351
Η Κριστιάν Τομπιρά θεωρείται η δημοφιλέστερη πιθανή υποψήφια από τον χώρο της Αριστεράς | REUTERS/Stephane Mahe

Γαλλία: Οι ψηφοφόροι της Αριστεράς στηρίζουν την Τομπιρά για υποψήφια πρόεδρο

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 12:13
Η Κριστιάν Τομπιρά θεωρείται η δημοφιλέστερη πιθανή υποψήφια από τον χώρο της Αριστεράς
|REUTERS/Stephane Mahe

Γαλλία: Οι ψηφοφόροι της Αριστεράς στηρίζουν την Τομπιρά για υποψήφια πρόεδρο

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 12:13

Την Κριστιάν Τομπιρά θέλουν οι ψηφοφόροι της Αριστεράς για υποψήφια πρόεδρο στη Γαλλία, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της άτυπης προκριματικής ψηφοφορίας που έγινε online, το προηγούμενο τετραήμερο.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 467.000 πολίτες, οι οποίοι εκλήθησαν να βαθμολογήσουν επτά υποψήφιους για την υποψηφιότητα της Αριστεράς, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει ενωμένο μέτωπο στις προεδρικές εκλογές η κατακερματισμένη παράταξη.

Η Τομπιρά, που ήταν από την αρχή το φαβορί, σύμφωνα με τον Guardian, συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία και ήταν η μοναδική που κρίθηκε «καλύτερη από καλή».

Επόμενοι στην κατάταξη ήταν ο Γιανίκ Ζαντό από το κόμμα των Πρασίνων, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, προεδρικός υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές, ο ευρωβουλευτής Πιέρ Λαρουτουρού και τελευταία η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό.

Η ψηφοφορία διοργανώθηκε από πολιτικούς ακτιβιστές, περιβαλλοντικές, φεμινιστικές και αντιρατσιστικές ομάδες σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας ισχυρός υποψήφιος της Αριστεράς που θα έχει ελπίδες να κερδίσει τον Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές του Απριλίου.

Βέβαια, το πρόβλημα είναι ότι η ψηφοφορία δεν έλαβε την έγκριση των υποψηφίων Μελανσόν, Ζαντό και Ινταλγκό, οι οποίοι είχαν δηλώσει από την αρχή ότι δεν θα έδιναν καμία σημασία στο αποτέλεσμα.

Ο Ζαντό δήλωσε ότι είναι σαν να μην έγινε και ο Μελανσόν την αποκάλεσε φάρσα.

Η Τομπιρά, αντίθετα, είχε δηλώσει ότι θα έπαιρνε στα σοβαρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και δεν αποκλείεται να δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά της, κάτι που έχει αφήσει να υπονοηθεί το τελευταίο δίμηνο.

Η Τομπιρά ήταν υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ, από το 2012 έως το 2016. Εγινε δημοφιλής μεταξύ των προοδευτικών και αντιμετώπισε βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας της.

«Θέλουμε μια ενωμένη Αριστερά, μια ισχυρή Αριστερά, και έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας», είπε μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από τους άλλους υποψήφιους να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όλοι οι αριστεροί υποψήφιοι θα αποκλειστούν από τον πρώτο γύρο των εκλογών του Απριλίου.

Ο Μακρόν είναι το φαβορί για τη νίκη, παρόλο που δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την υποψηφιότητά του, ενώ η Μαρίν Λεπέν είναι η πιθανότερη υποψήφια που θα τον αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο. Ομως η πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος θεωρείται δύσκολη και το τοπίο παραμένει θολό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...