589
Η στιγμή της πτώσης του αμερικανικού μαχητικού στο νερό από το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου | Τwitter

Ενα F-35 βυθίστηκε και το βίντεο ανέβηκε στο Twitter!

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 18:38
Η στιγμή της πτώσης του αμερικανικού μαχητικού στο νερό από το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου
|Τwitter

Ενα F-35 βυθίστηκε και το βίντεο ανέβηκε στο Twitter!

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 18:38

Πρώτη έκανε τον γύρο του κόσμου (ακόμη και των σόσιαλ μίντια) η είδηση ότι ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35 τελευταίας τεχνολογίας βυθίστηκε στη Θάλασσα της Κίνας και αμέσως μετά η πληροφορία ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα πράξει τα δέοντα ώστε να ανασύρει το αεροπλάνο από τον βυθό, το αργότερο σε τρεις εβδομάδες.

Το περιστατικό της βύθισης του F-35 δεν ήταν πολεμικό. Στις 24 Ιανουαρίου αυτό το υπερσύγχρονο ιπτάμενο όπλο έπεσε στη θάλασσα εξαιτίας κάποιου λάθους ή κάποιας δυσλειτουργίας κατά τη διαδικασία προσνηώσεως του στο αεροπλανοφόρο «Carl Winson».

Για να ανακτήσουν το μυστικό όπλο τους, οι Αμερικανοί θα σαρώσουν τον πυθμένα με συσκευές τις οποίες διαθέτουν μόνο τα ειδικά πλοία εναλίων ερευνών, και έπειτα, μετά τον εντοπισμό του, θα στείλουν τηλεκατευθυνόμενα οχήματα να τυλίξουν με ατσαλόσυρμα το αεροπλάνο ώστε να το ανελκύσει ο γερανός.

Μήνυμα στο Πεκίνο

Ολα τα διεθνή Μέσα αφιέρωσαν χρόνο και χώρο στο συμβάν, όμως η Repubblica έθεσε και έναν λογικό προβληματισμό: Πώς είναι δυνατόν να εμφανίστηκε το βίντεο του συμβάντος στο Twitter, δηλαδή το ίδιο το F-35 μα σκεπάζεται από το νερό; Μόνο στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ ήταν σε θέση να απαθανατίσει τη σκηνή, κανείς άλλος. Ετσι προέκυψε καινούργια απορία: Γιατί αυτός ο στρατιωτικός ανέλαβε το ρίσκο της ανάρτησης (και του συνεπαγόμενου στρατοδικείου ή ναυτοδικείου); Μόνο για να μαζέψει… ακολούθους; Αστεία πράγματα.

Είναι πολύ πιθανόν, έγραψαν οι Ιταλοί, ότι το βίντεο κυκλοφόρησε στα σόσιαλ μίντια με απόφαση της ηγεσίας των ΗΠΑ. (Το Πολεμικό Ναυτικό παραδέχθηκε αμέσως ότι οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι αληθινά και όχι προϊόντα μονταζιέρας.) Ηταν μία καλώς υπολογισμένη κίνηση, η οποία ήθελε να μεταδώσει ένα μήνυμα στους Κινέζους, του στυλ «ξέρουμε την περιοχή, και θα το βρούμε». Ηταν μία προειδοποίηση με αποδέκτη το Πεκίνο: να αποφύγει ριψοκίνδυνες πρωτοβουλίες που θα δημιουργούσαν μεγάλη ένταση, καθώς ακόμη εξακολουθεί να μαίνεται το Ουκρανικό.

Εκατό εκατομμύρια ευρώ βυθίστηκαν έγραψε με μελοδραματικότητα αλλά και επίγνωση της ζημίας (της οικονομικής, τουλάχιστον) η Repubblica, δίνοντας συγχρόνως και δείγμα της υποδοχής που επιφύλαξαν στην είδηση οι είρωνες χρήστες των σόσιαλ μίντια: «Το νέο μυστικό όπλο των ΗΠΑ αποκαλύφθηκε, είναι το… υποβρύχιο αεροπλάνο»…

Σε ό,τι αφορά τα ακριβή γεγονότα εκείνης της ημέρας, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το μαχητικό, τελειώνοντας την πτήση του, δεν μπόρεσε να σταματήσει στον χώρο προσνηώσεων του θηριώδους καραβιού, με συνέπεια να πέσει στη θάλασσα. Ωσπου να το καλύψουν τα κύματα, το F-35 είχε προλάβει να τραυματίσει (όχι σοβαρά) έξι ναύτες, αλλά και να σώσει τον πιλότο με το εκτινασσόμενο κάθισμά του.

«Δεν ενδιαφερόμαστε»

Με την κυκλοφορία της είδησης ενεργοποιήθηκαν και οι Κινέζοι, στέλνοντας πλοία του στόλου τους στην περιοχή. Υπήρξε φόβος ότι πλοία επιφανείας και υποβρύχια θα κατευθυνθούν στο ακριβές σημείο βύθισης του αμερικανικού αεροπλάνου ώστε να προβούν σε κατάληψή του, αφού θεωρείται το πιο εξελιγμένο όπλο της εποχής μας. Πρόκειται για ένα μηχάνημα πλήρως αυτοματοποιημένο, με αποκλειστικώς δικό του λογισμικό, το οποίο δύναται να εξουδετερώνει τα εχθρικά ραντάρ. Η κατοχή ενός θραύσματός του και μόνο αρκεί ώστε να αποκρυπτογραφηθεί όλη η τεχνολογία του.

Και αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τους Κινέζους μακριά από τη θαλάσσια περιοχή του συγκεκριμένου ναυαγίου. Οι Ιταλοί έκλεισαν το σημείωμά τους με την πληροφορία ότι «οι Κινέζοι, ευτυχώς, έλαβαν το μήνυμα», καθώς εκπρόσωπος της κυβέρνησης τους τοποθετήθηκε στο θέμα του F-35 και δήλωσε «μη ενδιαφερόμενος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...