1080
Η αίθουσα όπου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις Ρώσων και Ουκρανών | Sergei Kholodilin/BelTA/Handout via REUTERS

Στρώθηκε το τραπέζι των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών αλλά οι ελπίδες είναι αμυδρές

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2022, 08:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/02/2022 10.00
Η αίθουσα όπου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις Ρώσων και Ουκρανών
|Sergei Kholodilin/BelTA/Handout via REUTERS

Στρώθηκε το τραπέζι των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών αλλά οι ελπίδες είναι αμυδρές

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2022, 08:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/02/2022 10.00

Την ώρα που όλα είναι έτοιμα για τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας στην πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας, ο Πούτιν έδωσε εντολή για νέα μεγάλη ανάπτυξη ρωσικών χερσαίων δυνάμεων σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το κέντρο του Κιέβου.

Στόχος, να ισχυροποιήσει τη θέση της Μόσχας πριν (και αν) αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να «προλάβει» με μια «νίκη» τις συνέπειες του οικονομικού αποκλεισμού της Ρωσίας από τη Δύση, με το μπλοκάρισμα ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT και του περίπου 50% των αποθεμάτων της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Ηδη άλλωστε, με το άνοιγμα των διεθνών αγορών, τη Δευτέρα, το ρούβλι έχασε σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Το ρωσικό εθνικό νόμισμα έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Εχοντας θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις και προφανώς ενοχλημένος από την εξέλιξη του blitzkrieg που εξαπέλυσε κατά της Ουκρανίας, ο Πούτιν έδωσε εντολή για το «σφίξιμο της τανάλιας» στο Κίεβο στέλνοντας νέες ενισχυμένες δυνάμεις για «να τελειώσει τη δουλειά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Σε δορυφορικές εικόνες της εταιρείας Maxar την Κυριακή διακρινόταν  μεγάλη φάλαγγα ρωσικών χερσαίων δυνάμεων με εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα (ανάμεσά τους άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού, αυτοκινούμενο πυροβολικό), να κατευθύνεται βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Ιβάνκιβ και να κινείται προς το Κίεβο, σε απόσταση περίπου 65 χλμ. από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης, το γεγονός ότι η στρατιωτική φάλαγγα εκτεινόταν για περισσότερα από 5 χιλιόμετρα.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν και τα πρώτα πλάνα από τη φάλαγγα των λεγόμενων Καντιροβιτών, των τσετσένων μαχητών (περίπου 10.000) που έστειλε στα μέτωπα της Ουκρανίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα εξάλλου με αμερικανικές πηγές ενημέρωσης, περί τους 2.000 ρώσους πεζοναύτες αποβιβάστηκαν στις ακτές της Αζοφικής 30 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης, σε μία εξέλιξη που ερμηνεύεται ως η έναρξη της τελικής επίθεσης για την κατάληψη της πόλης με την έντονη παρουσία των ελλήνων ομογενών.

Ενισχύοντας το αίσθημα στρατιωτικής υπεροχής, ο ρωσικός Στρατός διαβεβαίωσε  τη Δευτέρα ότι «οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν ελεύθερα το Κίεβο», κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

«Ολοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ», στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Αμυνας, υπογραμμίζοντας πως «η Ρωσία έχει την αεροπορική υπεροχή σε όλη την Ουκρανία», κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα.

Εν τω μεταξύ η ουκρανική αντιπροσωπεία βρίσκεται ήδη στο έδαφος της Λευκορωσίας για τη συνάντηση με τους Ρώσους που ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 8 το πρωί. Και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, η ρωσική πλευρά κάνει επίδειξη δύναμης, καθυστερώντας με διάφορες προφάσεις την έναρξη της συνάντησης (κάνοντας δηλαδή τους Ουκρανούς να περιμένουν πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις).

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική, χωρίς να έχουν οριστεί προαπαιτούμενα, στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ», ανέφερε η σχετική επιβεβαίωση.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνάντησης

Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας).

Σε ανακοίνωση του ουκρανού υφυπουργού Εσωτερικών, Εβγκένι Γενίν, σημειώνεται ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο «ανέλαβε την ευθύνη να διασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που σταθμεύουν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια της μετάβασης, συνάντησης και επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας».

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε απαισιόδοξος, τόνισε όμως ότι είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να εξασφαλίσει την ειρήνη.

«Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά ας προσπαθήσουν ώστε αργότερα να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ουκρανίας που να αμφιβάλλει εάν εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε έστω και η παραμικρή ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κούλεμπα, μίλησε για «νίκη»:

«Το γεγονός ότι τώρα έστειλαν μήνυμα (οι Ρώσοι) ότι είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς απαιτήσεις και προαπαιτούμενα, είναι μια νίκη για την ουκρανική πλευρά».

Ο ουκρανός υπ. Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη «που έχουν προσφέρει οι σύμμαχοι και φίλοι μας», για να υπογραμμίσει παράλληλα ότι «είναι οι δικοί μας άνθρωποι όμως που πολεμούν, παλεύουν και σκοτώνονται».

«Θα στείλουμε μια αντιπροσωπεία σε έναν μεθοριακό σταθμό και πάμε εκεί πρώτα απ’ όλα για να ακούσουμε τι έχει να μας προτείνει η Ρωσία, τι έχει να πει. Δεν υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία, δεν υπάρχει κάποιος στόχος, δεν υπάρχει κάποια βάση, πέρα από το ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τι έχει να πει η Ρωσία και να θέσουμε τα αιτήματά μας», διευκρίνισε.

Οπως υπογράμμισε, «ο πρόεδρος Λουκασένκο διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Zελένσκι ότι δεν θα υπάρξει καμία εχθρική ενέργεια από το έδαφος της Λευκορωσίας και καμία ρωσική επίθεση από τη Λευκορωσία και αυτό είναι κάτι θετικό».

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τη χώρα μας, να αντιστεκόμαστε επιτυχώς στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, στους Ρώσους εισβολείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανακαταλάβουμε όποια εδάφη έχουν καταλάβει. Αλλά θα ήθελα να κάνω απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να παραδώσουμε ούτε μία σπιθαμή του εδάφους της Ουκρανίας», διεμήνυσε, ενώ για τις αναφορές Πούτιν στο πυρηνικό του οπλοστάσιο, επεσήμανε ότι «θα ήταν κάτι καταστροφικό για τον κόσμο», αν και, όπως είπε, δεν είναι κάτι αναμενόμενο (η χρήση πυρηνικών όπλων) ακόμη και από τον πρόεδρο Πούτιν.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει τηλεδιάσκεψη με συμμάχους για να «συντονίσει» μια «ενωμένη αντίδραση», απέναντι στη ρωσική κλιμάκωση στα μέτωπα της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στη σχετική ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιοι άλλοι ηγέτες θα πάρουν μέρος στη συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν.

Τη Δευτέρα συγκαλείται, τέλος, έκτακτη κατεπείγουσα σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να εκφραστούν τα 193 μέλη της σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απόφαση, την οποία είχαν εισηγηθεί οι ΗΠΑ και η Αλβανία, υιοθετήθηκε από 11 χώρες. Η Ρωσία την καταψήφισε και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα και η Ινδία απείχαν της ψηφοφορίας. Δεν ήταν δυνατή η άσκηση βέτο για τη σύγκληση αυτή, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του ΟΗΕ.

Επιβεβαιώθηκε, τέλος, ότι η Ουκρανία κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, χωρίς πάντως να έχει γίνει γνωστό πότε αυτή θα εξεταστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...