323
Ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου των Βρυξελλών, στις 24 Μαρτίου | REUTERS/Evelyn Hockstein

Μπάιντεν: «Απαντάμε αμέσως αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 20:50
Ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου των Βρυξελλών, στις 24 Μαρτίου
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Μπάιντεν: «Απαντάμε αμέσως αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 20:50

Επειτα από τη λήξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη 24 Μαρτίου, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ατλαντική Συμμαχία «σήμερα είναι πιο ενωμένη από ποτέ» και συγχρόνως ήταν κατηγορηματικώς ότι «εφ’ όσον η Ρωσία χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία χημικά όπλα, τότε οι ΗΠΑ θα απαντήσουν».

Ωστόσο ο Μπάιντεν δεν διευκρίνισε τον τρόπο της απαντήσεως. Είπε: «Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης».

Συγχρόνως δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικώς πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από τους G20 και ότι το συγκεκριμένο θέμα ετέθη κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε σήμερα με τους ηγέτες άλλων χωρών και οργανισμών στις Βρυξέλλες.

«Η απάντησή μου είναι ναι, εξαρτάται από την G20» είπε ακριβώς ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20.

Και συμπλήρωσε ότι αν τυχόν άλλες χώρες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, η δική του άποψη είναι ότι, τότε, πρέπει να επιτραπεί και στην Ουκρανία να παρίσταται στις συναντήσεις του κλαμπ.

«Η Κίνα είναι δεμένη μαζί μας»

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την «ελπίδα» ότι η Κίνα δεν πρόκειται να βοηθήσει τη Ρωσία να μετριάσει τον αντίκτυπο των οικονομικών κυρώσεων που της επέβαλαν οι Δυτικοί, σχολιάζοντας ότι το οικονομικό μέλλον του ασιατικού γίγαντα «είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση παρά με τη Ρωσία».

Είπε: «Νομίζω ότι η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον εξαρτάται πολύ περισσότερο από τη σχέση της με τη Δύση παρά από τη Ρωσία. Και ελπίζω ότι δεν θα δεσμευτεί να βοηθήσει τη Μόσχα να χαλαρώσει τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία».

Και διευκρίνισε ότι η παραπάνω «ελπίδα» του δεν συνιστά, βέβαια, καμία απειλή για την Κίνα: «Δεν απείλησα, ωστόσο του το κατέστησα σαφές, αφού φρόντισα να καταλάβει τις συνέπειες που θα είχε η όποια βοήθεια στη Ρωσία». Φυσικά, ο αμερικανός πρόεδρος δεν ανέφερε το όνομα του κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, ωστόσο με αυτόν είχε προσφάτως συνδιάλεξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...