573
Από την υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν από τον ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2020 | STR/NurPhoto via Getty Images

Ανάλυση: Τι σημαίνει για τα Ελληνοτουρκικά η «διαιτησία» Ερντογάν στο Ουκρανικό

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 14:32
Από την υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν από τον ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2020
|STR/NurPhoto via Getty Images

Ανάλυση: Τι σημαίνει για τα Ελληνοτουρκικά η «διαιτησία» Ερντογάν στο Ουκρανικό

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 14:32

Στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας  -και επαναφορά στο διπλωματικό προσκήνιο προσωπικά του Ταγίπ Ερντογάν- μέσω του Ουκρανικού «βλέπει» ο δρ Ρόναλντ Μαϊνάρντους, πολιτικός αναλυτής, σχολιαστής και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, παρουσιάζοντας σε άρθρο του στην Deutsche Welle τις πτυχές της ουκρανικής κρίσης που αφορούν τις ελληνoτουρκικές σχέσεις.

Η κρίση στην Ουκρανία έχει μάλλον αρνητικές επιπτώσεις για την Αθήνα, εκτιμά ο δρ Μαϊνάρντους, ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του 1990 είχε διατελέσει διευθυντής της ελληνικής σύνταξης της Deutsche Welle. «Εδώ και μερικές εβδομάδες παρατηρούμε μια πολιτική και στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας. Στον στρατιωτικό τομέα τα τουρκικά drones διαδραματίζουν βασικό ρόλο για την Ουκρανία. Στο διπλωματικό πεδίο ο Τούρκος πρόεδρος δίνει το παρών. Ο κ. Ερντογάν σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Κίεβο στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό που ο τούρκος πρόεδρος δεν κατάφερε να πετύχει στην κρίση του Αφγανιστάν, φαίνεται τώρα εφικτό: Να βρίσκεται στο διεθνές προσκήνιο μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τζο Μπάιντεν», περιγράφει.

Και όλα αυτά την ώρα που η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία δεν έχει ακόμη δώσει καμία ένδειξη για το πώς σκοπεύει να συμπεριφερθεί στις διαφορές μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. «Προφανώς», εκτιμά ο συντάκτης, «δεν βλέπει κανέναν λόγο να δραστηριοποιηθεί στην παρούσα φάση, γιιατί αν εξαιρέσουμε τις λεκτικές προκλήσεις απο την Αγκυρα (οι οποιες έχουν γίνει θλιβερή ρουτίνα) η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη».

Στο Ουκρανικό, σε αντίθεση με την πλειοψηφία της Δύσης, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία απορρίπτει επί της αρχής τις εξαγωγές όπλων στο Κίεβο και ειδικά η νέα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ του κόμματος των Πρασίνων, φαίνεται να είναι αδιάλλακτη στο θέμα αυτό. Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θέση θα λάβει η κυρία Μπέρμποκ στο ζήτημα των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, όταν το θέμα αυτό έρθει στην ημερήσια διάταξη, σημειώνει με νόημα ο δρ Ρόναλντ Μαϊνάρντους.

Το θέμα των γερμανικών όπλων στην Τουρκία  φέρεται να ήταν μεταξύ όσων συζήτησαν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμενη Παρασκευή.

Δεσπόζον θέμα, ωστόσο, όπως άλλωστε ανέφερε και η σχετική ενημέρωση από το Μαξίμου ήταν η Ουκρανία.

Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούν στην ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας, της ανοιχτής επικοινωνίας με τη Ρωσία και κυρίως στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

To ίδιο επανέλαβε ο κ. Δένδιας και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ουκρανό ομόλογό του, πριν την επίσκεψή του στην Μαριούπολη, περιοχή της Ουκρανία με έντονη παρουσία ελλήνων ομογενών.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας οφείλουν να τη σέβονται  οι νατοϊκοί σύμμαχοι σε όλες τις περιπτώσεις.

«Η αναφορά αυτή του κ. Δένδια δεν αφορά την απειλή της Ουκρανίας από τη Ρωσία, η οποία ως γνωστόν δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρεται στην απειλή της Τουρκίας. Η κλιμάκωση γύρω από την Ουκρανία του έδωσε μια άλλη ευκαιρία», επισημαίνει ο δρ Μαϊνάρντους, καθώς  «ολόκληρη η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας επισκιάζεται από τη διαμάχη -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- με την Τουρκία».

«Παρεμπιπτόντως», σημειώνει στο άρθρο του ο κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, η νέα γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών «δείχνει να είναι υπερ-απασχολημένη με το θέμα της Ουκρανίας. Η επίσκεψη της κύρίας Μπέρμποκ στην Αθήνα στις αρχές της χρονιάς, που είχε ανακοινωθεί στα μέσα ενημέρωσης, αναβλήθηκε επ’ αόριστον. Τώρα μαθαίνουμε ότι πρώτα θα ταξιδέψει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Βερολίνο».

«Τα διπλωματικά δρομολόγια για μια ακόμη φορά καταδεικνύουν τις πολιτικές προτεραιότητες», καταλήγει με νόημα ο ο δρ Ρόναλντ Μαϊνάρντους.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...