416
Μπάιντεν και Φον ντερ Λάιεν εικονίζονται σε αυτό το ΝΑΤΟϊκό πηγαδάκι – αναμένεται να ανακοινώσουν από κοινού την αμερικανική πλημμυρίδα LNG στην Ευρώπη | REUTERS/Henry Nicholls/Pool

Οι ΗΠΑ θα «φουλάρουν» με LNG την Ευρωπαϊκή Ενωση

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 20:10
Μπάιντεν και Φον ντερ Λάιεν εικονίζονται σε αυτό το ΝΑΤΟϊκό πηγαδάκι – αναμένεται να ανακοινώσουν από κοινού την αμερικανική πλημμυρίδα LNG στην Ευρώπη
|REUTERS/Henry Nicholls/Pool

Οι ΗΠΑ θα «φουλάρουν» με LNG την Ευρωπαϊκή Ενωση

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 20:10

Οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν ένα σχέδιό τους για την προμήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης με επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022 – αυτό είπαν στους βρετανικούς Financial Times «τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα». Η συγκεκριμένη συμφωνία στοχεύει να βοηθήσει την Ενωση να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και έρχεται σε χρονική στιγμή που η Κομισιόν «αγωνίζεται να περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά τα δύο τρίτα».

Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα συμβάλουν στην εξυπηρέτηση του στόχου που έθεσε η Ενωση, δηλαδή να αντικατασταθούν 50 δισεκατομμύρια κ.μ. ρωσικού φυσικού αερίου με εναλλακτικές προμήθειες. Το 2021, οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με 22 δισεκατομμύρια κ.μ. σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης.

Κατά το δημοσίευμα των FT, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάινετν και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «ελπίζουν να ανακοινώσουν τη συμφωνία το πρωί της Παρασκευής» 25 Μαρτίου 2022. «Πρόκειται για επιπλέον LNG από τις ΗΠΑ και για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε και η Φον ντερ Λάιεν, «που θα αντικαταστήσει το ρωσικό LNG που παίρναμε μέχρι στιγμής». Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε τίποτε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δέχεται μεγάλη πίεση να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, ωστόσο ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση εισαγωγής ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την ανάπτυξη και να οδηγήσει την Ευρώπη σε σπιράλ ύφεσης. Μάλιστα ορισμένοι γερμανοί αξιωματούχοι έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα: είπαν ότι τυχόν απότομη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου εφέτος θα πετύχει στην Ευρώπη τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που επιδιώκουν για τη Ρωσία οι κυρώσεις.

Η Κομισιόν αυτόν τον μήνα παρουσίασε τα σχέδιά της να εισαγάγει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια κ.μ. LNG από παγκόσμιους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το σχέδιο δεν είναι ρεαλιστικό. Αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για το σχέδιο των ΗΠΑ τόνισαν ότι η τελική ποσότητα LNG που θα παρέχεται στην Ενωση θα εξαρτηθεί από εμπορικές συμβάσεις. Εξάλλου, μεγάλο μέρος του παραγόμενου αμερικανικού LNG εξάγεται ήδη άλλες χώρες, ιδίως ασιατικές.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ευρώπη, για να επιτύχει τους στόχους της, πρέπει να πληρώσει υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια. Η Ισπανία μπορεί να παραλάβει LNG, ωστόσο η διασύνδεση με τα υπόλοιπα κράτη της Ενωσης μέσω αγωγών δεν είναι καλή. Οπότε υπάρχει ζήτημα τροφοδοσίας της Βόρειας Ευρώπης. Στο άλλο άκρο της Γηραιάς Ηπείρου, τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν έχουν τις υποδομές ώστε να επωφεληθούν από το αμερικανικό LNG.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...