450
Φωτογραφία αρχείου από μία άλλη σπάνια περίπτωση, αυτή της Ντα Κινίν Κιν από τη Γιανγκόν της Βιρμανίας, η οποία είναι 100 ετών και επιβίωσε από τον κορονοϊό χωρίς κανένα «σημάδι» | REUTERS/Shwe Paw Mya Tin

70χρονη χωρίς κανένα σύμπτωμα μετέδιδε τον κορονοϊό επί 70 μέρες

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2020, 13:50
Φωτογραφία αρχείου από μία άλλη σπάνια περίπτωση, αυτή της Ντα Κινίν Κιν από τη Γιανγκόν της Βιρμανίας, η οποία είναι 100 ετών και επιβίωσε από τον κορονοϊό χωρίς κανένα «σημάδι»
|REUTERS/Shwe Paw Mya Tin

70χρονη χωρίς κανένα σύμπτωμα μετέδιδε τον κορονοϊό επί 70 μέρες

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2020, 13:50

Μία γυναίκα 70 ετών (για την ακρίβεια 71) στην πολιτεία Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ βρέθηκε να μεταδίδει μολυσματικά σωματίδια του κορονοϊού επί 70 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα διάγνωσης της λοίμωξής της. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Cell, σε όλο αυτό το διάστημα δεν εμφάνισε, ποτέ, το παραμικρό σύμπτωμα της νόσου Covid-19.

Η γυναίκα, που έγινε περίπτωση αναφοράς για τα ιατρικά δεδομένα, έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς πάσχει από λευχαιμία, με αποτέλεσμα ο οργανισμός της να δυσκολευθεί πολύ να καταπολεμήσει τον κορονοϊό.

Μολονότι οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι τα άτομα που έχουν υποστεί ανοσοκαταστολή λόγω χημειοθεραπείας και γενικότερα όσοι έχουν εξασθενημένη άμυνα ανοσίας μεταδίδουν τον κορονοϊό συνήθως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους υπόλοιπους φορείς, ποτέ έως τώρα δεν είχε βρεθεί διεθνώς μία τέτοια περίπτωση μεταδοτικότητας επί 70 ημέρες.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι άνθρωποι με μη φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι πια μολυσματικοί όταν περάσουν περίπου 20 ημέρες μετά την αρχική λοίμωξή τους, όμως φαίνεται ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιολόγο Βίνσεντ Μάνστερ του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των ΗΠΑ, αναφέρουν στο Cell ότι «η μακρόχρονη αποβολή των μολυσματικών ιών μπορεί να αποτελέσει πηγή ανησυχίας σε ορισμένους ασθενείς με διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα».

«Καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, περισσότεροι άνθρωποι με διαταραχές ανοσοκαταστολής θα μολύνονται και αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση του πώς ο SARS-COV-2 συμπεριφέρεται σε αυτούς τους πληθυσμούς», σημείωσε ο δρ Μάνστερ μιλώντας στο Science Daily.

Το χρονικό της πρωτοφανούς περίπτωσης

Η γυναίκα μολύνθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, σε κλινική όπου νοσηλευόταν για την αναιμία λόγω του καρκίνου της, και διαγνώστηκε με τον κορονοϊό στις 2 Μαρτίου. Έκτοτε έκανε δεκάδες τεστ και ο ιός ανιχνευόταν συνεχώς στον οργανισμό της επί 105 ημέρες, ενώ λοιμογόνα σωματίδια του ιού –ικανά να μεταδώσουν τη νόσο σε άλλους– ανιχνεύθηκαν για τουλάχιστον 70 ημέρες. Η αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματός της να «απαντήσει» στον ιό φάνηκε από το ότι στο αίμα της δεν υπήρχαν αντισώματα εναντίον του.

Τυπικά, οι ασθενείς με Covid-19 είναι μεταδοτικοί για περίπου οκτώ ημέρες μετά την αρχική λοίμωξη. Η προηγούμενη πιο μακροχρόνια περίπτωση ήταν ασθενής που βρέθηκε να είναι μολυσματικός επί 20 ημέρες.

Η 71χρονη γυναίκα υποβλήθηκε δύο φορές σε θεραπεία με πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες, το οποίο περιείχε αντισώματα κατά του κορονοϊού.

Τελικά, «καθάρισε» από τη λοίμωξη χωρίς να είναι σαφές κατά πόσο βοήθησε η θεραπεία με το πλάσμα. Ο τρόπος ίασης της γυναίκας θα μελετηθεί περαιτέρω σε άλλους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με Covid-19.

Αναπάντητο παραμένει, επίσης, γιατί δεν εμφάνισε καθόλου συμπτώματα, παρά το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημά της, καθώς αυτοί οι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή Covid-19 με πνευμονία. Για «μυστήριο» έκανε λόγο ο Μάνστερ, αν και επεσήμανε πως μπορεί να πρόκειται για μία μεμονωμένη περίπτωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...