352
Σκηνές με σεισμοπλήκτους στο Δυρράχιο | REUTERS/Florion Goga

Ανησυχία και στην Ιταλία από τα Ρίχτερ, αλλά «ευτυχώς, είμαστε μακριά»

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2019, 17:04
Σκηνές με σεισμοπλήκτους στο Δυρράχιο
|REUTERS/Florion Goga

Ανησυχία και στην Ιταλία από τα Ρίχτερ, αλλά «ευτυχώς, είμαστε μακριά»

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2019, 17:04

Καλά να μην ησυχάζουν οι άνθρωποι, αλλά να τρέμει και η γη τους κιόλας; Τι σου είναι αυτά τα Βαλκάνια!

Τουρκία – Αλβανία – Ελλάδα: αυτή είναι η «μεσογειακή ζώνη της φωτιάς» με την οποία δεν μπορεί να παίξει κανείς – όχι μόνο από πολιτική άποψη, αλλά και από σεισμική.

Πιο δυτικά, η Ιταλία, εκτός Βαλκανίων μεν –αν και με αμείωτο το βαλκανικό ενδιαφέρον της λόγω Αλβανίας-, ωστόσο ανησύχησε και αυτή από την οργή του Εγκέλαδου. Το σοκ από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σχεδόν ισοπέδωσε το Δυρράχιο αφορούσε βέβαια τους πολίτες και τα μίντια, διότι ο σεισμός «δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν εμπειρογνώμονα» γράφει η La Repubblica και ανατρέχει στο σεισμικό ιστορικό της περιοχής, υπό το πρίσμα του ιταλικού φόβου για το «φαινόμενο του ντόμινο».

Σεπτεμβριανά προανακρούσματα 

Στις 21 Σεπτεμβρίου η ίδια περιοχή επλήγη από έναν σεισμό 5,8 Ρίχτερ, και τότε ο σεισμός θεωρήθηκε ο ισχυρότερος των τελευταίων είκοσι χρόνων, γράφει το ιταλικό φύλλο.

«Μπορεί να υπάρξει σύνδεση μεταξύ του πρώτου φθινοπωρινού σεισμού και του δευτέρου» δηλώνει η Ρίτα ντι Τζοβαμπατίστα, διευθύντρια του ιταλικού Σεισμολογικού Ινστιτούτου. «Ισως εκείνα τα Ρίχτερ ήταν προπαρασκευαστικά». Πάντως η εφημερίδα τελικώς καθησυχάζει τους αναγνώστες της γράφοντας ότι οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι ένας σεισμός επί αλβανικού εδάφους θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ένα ιταλικό ρήγμα: «Ευτυχώς, είμαστε πολύ μακριά». (Για την Ιστορία, ο σεισμός του Σεπτεμβρίου έγινε στη θάλασσα δυτικώς του Δυρραχίου.)

Και ο Μάρκο Μαντσίνι, ένας γεωλόγος του ιταλικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών (CNR) λέει ότι το Ινστιτούτο Γεωλογίας του CNR συνεργάζεται με το Πολυτεχνείο των Τιράνων ακριβώς για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των σεισμών. Παρατηρεί ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο είχαν προκληθεί σοβαρές ζημίες σε παλαιά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του αρχαιολογικού μουσείου.

Το ρεπορτάζ ολοκληρώθηκε με την περιγραφή της «ηχούς» του αλβανικού σεισμού στην ιταλική «μπότα» μέσα στη νύχτα. Από τον μεγάλο σεισμό και από τους άλλους που τον ακολούθησαν τραντάχτηκε η γη ακόμη και στην Πούλια. Μάλιστα το Σεισμολογικό Ινστιτούτο εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποίησης για τσουνάμι στις 4 τα ξημερώματα, όπως μας πληροφορεί ο Φαμπρίτσο Ρομάνο: «Ηταν βέβαια ένας χαμηλός συναγερμός, περιμέναμε μεν κύματα στις ακτές μας, όμως κάτω των 50 εκατοστών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...