174
Πολίτες τρέχουν μπροστά από το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας | REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Eφιάλτης bank run στη Ρωσία: Η Κεντρική Τράπεζα διπλασίασε τα επιτόκια από το 9,5% στο 20%!

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2022, 10:51
Πολίτες τρέχουν μπροστά από το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας
|REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Eφιάλτης bank run στη Ρωσία: Η Κεντρική Τράπεζα διπλασίασε τα επιτόκια από το 9,5% στο 20%!

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2022, 10:51

Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία έφεραν τους πρώτους κλυδωνισμούς για το ρούβλι, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να ανακοινώνει τη Δευτέρα αύξηση του βασικού επιτοκίου της στο 20% (από το 9,5%) για να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι για την οικονομία που εγείρονται από την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος και την αύξηση του πληθωρισμού.

«Η αύξηση του βασικού επιτοκίου θα διασφαλίσει την άνοδο των επιτοκίων των καταθέσεων στα επίπεδα που απαιτούνται για την αντιστάθμιση των αυξημένων κινδύνων υποτίμησης και πληθωρισμού», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ανακοινώθηκε το προσωρινό πάγωμα των πωλήσεων ρωσικών securities στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα θα δώσουν παράλληλα εντολή στις ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες να πουλήσουν το 80% του ξένου συναλλάγματος από τα έσοδά τους, όπως ανήγγειλαν.

Το ρούβλι υποχώρησε έως και 119,50 ανά δολάριο, σημειώνοντας πτώση 30% από το κλείσιμο της Παρασκευής και υπό τον φόβο ενός bank run, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελευθερώσει 733 δισεκατομμύρια ρούβλια (8,78 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αποθεματικά τοπικών τραπεζών για να ενισχύσει τη ρευστότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...