή της οικονομικής κατάστασης προσφύγων που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα με αντάλλαγμα τη χορήγηση άδειας παραμονής στην Ελλάδα. Υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οποιος έχει χρήματα μπορεί να μείνει» το Spiegel Online επισημαίνει ότι «δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται στην Ελλάδα – η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει τώρα να κερδίσει χρήματα από αυτούς». Οπως γράφει το περιοδικό, το σχέδιο του Δημήτρη Μάρδα είναι «σε πρόσφυγες που θα φέρουν τα χρηματικά τους αποθέματα από λογαριασμούς του εξωτερικού στην Ελλάδα και επενδύσουν εκεί, να δίνεται η δυνατότητα χορήγησης μόνιμης άδειας παραμονής», σημειώνει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι «ο Δ. Μάρδας δεν είπε ακριβώς πως πρόκειται να εφαρμοστεί το σχέδιο. Μια δυνατότητα θα ήταν η διεύρυνση ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2014. Αυτός επιτρέπει σε πολίτες εκτός ΕΕ να λάβουν πενταετή και ανανεώσιμη άδεια παραμονής εφόσον αποκτήσουν στην Ελλάδα ακίνητα ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ».

Οπως διευκρινίζεται, παρόμοιους νόμους είχαν ψηφίσει η Ισπανία και η Πορτογαλία στο απόγειο της κρίσης στην ευρωζώνη. Ο συντάκτης του άρθρου σχολιάζει ότι το γεγονός ότι «ο Μάρδας λανσάρει ένα τέτοιο σχέδιο δεν προκαλεί έκπληξη. Ο οικονομολόγος είναι εξοικειωμένος με την αναγκαιότητα να είναι δημιουργικός στο οικονομικό πεδίο. Στη θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση ενώπιον της χρεοκοπίας και κατέβαλε ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών της με στόχο να συγκεντρώσει εγκαίρως τα απαιτούμενα χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα».

«Αιχμάλωτοι στο κέντρο κράτησης της Λέσβου»

Τον παραπάνω γλαφυρό τίτλο χρησιμοποιεί δημοσιογράφος του οικονομικού πόρταλ της εφημερίδας Handelsblatt, ο οποίος βρίσκεται στη Λέσβο στηρίζοντας εθελοντικά το έργο μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης και δημοσιοποίησε εν είδει ημερολογίου τις εντυπώσεις του από το hot spot των προσφύγων στη Μόρια. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα της Handelsblatt, «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εξωθεί τους πρόσφυγες σε νόμιμα κέντρα υποδοχής. Οι συνθήκες διαβίωσης εκεί επιδεινώνονται, οι αρχές δεν ανταποκρίνονται».

Οπως επισημαίνεται, «η ελληνική κυβέρνηση μετέτρεψε σε συνέχεια της συμφωνίας (σ.σ. με την Τουρκία) πολλούς καταυλισμούς προσφύγων σε κλειστά στρατόπεδα», ενώ υπενθυμίζονται οι διαμαρτυρίες διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων που έκαναν το προηγούμενο διάστημα λόγο για «κέντρα κράτησης προσφύγων» στην Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...